Sensorer
Telenor etablerer nytt IoT-selskap
Spinner ut satsing på sporingstjenester.
I 2020 lanserte Telenor Mitt Spor, en IoT-basert sporingstjeneste som gir deg full oversikt over hvor kjæledyret ditt befinner seg. Nå skiller Telenor ut virksomheten for å rendyrke satsingen på sporingstjenester. Med på laget er DyreID, som er eies av Den Norske Veterinærforening
Det nye selskapet vil få navnet Telenor Tracking Solutions og vil bli en del av Telenor Amp-portføljen.
– Mitt Spor startet i det små, men vi ser et potensial for videre vekst og partnerskap. Derfor spinner vi nå ut både tjenesten og IoT-teamet fra Telenor Norge. Telenor har en rik historie med å dyrke vellykkede samarbeid og partnerskap, og etableringen av dette selskapet er en viktig milepæl i vår strategiske satsing, sier Dan Ouchterlony, leder for Telenor Amp.
For ett år siden etablerte Telenor en dedikert investeringsarm i konsernet, i form av Telenor Amp. Enheten har som formål å sikre Telenor innovasjonskraft ved å investere i vekstselskaper med stort potensial. Porteføljen består i dag av 16 selskaper, med en samlet verdi på 10 til 15 milliarder kroner. Siden oppstarten har Telenor Amp blant annet solgt tek-selskapet Working Group Two til milliardpris og investert i oppstartsselskapet Shapemaker.
– I Telenor Amp har vi store ambisjoner. Vi er på stadig jakt etter partnere og gode investeringsmuligheter, og denne gangen fant vi det i vårt eget hus. IoT et stort vekstområde for Telenor, og vi allerede 20 millioner IoT-enheter i over 200 land. Ved å etablere Telenor Tracking Solutions skal vi rendyrke utviklingen av sporingstjenester og forsterke posisjonen vår innenfor IoT, sier Ouchterlony.
Telenor Amp finansierer 25 millioner kroner i det nye selskapet og blir majoritetseier, mens DyreID går inn som minoritetseier
Følg med på kjæledyret
Mitt Spor lar deg følge kjæledyret i sanntid og gir deg varsel dersom din firbeinte venn er på rømmen, blant annet. Siden lanseringen i 2020 har Telenor jobbet kontinuerlig, sammen med tusenvis av kunder, med å videreutvikle tjenesten. På sikt vil selskapet lansere en ny sporingsenhet som skal fungere for katter.
– Over 1,2 millioner nordmenn lever i dag med hund. I tillegg anslås det at vi har rundt 700 000 eide katter i Norge. Det er et betydelig markedspotensial, og vi ser også store muligheter i våre nordiske naboland, sier Ouchterlony og legger til:
– På sikt har vi ambisjoner om å bygge et helhetlig nordisk økosystem for å ivareta kjæledyrs sikkerhet, helse og velferd.
Det nye selskapet vil bli ledet av en av prosjektets initiativtakere Andreas Johnsen som også har vært leder for IoT i Telenor.
Telenor blir majoritetseier, mens Dyre ID får mulighet til å opptjene sin målsatte eierandel opp til 33 prosent gjennom kundeakkvisisjon. Ifølge Telenor har selskapet allerede mange tusen kunder.
30 år med dyremerking
DyreID, som er eid av den norske veterinærforeningen, har driftet registeret for ID-merking i Norge i snart 30 år. Over 95 prosent av hundeiere i Norge benytter seg av ID-merking, hvor en chip med unik ID under huden kobles med eierinformasjon. Ved å integrere DyreID i Mitt Spor, har produktet en omfattende database som blir utnyttet gjennom avansert teknologi som kombinerer Telenors mobilnett med teknologi for GPS og bevegelsesmåling.
– DyreID var først ute i verden med en nasjonal database av sanntidshelsedata for kjæledyr, og ved å integrere Telenors teknologi med vår egen, har vi utviklet et innovativt produkt vi har stor tro på. Nå ser vi frem til å ta dette til et nytt nivå, sier Gudbrand Lie Vatn, daglig leder i DyreID.
Mitt Spor gir kontinuerlig oversikt over hundens lokasjon og aktivitetsnivå. I tillegg er sporingsenheten koblet mot DyreIDs nasjonale database for kjæledyr.
– Ved å kombinere ID-merking med Mitt Spor, gir det dyreeiere den beste og sikreste løsningen for sporing og gjenfinning. Nå som vi får inn frisk kapital og øker trykket, vil vi kunne videreutvikle produktet og bygge inn flere funksjoner for flere kjæledyr. Dette bidrar til at kjæledyreiere får ekstra trygghet og vil oppleve mindre stressende situasjoner, sier Lie Vatn.