Kontorfellesskap
Tøffe tider for kontorfellesskap: – Alle skruer strammes til
657 og The Factory etterspør flere ordninger for «mer forutsigbarhet» i økonomisk usikre tider.
– Alle skruer strammes til i perioder som nå, sier Anniken Fjelberg, gründer og medeier av kontorfelleskapet 657 Oslo.
I et innlegg mandag uttrykker Sigri Sevaldsen, bransjedirektør i Virke, bekymring for det hun kaller «Mørketid for coworking».
Sevaldsen påpeker at flere norske kontorfellesskap opplever utfordrende tider, og at viktige møteplasser for gründere og oppstartsselskaper kan gå tapt hvis flere av disse må stenge dørene.
Bakgrunnen for innlegget var blant annet at Coworx, et kontorfelleskap i Kristiansand, måtte stenge dørene etter å ha gått konkurs i september.
Sevaldsen etterlyser derfor flere relevante støtteordninger for andre aktører som The Factory, 657 og Bergen.Works.
Onsdag bekrefter både The Factory og 657 overfor Shifter at de opplever trange tider.
I tillegg melder Bergen.Works at de sliter og ser seg nødt til å redusere tilbudet kraftig.
Kan miste tusenvis av møtesteder
Det finnes en rekke offentlige ordninger som skal fremme næringsliv i Norge. Blant annet kan selskaper søke om ulike tilskudd og økonomisk støtte fra Innovasjon Norge.
Fjelberg etterspør, i likhet med Sevaldsen, imidlertid flere relevante ordninger for aktører som 657 – som hun mener er en viktig del av økosystemet rundt startups og gründere i Norge.
Blant annet fikk selskapet avslag om støtte fra Oslo kommunes innovasjonsprogram om prosjektstøtte i 2023, med begrunnelse om at 657 Oslo er tilstrekkelig robust til å operere uavhengig. 657 mener også det mangler støtteordninger utenfor Siva-systemet.
– Dersom vi forsvinner mister tusenvis av gründere viktige møtesteder og miljøer. Det hadde helt klart gitt oss god forutsigbarhet om vi hadde samarbeid med det offentlige eller flere relevante støtteordninger, sier Fjelberg.
Hun understreker samtidig at det finnes gode samarbeid i dag, men at de gjerne skulle hatt flere, spesielt i økonomisk usikre tider:
– Da pandemien kom tok det kort tid før virkemiddelapparatet kom på banen med hjelpepakker. Det ville været lurt nå å raskt få til noen slike pakker for å bidra til at gründere har tak over hodet, et miljø og støtte gjennom de kanalene som allerede finnes, understreker Fjelberg.
I tillegg til kontorplasser, tilbyr nemlig 657 også andre ordninger rettet mot unge selskaper som utvikler kreativ teknologi.
Nylig har de imidlertid opplevd at det tar lengre tid å få på plass nye kontrakter med nye kunder.
Selv om selskapet ikke er i akutt fare for konkurs eller store kutt, må de likevel foreta prioriteringer.
– Vi merker at vi ikke får startet opp alle satsningsområdene vi hadde planer om. Vi må prioritere knallhardt, fordi vi må bruke mye tid på å leie ut de kvadratmeterne vi har. Den kapasiteten skulle vi gjerne brukt på andre gründer-stimulerende tiltak, sier Fjelberg.
Hun advarer også om at ringvirkningene kan hemme innovasjon og vekst i lengre tid fremover.
Faller mellom to stoler
The Factory, i likhet med 657, er ikke bare et kontorfellesskap, men jobber også med flere prosjekter og tilbud rettet mot gründere. Blant annet gjennomfører de hvert halvår et akselerator-program kalt «Gründer Academy» og har investert i over 50 oppstartsselskaper.
Hans Christian Bjørne i selskapet uttrykker også ønske om mer forutsigbarhet og flere offentlige ordninger.
– Vi har ingen faste tilskudd som hjelper oss med vår drift slik som andre Inkubatorer og klynger får. Så vi baserer oss på kommersielle partnere og investorer – og det markedet har blitt mye tøffere den siste tiden, sier Bjørne.
Han påpeker også at de gjerne faller mellom to stoler når det gjelder støtteordninger.
Etterlyser også ny støtte
– Jeg mener virkemiddelapparatet bør se nøye på hva som kan gjøres for private gründermiljøer som har vist «traction» for å opprettholde et mangfoldig og rikt økosystem.
Heller ikke The Factory står på randen til konkurs, men grunnen til at de nye etterlyser ordninger er at de ønsker å kunne jobbe enda mer med gründer-stimulerende tjenester – og bruke mindre tid på å jakte egne inntekter.
– Vi jobber hardere enn vi noen gang har gjort. Vi har vært ute en vinternatt før og forsøker alltid å snu oss rundt og finne nye prosjekter, partnerskap og inntektsstrømmer. Så det er ikke helt mørkt, men det er klart det er krevende for aktører som oss, sier Bjørne og fortsetter:
– Vi har solide prosjekter som ligger i bunnen, og er ikke der at vi skal kutte nå, men vi hadde kunnet gjøre mye mer om vi hadde mer forutsigbar støtte.