Gründer

Tilbyr fysioterapi og massasje hjemme: Går i pluss uten investorer

Gründerne i Medy har ingen eksterne investorer og går i pluss.

Gründer og fysioterapeut Peder Eyde Kielland hjemme hos en pasient.
Publisert Sist oppdatert

Da Peder Eyde Kielland jobbet som fysioterapeut, så han at mange pasienter ikke fikk den oppfølgingen de trengte for eksempel etter en operasjon eller en ulykke. 

Da begynte han å tilby fysioterapi hjemme hos pasienter i Bærum og Oslo. Den aller første pasienten gjorde sterkt inntrykk. 

– Det var en person som hadde vært i en trafikkulykke og fått en hjerneskade, og sto helt uten tilbud fra det offentlige. Det ga oss en åpenbaring, om at det var behov for denne tjenesten,  sier Kielland. 

– Blir stående uten et tilbud

Han forteller at mange personer med behov for fysioterapi ender opp i fysioterapi-kø eller klarer ikke komme seg til fysioterapeuten. 

– At disse blir stående uten et tilbud er et stort problem for den enkelte, og også for samfunnsøkonomien. Vi tilgjengeliggjør helsevesenet med en «on-demand»-løsning, så man får den hjelpen man trenger, når man trenger det, sier Kielland.

I 2021 startet Kielland selskapet Hjemmefysioterapeuten sammen med Carl Hansson. Nå er navnet endret til Medy. Hansson har kommersiell bakgrunn og har jobbet i Google. 

Carl Hansson (fra venstre) og Peder Eyde Kielland gründet Medy i 2021.

Da Kielland fikk for mange pasienter til å ta unna selv, begynte selskapet å tilknytte seg terapeuter i hele landet. Nå er det Oslo og Bergen som er de største markedene. 

Fra 0 til åtte millioner uten eksterne

Regionsledere, som også er fysioterapeuter, er med på eiersiden sammen med gründerne. I tillegg til fysioterapi, tilbyr selskapet nå også massasje og personlige trenere. 

Selskapet har ingen eksterne investorer, men har drevet såkalt «bootstrapping». 

Selskapet hadde en omsetning på 670.000 kroner i 2021, 2,7 millioner i 2022, 6,15 millioner i 2023 og 8,6 millioner i 2024 - med positiv bunnlinje. 

Kielland synes det er viktig å vise at det går an å bygge selskaper også på denne måten, uten eksterne investorer. 

– Hvordan har dere klart det? 

–  Mange bruker veldig mye tid på å hente inn kapital. Det kan ta fokus bort fra å jobbe med tjenesten og tjenesteutvikling. Vi har kunnet jobbet med et sterkt fokus på tjenesten hele tiden. I begynnelsen kombinerte vi det å være gründere med andre betalte jobber. Vi har jobbet beinhardt for å få det til. Det er utrolig gøy at vi har lyktes med det. Det har blitt mye jobbing om kveldene. Jeg har også blitt tobarnsfar i løpet av denne perioden, sier Kielland. 

– Full kontroll over selskapet

– Hvilke fordeler tenker du dere har fått når dere har klart dere uten eksterne investorer? 

– Ved å vokse uten eksterne investorer har vi hatt full kontroll over selskapet vårt, både når det gjelder strategi, verdier og beslutninger. Vi har kunnet bygge selskapet på en måte som gir best mulig verdi for kundene våre, uten å måtte prioritere kortsiktige avkastningskrav fra investorer. Dette har gitt oss fleksibilitet til å ta beslutninger basert på hva som faktisk fungerer i markedet, i stedet for å være bundet til eksterne forventninger. Det har i tillegg tvunget oss til å være effektive og økonomisk disiplinerte fra dag én. Vi står sterkere nå fordi vi har bygget en bærekraftig forretningsmodell basert konstruktive beslutninger, nyttige erfaringer og en kultur der vi ikke sløser med kapitalen i selskapet, sier Kielland. 

Råd til andre som vil bygge selskap uten eksterne investorer

  • Først og fremst: Vær forberedt på at det krever tålmodighet og disiplin. Bootstrapping betyr ofte at du må vokse litt saktere, men du bygger samtidig et mer robust selskap med en sunn økonomi.
  • Fokuser på tidlig inntjening og kontantstrøm. Det er viktig å finne måter å generere inntekter raskt, selv om det betyr å starte med en enklere versjon av produktet eller tjenesten din. Og vær kostnadsbevisst! Ikke bruk penger på noe som ikke direkte bidrar til vekst eller verdiskaping.
  • Alltid vær fokusert på å bygg gode relasjoner med kunder og samarbeidspartnere. Når du ikke har investorer i ryggen, er det enda viktigere å ha et sterkt nettverk som kan gi deg støtte. 

Nå er Medy i gang med å bygge en teknisk plattform og planen er å øke i Norge, før selskapet ønsker å etablere seg i Sverige i løpet av et par år. 

– Det koster å vokse. Hva tenker dere om eksterne investorer fremover? 

– Vi utelukker det ikke, vi er i dialog med flere - slik jeg vil tro alle oppstartsselskaper er, sier Kielland. 

– Hvordan er konkurransesituasjonen? Er det andre som tilbyr det samme som dere? 

– Det finnes flere leverandører av fysioterapitjenester, og noen tilbyr også behandling hjemme hos kunden. Det som skiller oss ut, er vår helhetlige og tverrfaglige tilnærming til fysikalsk helse, der vi kombinerer fysioterapi, massasje og personlig trening for både privatpersoner og bedrifter. I tillegg er vi et selskap startet av fagpersoner med blant annet fysioterapibakgrunn, noe som gir oss en dyp forståelse for markedet, kundens behov og terapeutens arbeidshverdag.

Kielland forteller at selskapet er opptatt av å levere høy faglighet og et høyt servicenivå. Selskapet har blant annet etablert rutiner med opplæring og oppfølging av terapeutene og fortløpende internundervisninger og oppdateringer i faget. 

– Vi håper å kunne gjøre helsevesenet og eldreomsorgen til et bedre sted å være, at vi kan tilføre noe som det er behov for.

For ordens skyld: Gründer Peder Eyde Kielland er gift med Shifter-journalist Vilde Mebust Erichsen. Hun har ikke vært involvert i vurderinger eller arbeid knyttet til denne artikkelen. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.