offentlig innovasjon
Ulik innkjøpspraksis: Helse Nord og Helse Sør-Øst gjør ikke som Helse Vest
Det kan se ut som helseforetakene praktiserer regler for offentlig anskaffelse ulikt.
Helse Vest har nylig gjennomført en «oppgradering av eksisterende system» for automatisert turnusplanlegger og gitt oppdraget til IT-leverandør med rammeavtale, i stedet for å legge det ut på anbud.
Oppstartsselskapet Dynamon, som hadde hatt innovasjonskontrakt med det underliggende foretaket Helse Bergen, fikk ikke delta i konkurransen - for det var ingen konkurranse.
Både Helse Sør-Øst og Helse Nord sier til Shifter at de tenker annerledes rundt dette. Se begrunnelsene lenger ned i saken.
Oppstartsselskapet Dynamon har blitt trukket frem som et eksempel på hvordan praksisen til Helse Vest rammer et oppstartsselskap. Nå deler oppstartsbedriften Synplan.AI sine erfaringer overfor Shifter. Selskapet leverer også automatisert turnusplanlegger.
Både Dynamon og Synplan.AI har en rekke kommuner på kundelisten. Men begge selskaper har møtt på strukturelle hindringer når det gjelder å selge inn mot spesialisthelsetjenesten, altså sykehusene.
Synplan.AI hadde sitt produkt klart høsten 2023, og tok da kontakt med alle de regionale helseforetakene angående pilotprosjekter.
Da fikk selskapet helt ulike svar om mulighet til å konkurrere om anbud fra de fire helseforetakene, noe som kan vitne om ulik praksis når det gjelder tolkning av regelverket for offentlige anskaffelser.
Ulike svar fra helseforetakene
– Helse Vest sa til oss at de uansett ville bruke Visma. Helse Midt-Norge svarte aldri, og nå har vi fått høre at de skal utvikle en løsning med egne ressurser- mens Helse Sør-Øst og Helse Nord gjennomførte en kvalifisering av flere ulike løsninger og valgte å kjøre pilot med Synplan.AI, sier Lars Dahle, medgründer i Synplan.AI.
Etter endt pilotperiode var det ikke aktuelt for Helse Sør-Øst å gå til anskaffelse ennå, fordi de ønsket å samkjøre HR-praksis i de ulike foretakene før en eventuell anskaffelse. I Helse Nord pågår pilotprosjektet frem til april neste år.
– Der har vi fått vite at det vil være en anbudsrunde etter endt pilotprosjekt, der vi kan være med og konkurrere, sier Dahle.
Erfaringene til Dahle og Synplan.AI kan vise at Helse Nord og Helse Sør-Øst tenker annerledes enn i Helse Vest, som droppet anskaffelse og gikk for «oppgradering av eksisterende system».
– Hva tenker du om at det ser ut til å være ulik praksis?
– Jeg tror det har lite med fortolkning av anskaffelses-regelverket og mye med holdning til innovasjon i helsesektoren å gjøre. Heldigvis for oss, har vi blitt møtt med nysgjerrighet og åpenhet i både Helse Nord og Helse Sør-Øst. Vi har aldri trodd at det skulle være en «walk in the park». Dette er krevende kunder som forventer mye av sine leverandører og du må ha den beste løsningen for å vinne fram. Prosessen til Helse Vest og Helse Midt gjør det ikke lett å være oppstartsbedrift innen helse, og jeg klarer ikke å se at det er i tråd med styringssignaler fra eierne heller, sier Dahle.
– Respekt for offentlige anskaffelser
Teknologidirektør Rune Simensen i Helse Sør-Øst ønsker ikke uttale seg om praksisen i Helse Vest, men er tydelig på hva Helse Sør-Øst gjør.
– Generelt når det gjelder anskaffelser er vår holdning at dersom vi er i tvil, så bikker vi mot en offentlig anskaffelse, sier Simensen.
– Hvorfor det?
– Vi har selvsagt respekt for offentlige anskaffelser – dette skal være mest mulig fair for alle parter, sier Simensen.
– Vil det bli anskaffelse i saken om automatisert turnusplanlegger?
– Det er ikke besluttet ennå, men det er ikke usannsynlig at vi lander på det.
Mot anbudskonkurranse i nord
HR-direktør Anita Mentzoni-Einarsen i Helse Nord forteller at de vil jobbe mot en anbudskonkurranse når pilotperiode med Synplan.AI, og eierselskapet deres Chiron Predictive Technologies AS, er avsluttet.
– Helse Nord RHF har inngått en avtale om forsknings- og utviklingstjeneste med Chiron Predictive Technologies AS (Chirontech.ai) for en tidsavgrenset pilot der vi skal utvikle og teste en KI-løsning for turnusplanlegging. Videre prosess for eventuell anskaffelse vil gjennomføres i tråd med gjeldende rammeverk for offentlige innkjøp. Vi vil i den sammenheng utarbeide en kravspesifikasjon basert på en grundig vurdering av hvordan nye løsninger kan integreres i eksisterende IT-infrastruktur, sier Mentzoni-Einarsen.
Shifter har kontaktet Helse Vest for å få en kommentar på at foretaket ga beskjed allerede høsten 2023 at de ville gå for en løsning fra Visma, uten konkurranse.
Hilde Christiansen, direktør for medarbeider, organisasjon og teknologi svarer for Helse Vest:
– Høsten 2023 var Helse Vest kommet ganske langt i forberedelsene og kravene til oppgradering av systemet vi har en avtale for. Det vil ikke være riktig å involvere andre leverandører, når vi har en avtale for et system. Vi skal heller ikke forlede til noe som ikke kan føre frem. Helse Vest er opptatt av, og avhengig av, godt samarbeid med leverandører for å utvikle tjenesten vår. Vi har også ansvar for å legge til rette for slikt samarbeid. I dette tilfellet er det snakk om oppgraderinger av eksisterende system, og vi har allerede avtale med en leverandør.
Shifter har spurt Helse- og omsorgsdepartementet om hva de tenker om ulik praktisering av regelverk rundt anskaffelser.
– Det er Nærings-og fiskeridepartmentet som er ansvarlig for anskaffelsesregelverket. De regionale helseforetakene må, som selvstendige rettssubjekter, gjøre de konkrete vurderingene ved anskaffelser. Det gjelder både hvilket rettslig handlingsrom de har etter loven og hvilke løsninger de velger innenfor dette, opplyser departementet.
Shifter har også kontaktet Helse Midt-Norge for en kommentar rundt praktisering av regelverk for offentlig anskaffelse, men de ønsker ikke å kommentere saken.