Gründer-politikk

Trapper opp sonderinger om norsk gründer-lobby

– Timingen er god nå, sier Foodoras kommunikasjonssjef Mads Dokka Blybakken.

Mesh-gründer Anders Mjåset forteller om egen lobby-innsats.

Mesh-sjef Anders Mjåset ønsker seg en egen lobbyforening for gründere, gjerne løst basert på danske Danish Tech Association.

Nå har arbeidet tatt et nytt skritt mot å bli en realitet.

Under er Mesh-arrangement torsdag ettermiddag ble det klart at sentrale aktører i økosystemet som Mesh, Startuplab og TheFactory spleiser på 300.000 kroner som skal brukes til sonderinger rundt prosjektet.

Mjåset, som er tydelig på at han ikke ønsker å lede arbeidet, sier til Shifter at dette ikke kan regnes som «et første spadetak», men likevel som et lite skritt i riktig retning.

Spørsmål som skal undersøkes er hvorvidt dette er noe gründere faktisk har behov for, hvilke stridsspørsmål man kan kjempe for og hva som må til for å få inntekter nok til rundt to årsverk og noe ekstra til analyser og tilstedeværelse.

Per Einar Dybvik i Startuplab luftet sine tanker om viktige debatter hvor gründere burde møte politikere med samme budskap.

– Statlig eierskap og virkemiddelapparatet 2.0 med Investinor, Innovasjon Norge, er viktige temaer. Det var en kamp da Regionalt forskningsfond i Oslo plutselig ikke hadde penger lenger. Det rammet mange av våre gründere. Offentlige anskaffelser har vi brukt mye tid på.

– Vi må bli bedre koordinert, sier han.

I forkant av arrangementet spurte Mjåset de påmeldte om hva de mente om saken i en uformell spørreundersøkelse. 90 prosent svarte enten ja til forening eller kanskje.

Kommunikasjonssjef i Foodora, Mads Dokka Blybakken, fortalte salen under arrangementet at timingen for å etablere en forening er god.

– Det er et mulighetsvindu som er i ferd med å lukke seg nå, sier han.

Blybakken peker på at dersom man skal ha en god stortingsperiode for startups i 2025-2029, må man sikte seg inn mot å påvirke partiprogrammene for 2025. De blir til på landsmøtene våren 2025, og er basert på forslag som kommer inn vinteren 2024.

– Forslagene som får først gjennomslag kommer gjerne fra fylkesstyrene. Og de baseres på hva fylkespartiene bestemmer seg for å sende inn høsten 2024. Kommunepartiene baserer seg på lokallagene og de vedtar hva de mener nå hvis de ikke allerede har gjort det. Så ideelt sett startet man i fjor og man må i hvert fall være i gang første halvår neste år.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!