finansiering

Ugress-robot lukker runde på nær 100 millioner

– Vi måtte ut av Norge, sier Kilter-gründeren. 

Anders Brevik (til høyre), gründer og daglig leder i Kilter, sammen med Roy Hasle ved Hasle gård i Rygge. Han var tidlig en viktig pilotkunde for selskapet, forteller Brevik.
Publisert Sist oppdatert

– Dette er kjempeviktig for oss. Pengene er helt avgjørende, sier Anders Brevik.

Han er daglig leder i Kilter, selskapet bak AX-1, en selvkjørende robot som bekjemper ugress med kunstig intelligens. 

Den er utviklet spesielt for høyverdige grønnsaksavlinger som gulrøtter, løk og kålrot, der presisjon og effektivitet er avgjørende, forteller Brevik. 

Ved å dele opp åkeren i små ruter på få millimeter og kun sprøyte ugresset, reduserer roboten bruken av kjemikalier og kutter arbeidskostnader betydelig. 

Fakta om Kilter

  • Kilter er et norsk teknologiselskap som utvikler løsninger for presisjonslandbruk. 
  • Kilter startet som et utviklingsprosjekt hos Adigo Mechatronics i 2015 og ble etablert som en selvstendig virksomhet i 2020.
  • Selskapet har utviklet AX-1, en autonom robot som reduserer bruken av sprøytemidler med opptil 95 prosent. 
  • AX-1 bruker avansert bildeteknologi og presisjonssprøyting for å målrette ugress. Teknologien skal bidra til redusert kjemikaliebruk, lavere kostnader og bedre avlinger.
  • Med fokus på bærekraft og teknologi, jobber Kilter for å skape en matproduksjon i balanse med naturen.
  • Kilde: Kilter

Nå lukker selskapet en finansieringsrunde på 95 millioner kroner, ledet av nederlandske Pymwymic og australske Nufarm, begge flere agritech-selskaper i porteføljen. 

Eksisterende eiere, som SBGI og Adigo-gruppen, bidro også. 

– Vi prøvde lenge å snakke med norske investorer, men vi måtte til utlandet og fikk det faktisk til der, til tross for et kjempevanskelig kapitalmarked. Det er jeg veldig stolt av, sier Brevik. 

Han erfarer at norske investorer ikke kan nok om landbruk. 

– Det er en ukjent greie for dem, og de skjønner ikke hvor stort landbruk er globalt, eller hvilket problem disse kundene står overfor. Dessuten jobber vi mot grønnsaker, som er en nisje i forhold til korn, mais, soya og sånn. Den forskjellen er det heller ikke så lett å forstå. 

– Norske investorer har rett og slett ingen relasjoner til dette, sier Brevik. 

Å lære opp en investor, som i tillegg holdt tilbake på grunn av hardware-komponenten i produktet, var ikke veien å gå, forteller han. 

– Det har ikke vært enkelt i utlandet heller, men der fikk vi det i hvert fall til. 

De nye investorene

Pymwymic (Put Your Money Where Your Meaning Is Community) er en nederlandsk investeringsplattform med fokus på bærekraftige løsninger. Siden 1994 har de støttet selskaper som jobber for en mer bærekraftig fremtid, med særlig fokus på matproduksjon og økosystemer. Gjennom deres Healthy Food Systems Impact Fund II investerer de i tidligfase AgriFood-selskaper som transformerer måten vi produserer mat på. Kilter er det syvende selskapet i denne porteføljen. 

Nufarm er et australsk selskap med en rik historie innen landbrukskjemikalier, grunnlagt i 1956. De er en global aktør innen utvikling, produksjon og markedsføring av plantevern. Selskapet har en sterk forpliktelse til bærekraftig landbruk og opererer i over 100 land. Nufarm er kjent for sine innovative løsninger som hjelper bønder med å øke avkastningen og fremme global matsikkerhet.

ProAgInvest, med base i Spania og Portugal, er en tidligfase investor som fokuserer på innovative løsninger innen landbruk og teknologi. De investerer i selskaper som kan drive frem transformasjon i landbrukssektoren, med fokus på bærekraft og effektivitet. Med Kilter ser ProAgInvest en mulighet til å støtte en teknologi som kan redusere kjemikaliebruk og øke produktiviteten i landbruket.

Natural Ventures er et investeringsselskap med fokus på bærekraftige vann- og matsystemer. Selskapet er støttet av ledende institusjoner og administrert av et team av erfarne investorer med dyp kunnskap om landbruk- og vannteknologisektorer. Natural Ventures er dedikert til å investere i selskaper som bruker teknologi for å skape en mer bærekraftig verden.

Kilde: Kilter

Kilter er allerede til stede i Sverige og Tyskland, i tillegg til Norge. Nå retter de blikket mot nye kontinenter, deriblant Australia, takket være Nufarms plattform for sprøyteutstyr. 

– Vi sendte tre maskiner til Australia i går, sier Brevik. 

Pengene er videre øremerket ytterligere markeder, noe som innebærer rekruttering. 

– Vi skal i hvert fall ha 15 nye ansatte inn, kanskje flere, litt avhengig av hvilken «traction» vi får nå, men vi er allerede i gang, sier sjefen. 

Verdt 250 millioner kroner

Kilter har hentet kapital i flere omganger siden oppstarten i 2020, blant annet i fjor

Da droppet de målet om å sette rekord i folkefinansiering og hentet i stedet 31,3 millioner kroner i en rettet emisjon, og senere ytterligere 9 millioner kroner noen måneder senere. 

Selskapet ble den gang priset til 208 millioner kroner, ifølge Finansavisen

Nå er verdsettelsen 250 millioner kroner, opplyser Brevik overfor Shifter. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.