Oslo Innovation week

Tok seieren i Norges største pitche­konkurranse med kreftinnovasjon

Anette Weyergang ble kåret til Norges beste pitcher under DNB NXT 2024.

Vinneren: Anette Weyergang kunne stolt ta imot sjekken på 200.000 kroner etter seieren.
Publisert Sist oppdatert

– Dette ville jeg aldri trodd skulle skje. Det er så mange flinke pitchere her, sa Anette Weyergang, etter å ha gått helt til topps blant flere hundre påmeldte i Norges største pitchekonkurranse «100 pitches» torsdag kveld. 

Finalistene: Amir Zarei (Qubit Energy), Jakub Wijata (Bú Composite), Anette Weyergang (Rab Diagnostics) og Lauren Pedersen (Sport AI).

Med en enorm sjekk på 200.000 kroner mellom hendene kunne hun altså endelig juble, etter å ha vært gjennom flere tøffe pitche-runder mot konkurrenter fra hele Norge. 

Les en full oversikt over alle finalistene og semifinalistene nederst i saken!

– En ting er å få all den oppmerksomheten vi har fått nå, men disse pengene er også så sårt trengt for å holde selskapet gående til vi får ordentlig investering, sa hun videre med et stort smil. 

«100 pitches» og DNB NXT

«100 pitches» og DNB NXT-konferansen har i en årrekke vært et fast innslag i programmet under Oslo Innovation Week, som pågår denne uken. 

Konkurransen blir organisert i samarbeid mellom DNB, Startuplab og Oslo Business Region. 

Mens det i fjor var det finske oppstartsselskapet Commu som stakk av med seiere, var det kun norske startups som konkurrerte i år. 

Blant andre tidligere vinnere finner man klimakvote-startupen Chooose, el-båtstartupen Evoy og Manolin, som samler data om lakselus. 

De åtte selskapene som fikk konkurrere under semifinalen i Oslo torsdag hadde altså først kommet videre fra kvartfinalene i Oslo, Trondheim og Bergen tidligere. 

Alle deltakerne jobber med å finne løsninger som skal bidra til at man oppnår FNs 17 bærekraftsmål. 

Vinneren får 200.000 kroner. Billett til Slush-konferansen i Helsinki. Samt deltakelse i Startuplabs og DNBs akseleratorprogram. 

Selskapet Weyergang leder utvikler diganostiske tester som kan avgjøre om en avansert type kreftbehandling vil virke eller ikke. Disse kalles antistoff legemiddelkonjugater, og går ut på at legemiddelet bare angriper de kreftrammede cellene og sparer de friske. 

Jakter penger

For tiden jakter de penger for å lansere sitt første produkt – en diagnostisk test for brystkreftpasienter. 

– Ambisjonen er å få nok finansiering til å kunne starte utviklingen av det første produktet vårt, for så å utvikle plattformen videre, fortalte Weyergang. 

Pengene de mottok vil gå rett inn i finansieringen av patentsøknaden de nå har på gang. 

– Det er en dyr prosess som vi nå faktisk ikke har penger til, men prosessen går så den må betales, sa hun. 

– Hvordan skal du feire?

– Først skal jeg finne de jeg har med meg her. Så skal tror jeg vi skal finne på noe ordentlig gøy, svarte hun. 

LES OGSÅ: Roboten «Thorvald» stakk av med årets Oslo Innovation Award

LES OGSÅ: En klimabølge slo inn over Startuplab under Oslo Innovation Week– Høyere nivå en noen gang

LES OGSÅ: Ombruk og ladetech videre fra Demo Day på Vestlandet

– Høyere nivå enn noen gang

– Vi har også følt oss litt utenfor siden vi har vært det eneste life science-prosjektet som har vært med her, sa Weyergang videre. 

Rab-gründeren hadde likevel ikke noe problem med å imponere juryen – som besto av Gisle Østereng fra Startuplab, Cecilie Skjong fra Skyfall, og Finn Persson fra Spintop Ventures. 

Fra scenen, før vinneren ble kunngjort, kunne juryleder Østereng si at nivået i år var høyere enn noen gang, men at de samtidig ikke hadde store problemer med å bli enige om en verdig vinner. 

–  Dette var en case man kan ha tro på fra alle vinkler. Det var en bra pitch med mye substans, og man tror de kan lykkes i markedet. Det er et stort marked og det er en veldig impacts-full case. En veldig verdig vinner altså, sa Østereng til Shifter. 

Jurylederen gjentok at nivået i år var veldig høyt, noe som er godt nytt for Norge. 

– Det er en kombinasjon av at man er gode på scenen med bra pitcher, i tillegg til at det er god substans bak. Man har noen kunder på vei, har validering og har et bra team. Man har altså mange av de klossene på plass som skal til for å bygge noe stort. Der blir vi bedre og bedre.

Hans råd til startupene som deltok er å konkretisere enda tydeligere hva de skal tjene penger på og hva som er vekstplanen dere. 

– Mange forklarer veldig godt om produkt, men det er det markedsmessige som er viktig for å få en investor med på laget, utypet han. 

Jury i arbeid på 100 Pitches. Fr, v. Gisle Østereng fra Startuplab, Cecilie Skjong fra Skyfall, og Finn Persson fra Spintop Ventures.

– Samtidig nærmer vi oss nå det at vi ikke trenger å spørre om så mye fordi pitchene blir så bra. Så det er høyt nivå, la han til. 

– Hva tenker du om viktigheten av å være god til å pitche som gründer?

– Det er viktig for å forklare hva man driver med, som man må i mange settinger. Man trenger likevel ikke alltid være karismatisk og veldig energisk. Jeg har selv vært en ganske «geeky» founder og det gikk greit. 

– Så man må ikke være redd for å bli gründer fordi man ikke er verdens mest karismatiske person, understrekte han. 

Disse kom til finalen

Rab Diganostics (vinneren)

Anette Weyergang, daglig leder Rab Diagnostics

Utvikler diganostiske tester som skal gjøre kreftbehandling effektivere. Teamet jobber med såkalte antistoff-legemiddelkonjugater, et spydspissteknologi som gjør at bare kreftcellene blir angrepet av cellegiften, mens de friske cellene skånes. Denne typen behandling fungerer bare på omtrent 50 prosent av befolkningen. Målet med testene er å finne disse menneskene.

Jakter nå penger for å kunne lansere sitt første produkt, en diagnostisk test for brystkreftpasienter.

Grunnlagt: 2023

Sted: Oslo

Gründere: Anette Weyergang, Olav Engebråten, Kristian Berg

Sagt fra scenen: 

I dag kan vi bare se om legemidlene klarer å binde seg til en kreftcelle, ikke om den vil virke. Med våre tester kan vi avgjøre om legemidlene også vi ha effekt.

Anette Weyergang

Bú Composite

Jakub Wijata, medgründer i Bú Composite

Lager bygningsmaterialer, blant annet takstein og takpanner, av resirkulerte materialer fra vindturbiner. Ifølge Bú er taksteinen, resirkulert til 99 prosent og skal at et CO2-avtrykk som er 80 prosent lavere enn sammenlignbare produkter på markedet.

Har sikret seg 600.000 kroner i soft funding og er nå på jakt etter ytterligere en investering på rundt én million kroner,

Grunnlagt: 2023

Sted: Bergen

Gründere: Elias Haugen og Jakub Wijata

Sagt fra scenen: 

Vi begynner med et av de største miljøproblemene vi har – cirka 150.000 tonn med vindturbinavfall og forvandler det til takstein

Jakob Wijata

Sport AI

Lauren Pedersen, daglig leder Sport AI

Utvikler programvare som skal hjelpe utøvere, trenere, treningsanlegg, medieselskaper og utstyrsprodusenter med teknisk analyse av sport. Golf, tennis og padel er de første sportene de satser på. 

LES OGSÅ: Over én million kan bruke SportAIs teknologi som følge av ny avtale

LES OGSÅ: Tennisgründer tar med seg teknologien videre inn i nytt selskap, men vil ikke legge ned sitt gamle

Har hentet 28 millioner kroner totalt. Skyfall Ventures pg MP Pensjon er blant aksjonærene som har skutt inn penger i selskapet, som også er støttet av Magnus Carlsen. 

Grunnlagt: 2023

Sted: Oslo

Gründere: Lauren Pedersen, Andreas Thome, Espen Agdestein. Trond Kittelsen, Felipe Longhe

Sagt fra scenen:

Så lenge vi har en video av noen som spiller tennis, kan vi analysere spillerens forehand og gi umiddelbar feedback ved hjelp av kunstig syn, maskinlæring og biometrisk analyse

Lauren Pedersen

Qubit Energy

Amir Zarei, daglig leder Qubit Energy, DNB NXT 2024

Lager plattform for energistyring av bygg med hjelp av nevrale nettverk. Skal blant annet bruke såkalt «vehicle to grid» eller V2G (kjøretøy-til-nett), i deres «virtuelle kraftverk» der man distribuerer strøm fra ulike energikilder som ikke blir brukt andre steder.

LES MER: Investorene flokker til startup som lokker passive kandidater til jobbsøk

LES MER: Har erfaring fra Zaptec: Nå går han «all in» i egen energi-startup

Grunnlagt: 2023

Sted: Oslo

Gründere: Amir Zarei, Amir Ali Wafai

Sagt fra scenen: 

Vi bygger et skybasert, intelligent kontrollsystem som gjør det mulig å opprette mikrostrømnett

Amir Zarei

Disse kom til semifinalen

Hydroflow Technologies

Ønsker å gjøre store anleggsprosjekter klimanøytrale ved hjelp av mobile miljøvennlige kraftverk som produserer energi på plass og lagrer den i store batterier.  Kan sette opp og demonteres på kort tid uten forlate noen spor i naturen etter seg.

Aslak Mikalsen, daglig leder Hydroflow Technologies

Skal prosjektere, bygge og drifte solkraftanlegg slik at fremtidens energimiks blir bedre balansert. Med mer solkraft i systemet kan nedtrappingen av vannmagasiner reduseres. Har tre prosjekter på tegnebrettet. 

Grunnlagt: 2021

Sted: Trondheim

Gründere: Aslak Mikalsen, John Anders Brembu, Marita Førde

Sagt fra scenen: 

Du kan se vårt system som en hurtigladerstasjon, ikke for biler, men for bulldosere.

Aslak Mikalsen

Chargitect

Dagfinn Nærheim, daglig leder Chargitect

Lager løsninger for optimert lading og energistyring for tunge kjøretøyflåter som er blitt elektrifisert. Er klare for lansering av styringsplattformen og prøver nå å hente 3-5 millioner kroner i finansiering.

Grunnlagt: 2023

Sted: Bergen

Gründere: Dagfinn Nærheim, Bjarnar Strømme

Sagt fra scenen:  

Vi sikrer at transportselskaper kan beholde den samme operasjonelle modellen også når kjøretøyene er blitt elektriske.

Dagfinn Nærheim

Pilea Insights

Simon Olivier Ommundsen, daglig leder Pilea Insights

Vil gjøre all feedback fra brukere til strukturert innsikt som gjør at utviklingsteam enklere kan lage produkter og tjenester som kundene etterspør.   

Har nettopp onboardet sine første kunder og jakter nå på en pre-seed-runde på 3-5 millioner kroner.

Grunnlagt: 2024

Sted: Oslo

Gründere: Simon Oliver Ommundsen, Anders Braathen Aarsæther. Espen Bay Fevolden

Sagt fra scenen: 

Vi tar all kunde-feedback fra alle kilder og gjør den umiddelbart tilgjengelig for hele teamet.

Simon Oliver Ommundsen

Vouch 

Håkon Høgetveit, daglig leder Vouch, DNB NXT 2024

Headhunting-plattform som hjelper bedrifter å finne de rette kandidatene, også blant folk som ikke aktivt søker jobb. Gjennom anbefalinger tilrettelegger de for at selskaper enklere kan engasjere sine ansatte, alumni og kunder i jakten på den rette jobb-kandidaten.

Grunnlagt: 2022

Sted: Oslo

Gründere: Håkon Høgetveit, konsulentselskapet Sprint

Sagt fra scenen: 

I en verden der AI kommer til så skrive jobbannonsene, jobbsøknadene og til og med screene kandidatene, ønsker vi å se til at det menneskelige aspektet ikke blir glemt. Fordi folk ansetter folk de stoler på.

Håkon Høgestveit

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.