Kristoffer Lande, Jonas Bjørheim og Eirik Nerdal startet å investere i startups allerede som studenter

Tre investorer under 30

Årelang erfaring og mye kapital er ikke en forutsetning for å investere i gründerselskaper. Disse tre har i ung alder flere selskaper i en voksende portefølje.

Publisert Sist oppdatert

Kristoffer Lande (26)

Kristoffer Lande er daglig leder og gründer i Gobitech.

Kristoffer Lande i Gobi

Gjennom sitt private selskap K94L Holding har han investert i flere oppstartsbedrifter, både tradisjonelle tech selskaper og serveringskonsepter.

–Av selskapene som har gått best er det antakeligvis Kalera, som gikk på børs i fjor og allerede har firedoblet seg siden jeg kom inn, forteller han.

I tillegg er Lande inne i restaurantkjeden Mano Pizza og Fly Chicken, samt det britiske fintech-selskapet Revolut, Wirebook, Supporter.no, for å nevne noen.

– Hva var din første startup-investeringen?

– Det første selskapet jeg investerte i som ikke er Gobi, var Moonwalk Tomorrow i 2017.

– Hvorfor begynte du å investerer i gründerselskaper?

– Jeg synes det er mye mer interessant å investere i selskaper der man kan være med å påvirke utfallet. Samtidig blir selskaper finansiert privat mye lengre nå enn tidligere, så det er vanskelig å finne spennende vekstselskaper på børs. Da er private investeringer i startups ofte veien å gå.

– Hva slags selskaper investerer du i?

– Så lenge teamet bak er dyktige og jeg selv klarer å se for meg hvorfor akkurat dette selskapet skal lykkes er mye gjort.

–Når det er sagt har jeg en forkjærlighet for selskaper der gründeren har identifisert et problem i en bransje vedkommende har god kjennskap til, gjerne stor og tung.

– Løses disse problemene med teknologi som enkelt kan skaleres, og man i tillegg har en utvikler i kjerneteamet, nærmer man seg drømmeinvesteringen.

– Hvor mye investerer du?

–Det varierer veldig, men alt fra 5.000 til 100.000 basert hvilken fase selskapet er i. Nå de siste årene har det vært mer i det øvrige sjiktet, rett og slett fordi tiden ikke strekker til. Om man først setter seg inn i selskapet og bruker tid på å bli kjent med gründerne vil man gjerne investere nok til at det kan gjøre en forskjell.

– Noen erfaringer du har og vil dele med andre «unge» med en investor i magen?

– Som med alt av investeringer skal man ikke undervurdere renters rente-effekten. Dette gjelder både kapital, kunnskap og nettverk. Jo tidligere man kommer i gang, desto lengre tid har man på å la selskapene utvikle seg og lære hvilke typer selskaper og gründere som lykkes og ikke.

– Det man heller ikke skal undervurdere er de menneskene man blir kjent med. Lykkes de kan det tenke seg at de ender opp med å starte et nytt selskap om noen år. Har man allerede hatt en fin reise sammen er sannsynligheten stor for at man får muligheten til å være med som investor også i neste selskap.

– Samtidig er det viktig å forstå at risikoen naturligvis er høyere enn andre tradisjonelle investeringer, så som med alt annet burde man ikke investere mer enn man har råd til å tape. Da slipper man også at det blir et stressmoment, når det både kan og bør være en morsom og spennende reise å ta del i.

Eirik Nerdal (27)

Nerdal jobber til daglig som leder for Angel Challenge i Startup Norway.

Eirik Nerdal

Angel Challenge er et investeringsprogram hvor nye og erfarne investorer møter kapital-sultne gründere og utfører co-investeringer i teamene som utmerker seg.

I arbeidet screener Nerdal over 300 startups i året til Angel Challenge programmet.

Kunnskapen og erfaringen fra Startup Norway har han tatt med seg inn i sitt eget investeringsselskap, 42Invest.

– Hva var din første startup-investeringen?

– Tåsen Microgreens gjennom et Angel Challenge program i 2019. TM er et ambisiøst agritech selskap som gror mikrourter med hydroponi (dyrking uten jord).

– Hvorfor begynte du å investerer i gründerselskaper?

– Vel, det er utfordrende å kun stå på sidelinjen når man jobber med så mange inspirerende mennesker hver dag. Men det var erfaring og muligheten til å jobbe tettere med folk jeg ser opp til som fikk meg til å begynne.

– I tillegg har jeg alltid hatt lyst å utvikle spennende selskaper og å gjøre en positiv impact på verden. Det å bistå gründere som har driv - både finansielt og nettverksmessig - er en super måte å fortsatt oppnå dette på.

– Hva slags selskaper investerer du i?

– Det finnes mange faktorer på type selskaper, og alle har sin viktighet, men alt i alt: det skjer ingen verdiutvikling uten en gründer eller tre med gjennomføringsevne. Derfor ser jeg først og fremst etter lærevillige folk med høye ambisjoner og domenekompetanse i sitt felt.

– Hvor mye investerer du?

–Totalt mellom 30 og 100k i året er målet frem til jeg er ca. 30. Så øker det fort når noe går bra.

– Noen erfaringer du har gjort og vil dele med andre «unge» med en investor i magen?

– Om muligheten en dag oppstår, prøv gjerne ut, men tenk langsiktig og ikke gå «all in» på første. Startup-investeringer er som smash, det skal godt gjøres å bare investere i en.

Jonas Bjørheim (29)

Jonas Bjørheim jobber til daglig som konsulent i byggebransjen.

Jonas Bjørheim

Han ble først introdusert for gründerselskaper og entreprenørskap da han ble med i Start ved Universitetet i Stavanger.

Studentorganisasjonen som jobber for å fremme innovasjon og entreprenørskap blant studenter. Han ble senere leder av organisasjonen ved UiS.

I 2016 brukte han hele studielånet på sin første investering. Siden har han investert i fem oppstartsselskaper: ClevAir, ToCircle, Monitor, Gulating og et som ikke har gått live.

I tillegg jobber han pro bono som rådgiver til fire bedrifter som er i startgropen.

Målet til Bjørheim er å investere i minst et case årlig.

– Jeg ser på dette som en sparing til pensjon. Hvis investeringene lykkes, vil det først være langt frem i tid, forteller han.

– Hva var din første startup-investering?

– Clevair i 2016. De hjelper bygg med å optimalisere driften av ventilasjonsanlegg. Det gir lavere strømforbruk. Jeg opplevde at teamet var svært kompetent og hadde høy ekspertise på feltet.

– Hvorfor begynte du å investerer i gründerselskaper?

– Jeg ble litt dratt med i miljøet. Det er masse energi og bra folk med store ambisjoner. Jeg ønsket å være med på moroa, og penger er en enkel måte å komme inn på.

– Investeringer på børs og i fond er fint og flott, men jeg synes det er litt passivt. Som tidligfase-investor har man en reell påvirkning, lærer man masse og må jobbe med problemer og utfordringer som gir et utbytte av mye mer enn kroner og øre.

– Hva slags selskaper investerer du i?

– Investeringsstrategien er ikke hundre prosent satt ennå. Men i utgangspunktet sikter jeg mot selskaper som er gode til det de driver med. Et team som har en ekspertise innen et visst felt, men som ikke kan så mye om formalitetene rundt salg, regnskap og den typen ting. Det er her jeg kan bidra.

– Hvor mye investerer du?

– Gjennom folkefinansiering ligger er det på rundt 30.000 kroner. Når jeg investerer «direkte» går jeg inn med mellom 50.000 og 200.000 kroner.

– Noen erfaringer du har gjort og vil dele med andre «unge» med en investor i magen?

– Start med å investere sammen med andre som har litt mer erfaring. Lær av dem som har erfaring, så kan du eventuelt gå ut på egenhånd etterhvert.

– Pengene du bruker på tidligfase-investering bør også være innenfor «underholdningsbudsjettet». Man kan ikke belage seg på å leve av dette på kort sikt, mest sannsynlig ikke på lang sikt heller.

– Ellers bør alle sette seg inn i skattereglene. Jeg har alltid brukt skatteintiensivordnigne på mine investeringer. Alltid hyggelig å få igjen 50.000 på skatten.