sport
Tidligere Vålerenga-kaptein vil hjelpe unge fotballspillere med mental helse
Jonatan Tollås Nation har en lang fotballkarriere bak seg. Nå har han fått med to Otovo-stjerner til å utvikle «Mindbuddy».
– Vi lever i en prestasjonstid der man optimaliserer alt, og det er hele tiden et jag etter at man skal utvikle seg. Da er spørsmålet hvordan man kan gi folk de riktige verktøyene, sier tidligere fotball-proff og kaptein for Vålerenga, Jonatan Tollås Nation.
På bakgrunn av det har han derfor sparket i gang et nytt prosjekt: Nemlig «Mindbuddy» – en app som skal fungere som et forebyggende mentalt trenings-verktøy for unge idrettsutøvere.
Motivasjonen til å starte selskapet baserer seg på ting Nation selv har opplevd i fotball-garderoben– spesielt etter pandemiens herjinger.
– Etter covid var det nemlig flere spillere som knakk sammen i garderoben foran oss andre. Det hadde jeg ikke sett før, selv om folk sikkert hadde sine utfordringer før det, uten å være åpen om det.
Flere rapporter og medie-oppslag de siste årene har pekt på at psykiske utfordringer er utbredt i idretten, påpeker Nation.
– 23,2 prosent av av juniorspillerne rapporterer om depresjonslignende symptomer, men temaet er fortsatt ganske stigmatisert – selv om det heldigvis er noe bedre enn før. Det er sjokkerende for meg og noe må gjøres, understreker han, og viser til en rapport gjennomført i Sverige ved Karolinska Institutt, i regi av Svensk Elitfotboll.
Den samme rapporten viser at 16,8 prosent av juniorspillerne også forteller om angstlignende symptomer.
Fra før er det vanlig at man både har tilgang til mental coaching og idrettsspyskologer på proff-nivå.
Ambisjonen med Mindbuddy er derfor å være et digitalt lavterskel-tilbud for de yngre spillerne. Verktøyet retter seg dermed først og fremst mot aldersgruppen 13-19 år og inneholder blant annet mentale treningsvideoer med profesjonelle idrettsutøvere og mentale coacher, samt treningsdagbok og andre verktøy for mental mestring.
– Appen får de rett i hånda i sitt eget format, sier Nation.
Nation selv brukte mye mental trening de siste årene før han la opp, noe som hjalp han med å håndtere nerver før kamp og komme seg gjennom skadeperioder.
– Brenner for problemet
Med på laget har han kapret to tidligere Otovo-profiler, Marius Danielsen og Theodor Tveit Husefest.
Danielsen har også bakgrunn fra fotball-verdenen og er tydelig engasjert i temaet :
– Som ung fotballspiller fra Bergen og Brann, reiste jeg til Oslo for å konkurrere på ungdomslagene til Lyn og Stabæk på NTG. På trening kunne jeg være blant de beste, men å gjenskape det samme nivået under kampene var en utfordring. Prestasjonsangst før kamper var noe jeg kjente på, og det tror jeg mange kan kjenne seg igjen i.
Da Nation tok kontakt med spørsmål om han ville være med i det nye selskapet var svaret dermed en «no-brainer».
Husefest har ikke selv drevet med fotball på proff-nivå, men er heller ikke fjern for problemstillingene Mindbuddy skal ta tak i:
– Jeg har jo ikke den bakgrunnen som disse to her har med å spille fotball på høyt nivå, men har alltid vært veldig glad i fotball. Da Marius tok kontakt så følte jeg at det var en god match og et problem som ga veldig mening, sier han med et smil.
Tett på brukerne
De tre skal altså i gang med å bygge selskap, som helt klart kan være en mental prøvelse i seg selv. Samtidig er det flere ting som gir dem en «edge» nå i starten, i følge Nation.
– Man kan dra mange paralleller fra toppidretten til det vi holder på med nå, sier Nation.
De tre har etablert en arbeidsplass i loungen ovenfor tribunen med utsikt over Ullevåll-stadion. Det er med andre ord kort vei til kundene, altså de ulike fotball-profilene, som rett som det er tusler forbi bordet deres:
– Det er en stor fordel med Jonatans nettverk. Det hender jo at Lise Klaveness kommer forbi her og snakker med oss. Mange er jo veldig nysgjerrige på hvordan det går og synes det vi jobber med er kjempespennende, sier Danielsen.
Ambisjonen vår er å ta en sterk posisjon som det ledende mental trening-verktøyet for klubber og forbund i Europa og USA
Nå i startfasen har de fått med NFF (Norges Fotball Forbund) som samarbeidspartner for testing av funksjonene på G14 og G15-landslagene. I tillegg skal de i gang med en pilot i samarbeid med to Eliteserie-lag til sommeren.
– De siste årene har det heldigvis blitt mye mer fokus på psykisk helse. Det gir oss litt mer vind i ryggen, sier Nation og fortsetter:
– Jeg føler egentlig vi har kommet til et sted nå der det å ikke investere i spillernes mentale helse gir en større risiko enn å gjøre det.
Bevissthet om at mental helse også henger sammen med prestasjonsnivået til spillerne har blitt mer tydelig, mener han:
– Det handler om å ta vare på den mentale helsen for å hjelpe spillerne til å gå fra å være «good» til å bli «great».
Ikke redd konkurrentene
Planen i første omgang, er å rette verktøyet mot fotball-klubbene. De tre er likevel tydelige på at det er potensial for å utvide til andre idretter og andre land.
– Hvilke konkurrenter har dere?
– Vi har selvfølgelig noen konkurrenter. Hvis ikke hadde jeg blitt litt bekymret. Man kan lære mye av konkurrentene og pushe hverandre, sier Nation.
Han nevner Heart Mentality, Headspace, Optimize Mind Performance, Braive og Champions Mind, som mulige konkurrenter. Nation mener imidlertid det er få som retter seg spesifikt inn mot idretten på samme måte som Mindbuddy gjør.
– Teknologien vi bruker er ganske ny og det er ikke så mange som har kommet seg forbi startstreken ennå – så jeg tror vi likevel har en unik mulighet til å ta en sterk posisjon.
Teknologien han sikter til er såkalt« video-to-video translation», «text-to-video», maskinlæring og generativ AI.
Planen er å hente 3,5 millioner i en pågående emisjonsrundet. I følge Nation har de allerede fått inn flere kjente fotball-profiler som investorer.