Fond

Nytt startup-fond på 10 mrd. euro, men Nico Rosberg etterlyser mer fart:
– Byråkrati bremser innovasjon

Planen er å øke fondet til 100 milliarder euro innen 2030. Investor stiller spørsmål ved om det er nok. 

Tidligere Formel1-vinner Nico Rosberg er nå investor i en rekke oppstartsselskaper gjennom Rosberg Ventures.
Publisert Sist oppdatert

Den tyske regjeringskoalisjonen har presentert en storstilt satsing på landets gründere og teknologibedrifter. Et nytt «Tyskland-fond» på 10 milliarder euro skal etableres for å tette finansieringsgapet for vekstbedrifter.

Fondet er designet for å tiltrekke seg privat kapital og vokse til hele 100 milliarder euro innen 2030. Målgruppen er primært oppstartsbedrifter i vekstfasen og mellomstore selskaper.

I tillegg til det nye fondet, vil regjeringen forlenge det eksisterende "Fremtidsfondet" utover 2030. Dette fondet har tidligere forpliktet seg til investeringer på 30 milliarder euro i teknologi og oppstartsbedrifter.

Koalisjonsavtalen inkluderer også en dobling av det såkalte WIN-initiativet fra 12 til over 25 milliarder euro, med fortsatte statlige garantier for å sikre langsiktig finansiering.

– Dette vil gi oppstartsbedrifter en stabil og forutsigbar finansieringsramme i årene som kommer, heter det i avtalen.

Vil forenkle regelverk 

Regjeringen vil også digitalisere notarsystemet for å forenkle etablering av nye selskaper. Målet er at bedriftsregistrering skal kunne gjennomføres på under 24 timer.

Andre tiltak inkluderer reduksjon av formelle krav i selskaps- og arbeidsrett, flere tiltak for å øke tilgangen på risikokapital, samt spesifikk støtte til kvinnelige gründere.

– Tyskland legger 100 milliarder euro på bordet, men er det nok, spør engleinvestoren og den tidligere den tidligere tysk-finske racerbil-sjåføren Nico Rosberg på LinkedIn. 
– Dette er positive skritt, men er det virkelig nok til å frigjøre Tysklands oppstartspotensial, spør han videre

Han forteller at han ser utfordringer hver dag gjennom sine porteføljeselskaper, og mener det er vanskelig å bevege seg raskt i Tyskland. 

– For eksempel brukte et av porteføljeselskapene mine, Ivy, 14 timer hos en notar bare for å lukke en finanseringsrunde. I USA tar samme prosess én time og koster halvparten så mye, skriver Rosberg. 

Fra tre måneder til to dager 

Han forteller at det også tar tre måneder å stifte et såkalt GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung), som kan sammenlignes med et norsk aksjeselskap. 

– I Storbritannia brukte et av oppstartsselskapene mine bare to dager på det samme, skriver Rosberg. 

Når det gjelder å ansette internasjonale talenter, har han opplevd at det tar seks til ni måneder i Tyskland, sammenlignet med noen få uker i USA. 

– Som investor i Tyskland og USA ser jeg disse forskjellene på nært hold. Hos Rosberg Ventures støtter vi utrolige gründere, men altfor mange tyske oppstartsselskaper bygger først i USA, fordi skaleringsmulighetene i Tyskland fortsatt går for tregt. Vi har talentet. Vi har ideene. Nå må vi fjerne hinderne for å beholde neste generasjons innovatører i Tyskland, sier Rosberg. 

Saken er skrevet med bruk av kunstig intelligens og kvalitetssikret av Shifters redaksjon.