Gründer

Trosset rådene og ble gründer: – Jeg fikk beskjed om å ta meg en vaskejobb 

Francine Mbanza Jensen flyktet fra Burundi til Bergen da hun 18 år. Tjue år senere løfter hun frem flere flerkulturelle gründere. 

Gründer i Bergen: Francine Mbanza Jensen startet Unity Spark for fem år siden.
Publisert Sist oppdatert

– Kan du ikke bare ta deg en vaskejobb, sa folk til meg da jeg kom til Norge. 

18 år gamle Francine Mbanza Jensen hadde gått ett år på universitetet hjemme i Burundi, nabolandet til mer omtalte Rwanda, da hun måtte flykte på grunn av krig. 

Hun var på vei til å utdanne seg som journalist, slik som sin storebror. I Norge ble det vanskelig å fortsette det sporet. Hun kunne jo ikke språket. 

– Jeg ville ikke ha en vaskejobb. Helt fra jeg var 12-13 år har jeg tenkt jeg ville bli leder. Da ledet jeg aktiviteter i speideren, forteller Jensen i Shifters podcast denne uken. 

Det ble ikke vaskejobb. Hun ble kjent med personer som oppfordret henne til å starte å studere ved Universitetet i Bergen

Noen år senere startet hun organisasjonen Unity Spark, som fungerer som en inkubator for flerkulturelle gründere.. Her får gründere kursing, nettverk og tilbud om mentor. 

Shifter har tidligere skrevet om techgründer Patrick Kitolano som fikk mentor gjennom Unity Spark. Han er en av fire brødre som flyktet fra Kongo til Norge - tre av dem ble fotballproffer og én tech-gründer

I fjor fikk Jensen Bergen kommune sin mangfoldspris for arbeidet hun gjør for gründere og næringslivet generelt. 

Lenge var Unity Spark bare et sideprosjekt, i tillegg til lederjobb i Kirkens bymisjon. I sommer fikk hun tre millioner for å løfte frem flerkulturelle gründere, og jobber nå fulltid i selskapet. I høst startet hun også et magasin om mangfold i næringslivet og skal arrangere Bergen Fashion Week. 

Hun har ett hovedråd til gründere og etablerte bedrifter om hvordan man kan utvide mangfoldet i sitt selskap. 

– Bli kjent med folk. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.