Healthtech

Tysk investor : – Nesten farlig å ikke investere i norsk helseteknologi

Lucas Mittelmeier i Heal Capital er definitivt på utkikk etter investeringsmuligheter i norske helse-oppstarter. Han har likevel noen viktige krav som må oppfylles. 

Publisert Sist oppdatert

– Norge har et lite, men innovativt og attraktivt helsesystem, sa Lucas Mittelmeier, tysk investor i det internasjonale VC-fondet Heal Capital. 

Torsdag var han, en rekke andre investorer og 34 helseteknologi startups samlet ved forskningsparken i Oslo under The Health Tech Festival 2024. 

Lucas Mittelmeier i Heal Capital under The Health Tech Festival 2024 i Oslo.
Snakket: Lucas Mittelmeier i Heal Capital under The Health Tech Festival 2024 i Oslo.

Der var startups som Vitalthings, Youwell, Ledidi, Fornix og Lek Deg Frisk på plass for å vise frem teknologien de har utviklet. 

– Nesten farlig å ikke investere

Mittelmeier var blant talerne under arrangementet og pratet om hvorfor norske health-tech startups er interessante å investere i. 

Heal Capital som han representerer investerer i startups som jobber med nettopp helseteknologi, med 21 selskaper på porteføljen.

Mittelmeier ser flere positive ting med det norske helseteknologi-markedet:

– I Norge har man en generell åpenhet til innovasjon i samfunnet. I Tyskland betaler vi for eksempel fortsatt mye med cash. I tillegg er det et generelt godt finansieringsmiljø, sa han. 

– Har du investert i noen norske selskaper ennå?

Lucas Mittelmeier, investor i Heal Capital.
Lucas Mittelmeier, investor i Heal Capital

– Nei, dessverre. Det er noe vi definitivt er ute etter å endre på. Det er nesten farlig for en investor å ikke investere i et norsk selskap eller i hvert fall prøve å gjøre det, svarte den tyske VCen til Shifter.

Må tørre å drømme

Det er likevel flere ting som kreves for at internasjonale investorer faktisk skal velge å investere, mener han: 

– Vi trenger folk som er sterkt drevet av ambisjoner, nesten så de er aggressive. Vi ser også tidlig på «traction» – altså hvor lang tid man bruker på å skaffe de første kundene, om de betaler ennå, hvor store kontraktene er og om løsningen faktisk blir brukt daglig. 

– I tillegg er det et åpenbart spørsmål om hvor stor løsningen kan bli. Vil den bare kunne bli brukt av de som bor i Oslo eller er det noe som kan nå ut til millioner?

– Hva kan norske startups lære av tyske?

En rekke startups viste frem teknologien de har utviklet.

– Ambisjoner. Det er noen ganger det mangler eller jeg er usikker på om det er der. Det kan av og til virke som at man er fornøyd med å være i Norge, men vi ser etter store ambisjoner. Det er verdt å drømme større og være modig. Også selskaper fra et lite land kan nå langt. 

Mittelmeier er selv utdannet lege og mener helsesektoren vil være et viktig investeringsmarked i årene som kommer: 

– I andre industrier er man hele tiden i utvikling der blant annet AI har begynt å komme mye inn, mens man i helseindustrien henger bak ti år. Det er en skam og en god nok grunn til å investere. Som investor vet man at noe må skje. Det er et gap som skal fylles, og å være en del av den løsningen er attraktivt. 

– Fullt mulig

En gründer som i hvertfall har ambisjoner, er Janne Mostøl i Bliksund. 

Janne Mostøl, daglig leder i Bliksund
Janne Mostøl, daglig leder i Bliksund

De siste tre årene har selskapet – som leverer journalsystemer for ambulanser – gått fra null til rundt 30 kunder i utlandet, kunne hun fortelle.  Nylig sikret de sin første kontrakt i Storbritannia. 

– Vi opplever at det er fullt mulig å konkurrere der ute som et norsk selskap, sa hun. 

Mostøl selv har lang erfaring med tech-selskaper, og jobbet i Tandberg Television fra da det hadde 42 millioner i omsetning til 1,8 milliarder. Hun tok over lederrollen i Bliksund for litt over tre år siden. 

Nylig gjennomførte de et oppkjøp av den danske konkurrenten Systematic. I Februar kjøpet de opp nederlandske Moditech.

– Det å gjøre oppkjøp har vært en viktig strategi for oss slik at vi kommer raskere ut i verden, får et footprint og sånn sett har kunder vi kan selge mer til, fortalte Mostøl. 

– Hva tenker du om Norge som et sted for vekstselskaper som utvikling av fremtidens helseløsninger og teknologi?

– For det første har vi mange dyktige aktører i Norge. Akkurat nå, med den lave kronekursen er vi også billige. Så tenker jeg vi har et helsevesen og et land som har kommet ganske langt når det kommer til digitalisering. Det er likevel ikke det største hjemmemarkedet så vi må jo ut. Det gir oss et push. 

– Noe av det som har vært viktig for oss i Bliksund er å knytte til oss et kompetent team som har noe erfaring fra tidligere, og har vært ute å jobbet internasjonalt før. 

Gründerne i Youwell

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.