Karbonfangst
Tysk karbonfangst-startup mener de kan gjøre jobben til en brøkdel av dagens priser
Prisen på å «fange» et tonn karbon fra luften er i dag et sted mellom 600-1000 dollar. Tyske Greenlyte hevder de kan få prisen ned til 80.
Maskiner som fanger CO2 direkte fra lufta høres forlokkende ut. Utfordringen med teknologien, ofte bare kalt DAC (direct air capture), er prisen - som i dag ligger et sted mellom 600-1000 dollar per tonn karbondioksid.
Nå har den tyske startupen Greenlyte, som selv hevder de kan få prisen ned til 80 dollar, hentet 120 millioner kroner i en emisjon, skriver Sifted.
Investorene er VC-fondet Earlybird, tyske Green Generation Fund, Carbon Removal Partners and Partech.
I Norge har karbonfangst-anlegget på Mongstad vært kilde til debatt, blant annet fordi driften ikke har kommet ordentlig i gang og det heller har blitt en slags testarena.
Til tross for norske erfaringer har FNs klimapanel uttalt at verden er avhengig av karbonfangst, i en eller annen form, hvis vi vil nå oppnå netto nullutslipp.
Teknologien
Sifted skriver at flere oppstartsselskaper i Europa jobber med å senke kostnadene ved DAC, gjennom forskjellige teknologier.
Metoden Greenlyte bruker er utviklet av professor Peter Behr ved Universitetet i Essen, som har arbeidet med karbonfangst i 15 år.
Teknologien bruker en væske i stedet for et fast stoff til å absorbere CO2-molekyler. Når væsken har absorbert CO2, blir den til en såkalt «slurry». Denne «slurryen» behandles deretter i en maskin som frigjør CO2 før det fanges igjen, og produserer hydrogen i prosessen. Hydrogenet som produseres kan anleggene selge videre og bidrar dermed som et konkurransefortrinn.
Foreløpig sier sjefen i Greenlyte, Florian Hildebrand, at de har fått prisen ned mot 400 dollar, og at de kan nærme seg 100-dollar per tonn når årsproduksjonen overskrider 10 000 tonn, uten at Sifted presiserer når det eventuelt vil skje.
Greenlyte planlegger å bygge et DAC-anlegg i Canada innen 2024, har signert en avtale for å utvikle et annet i Kenya og leter for øyeblikket etter muligheter i Europa.
Den største aktøren innen DAC i Europa er sveitsiske Climeworks, som har vært markedsledende siden oppstarten i 2009. De åpnet verdens første DAC-anlegg i 2021 på Island og landet året etter en kapitalrunde på 650 millioner dollar.
Denne saken er oversatt ved hjelp av ChatGPT, men er desket av Shifters journalister.