AGRITECH
Ugress-robot utstyrt med kunstig intelligens prises til 188 millioner kroner
Kilter droppet planene om å slå norgesrekord i folkefinansiering. Nå har selskapet hentet 31,3 millioner kroner i en rettet emisjon i stedet.
Siden selskapet ble spunnet ut av ingeniørfirmaet Adigo i 2020, har Kilter AS videreutviklet og patentert dyseteknologi som bruker kunstig intelligens til å bekjempe ugress i grønnsaksproduksjon.
Roboten AX-1 kan ifølge selskapet navigere autonomt gjennom grønnsaksåkre og målrettet behandle ugress. Dette skal bidra til å reduserer sprøytemiddelbruken med opp mot 95 prosent. Tredjepartstester viser at avlinger har økt med over 40 prosent ved bruk av oppstartsbedriftens metode.
Gründer og daglig leder Anders Brevik mener at grønnsaksproduksjon historisk har fått lite oppmerksomhet fra sprøytemiddelprodusentene.
– Med Kilters teknologi åpnes et helt nytt mulighetsrom til å ta i bruk andre sprøytemiddel som gir bedre resultater på en langt mer miljøvennlig måte enn tidligere, sier han.
Hittil har selskapet kun solgt to håndfuller med roboter - til store rabatter. Nå rigges selskapet for kommersiell skalering, og har i den sammenheng hentet frisk kapital fra en rekke investorer.
Droppet Dealflow
Allerede på tampen av 2021 ble det kjent at Kilter ville hente penger, da en folkefinansieringskampanje i regi av Dealflow ble annonsert. Planen var å hente 60 millioner kroner til en forhåndsverdsettelse på 150 millioner kroner. I Shifter løftet Dealflow-sjef Stine Sofie Grindheim frem kampanjen som et viktig steg i retning milliardmålet for 2022 - som viste seg å være alt for ambisiøst.
En av årsakene til det, var at Kilter, blant andre, droppet kampanjen.
– Det ble fattet en strategisk beslutning av styret tidlig i 2022 om å ikke gå for åpen folkefinansiering, men innrette kapitalinnhentingen mot andre investorer, sier Brevik, og legger til at det ikke heller ikke foreligger konkrete planer om folkefinansiering i fremtiden.
Tidligere Yara-sjef blant investorene
I stedet bestemte styret seg for å satse på en rettet emisjon. Selskapet hentet 15 millioner kroner i fjor, skrev Finansavisen, og satte i gang jakten på ytterligere 30 millioner kroner.
Denne siste summen er nå sikret. Ankerinvestor i runden på totalt 31,7 millioner kroner, er det lokale investeringsselskapet SBG Invest (Ski Bygg Gruppen Invest). De kom inn i runden i fjor sommer, og er selskapets nest største aksjonær.
– Tilnærmingen med å bruke presisjonsteknologi i landbruket er et vesentlig bidrag til å gjøre matproduksjonen mer bærekraftig og gjøre oss i stand til å faktisk kunne levere nok mat fra de ressursene kloden har til å fore jordens fremtidige befolkning på en bærekraftig måte, sier Michael Sats Norum, som både er styreleder i SBG Invest og i Kilter.
Halden Kommunale Pensjonskasse fulgte også opp etter runden i fjor. I tillegg kom flere nye investorer inn, deriblant tidligere Yara-sjef Thorleif Enger og miljøet rundt Analytika AS. Sistnevnte konsulentbyrå har en venturearm med en portefølje som rommer blant andre Dealflow, fintech-selskapet ZTL og Deepinsight.
Etter emisjonen prises Kilter til 188 millioner kroner. Dermed ble selskapet verdsatt omtrent slik som i den skrinlagte folkefinansieringskampanjen.
Finansiert ut året
Pengene som nå er hentet inn sørger for at selskapet kan drive ut året, og gründeren Brevik forteller at målet er å hente en ny runde innen fjerde kvartal.
– Den neste runden vil etter planen bringe oss i mål. Selskapet gjør demoleveranser i både Sverige og Tyskland i år med avtalefestede kommersielle leveranser 2024, sier han.