DATA
Unacast hentet mer penger under radaren: «Ikke vekst for enhver pris akkurat nå»
Stedsdata-startupen bunkret opp da kapitalmarkedet var på sitt tørreste - til høyere pris enn sist.
Det norsk-gründede selskapet Unacast har slått seg opp på å samle inn stedsdata fra mobiltelefoner og kverne ut innsikt, for eksempel i form av bevegelsesmønster, noe de fikk stor oppmerksomhet for i USA under koronapandemien.
I 2021 fikk selskapet amerikanske Camber Creek på eiersiden. Transaksjonen priset selskapet rett under milliarden, ifølge Dagens Næringsliv. Medgründer og driftssjef Kjartan Slette fortalte året før til Shifter at de vurderte flere ruter fremover, hvorav en ny investeringsrunde var et av flere alternativer.
Til DN sa medgründer og daglig leder Thomas Walle at de hentet 150 millioner kroner, og at de nye pengene ville holde «flere år frem i tid» og kunne ta selskapet til lønnsomhet.
Likevel fylte Unacast på med ytterligere kapital i fjor høst, får Shifter bekreftet.
– Vi så at makrobildet ville endre seg negativt, og det var et godt tidspunkt å fylle opp krigskassa litt, skriver Kjartan Slette i en epost til Shifter.
Økte totalen med 30 millioner kroner
Han forteller at kapitalinnsprøytningen i høst var den andre delen av runden som ble annonsert i 2021.
Kvartalsrapportene til storinvestor Investinor viser at selskapet tok inn 105 millioner kroner i midten av 2021, mens del to, som altså ble gjort i høst, var på 75,5 millioner kroner.
Dermed hentet selskapet om lag 30 millioner kroner mer enn først kommunisert.
I tillegg til eksisterende investorer, kom den australske proptech-investoren Taronga Ventures inn på eiersiden i den seneste transjen.
Økte prisen
Slette hevder videre at prisingen i den andre delen av runden var høyere enn i den første, som var på en drøy milliard.
– Korrekt, vi hadde en opprunde. Nøyaktig prising går vi ikke ut med, men forrige prising gir en indikasjon, skriver han.
I så fall trosser Unacast trenden i teknologisektoren, der det har vært tidvis brutale kutt i verdivurderingen.
Under et Shifter-arrangement tidligere i vinter, fortalte investor Trond Riiber Knudsen om knepene gründere og investorer tyr til nå, for å redusere prisfallet eller i det tatt å lande runder. Deriblant preferanseaksjer, warrants og tegningsretter.
Slette avviser at de har vært nødt til å benyttet preferanseaksjer eller andre «triks» for å holde en høy verdivurdering.
– Ingen aktive grep utenom at vi alltid søker å ha med en ny investor hver gang vi henter penger for å få en ekstern til å prise runden, skriver han.
Det ble heller ikke stilt slike krav fra investorsiden, ifølge gründeren.
– Nei, vi kjører alltid «cleane» runder og denne er helt lik de andre rundene vi har kjørt.
Ikke vekst for enhver pris
Medgründeren kommenterer heller ikke de konkrete resultatene for fjoråret.
– Vi vokste, men planlegger nå for noen utfordrende år for verdensøkonomien og det påvirker oss også, skriver han, og legger til:
– Det er ikke vekst for enhver pris akkurat nå.
Når det er sagt, har selskapet ifølge Slette fått fart på interne forsknings- og utviklingsprosjekter rundt maskinlæring og predikering av fremtidig bevegelsesmønstre.
– Så vi jobber beinhardt for å innovere oss til fortsatt fremtidig vekst. «That’s what startups do!»
Organisasjonen krympet
I tillegg har selskapet akkurat droppet en praksis med ansettelsesstopp, som de har hatt i seks måneder. Den innebar at folk som har sluttet ikke har blitt erstattet, men Slette sier ikke noe om hvor mye organisasjonen har krympet på den tiden.
– Vi ansetter forsiktig akkurat nå, skriver Slette.