energi
Tibber rammet av renteoppgangen - dobler påslaget
Øker påslaget, som vil variere, fra 1 til maks 2 øre per kilowattime.
Tibber-gründer Edgeir Aksnes ser seg nødt til å øke påslaget, men skal ikke ha fortjeneste på salg av strøm.
Foto: Tibber
I en epost til kundene torsdag morgen varsler strømleverandør Tibber at påslaget vil økes fra 1 til 2 øre per kilowattime (kwh). Endringene skjer i form av nye avtalevikår.
Påslaget dobles fra ett til to øre når juli-fakturaen går ut, men det skal følge faktiske kostnader og variere, ifølge Tibber.
– Kredittbehovet vårt øker når strømprisene går opp og et høyere kredittbehov medfører høyere kredittkostnader, men jeg vil påpeke at vi vil ta maks 2 øre og at både prisvariasjoner på selve strømmen og strømforbruk blant våre kunder vil påvirke hva påslaget vil ligge på. Det vil altså ligge på mellom ett og to øre, sier kommunikasjonssjef i Tibber Gaute Haaversen-Westhassel i en epost til Shifter .
Bakgrunnen skal være et behov for å dekke økte rentekostnader som Tibber påløper når de handler inn strøm fra produsentene.
For en husholdning med et årlig strømforbruk på 15.000 kwh utgjør endringen rundt 12,5 kroner i måneden.
Påvirkes av renteoppgangen
Haaversen-Westhassel sier videre at endringen i vilkårene nå varsles i god tid innen varslingsfristen på 30 dager.
– Tibber har aldri hatt, og vil heller aldri ha, fortjeneste på salg av strøm. Som mange andre påvirkes også vi av de kraftige rentehevingene som har skjedd de siste månedene, og i vårt tilfelle øker handelskostnadene for innkjøp av strøm. For å unngå å tape penger på strømsalget vil økningen utelukkende gå til å dekke lovpålagte elsertifikater, kredittkostnader og andre handelskostnader, fortsetter han.
– Strømprisene vil blant annet avgjøre hvor høye kredittkostnader vi får, fordi vi legger ut for strømmen i opptil 45 dager før kunden betaler for den. Disse pengene må vi låne.
Det gjennomsnittlige påslaget for spotprisavtalene avregnet per time økte med rundt 11 prosent fra 2021 til 2022, viser tall fra Teknisk Ukeblad.
Det skal ha vært en av årsakene til at Tibber i fjor så seg nødt gå fra fakturering på etterskudd til forskuddsfakturering og som skapte mye støy blant kunder.
Vil ikke lenger gi alle betalingsutsettelse
Samtidig som påslaget økes avsluttes muligheten for betalingsutsettelse via ekstern partner inntil videre.
– Løsningen med betalingsutsettelse er det veldig få som har benyttet seg av i våres og etter at behovet for oppvarming av boliger gikk ned. Derfor ønsker vi nå å gå gjennom avtalen og vurdere å tilby den på nytt når vi vet at vi kan tilby kundene våre best mulig løsning, sier Haaversen-Westhassel.
For å være ryddige: Schibsted, som nå er majoritetseier i Shifter, har også en eierandel i Tibber.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.