lading
Utelukker at Easee-laderne blir tilbakekalt
Easee-sjef Erik Færevaag tror ikke allerede solgte ladere blir tilbakekalt.
Easee-sjef Erik Færevaag slapp onsdag nyheten om at selskapet dropper det planlagte søksmålet mot svenske Elsäkerhetsverket.
Den svenske Förvaltningsrätten skulle ta stilling til hvorvidt myndighetenes vedtak om salgsforbud av Easees ladere var gyldig.
Nå håper Easee at saken kan løses i minnelighet i stedet. Færevaag forteller at slike saker stort sett blir løst mellom partene og langt utenfor domstolen.
– Nå ønsker vi å legge dette bak oss og fokusere på vekst for fremtiden, sier han til Shifter. – Jeg håper og tror at vi kan gjøre det her.
– Trakk dere rettssaken i frykt for å tape?
– Nei, det er for å fjerne støy og tenke fremover. Vi ønsker å bruke alle ressurser så nyttig som mulig, og en slik sak skaper mye friksjon og legger beslag på veldig store ressurser. Da er det min jobb å hjelpe selskapet med å ta de riktige valgene, og det å sitte i en slik prosess er dyrt og krevende, uansett hvilken vei dommeren hadde gått.
Shifter har sett journalen hos Forvaltningsretten i Karlstad - den viser massiv og intens kommunikasjon mellom partene det siste året. Færevaag legger ikke skjul på at saken har skapt mye usikkerhet utad og en del støy internt.
– Det er vanskelig å finne løsninger når man står i en rettsprosess, selv om de enkleste ting, sier han.
Easees offisielle standpunkt nå er at Elsäkerhetsverkets beslutning var riktig. Ifølge Færevaag betyr ikke det nødvendigvis at Easee gjorde feil ved å gå til sak.
– Laderne er sikre, men det var ikke tilstrekkelig dokumentasjon. Easee mente at det var i henhold til kravene, men det var det ikke. Nå har vi oversendt ny dokumentasjon og underliggende rapporter for tilsynet og andre til å ta stilling til, sier han.
– Hva betyr dette for allerede solgte ledere? Vil de kunne bli tilbakekalt?
– Det kommer ikke til å skje, fordi laderne er sikre. Paradokset her er at tester viser at våre ladere er de sikreste som er der ute.
Elsäkerhetsverket avventer beskjed fra Förvaltningsrätten om at søksmålet er trukket og ønsker ikke kommentere utover det.
Skal møte med Nkom
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet avgjør hva som skjer med Easees ledere i Norge. De har ifølge Stavanger Aftenblad opprettholdt sitt standpunkt om å avvente avgjørelsen i rettssaken.
– Dersom vedtaket fra Elsäkerhetsverket blir stående, blir det salgsforbud for Easee Home og Easee Charge i hele EØS, og Easee må følge opp dette - også i Norge, sier fungerende Nkom-direktør, John-Eivind Velure, til Aftenbladet.
Planen er å møte selskapet neste uke.
– Ballen ligger nå hos Easee og det er de som må komme med en utredning og en plan om hvordan de skal følge opp vedtaket som er gjort av Elsäkerhetsverket, sier Velure til avisen og gjør det klart at Nkom vil fatte et formelt vedtak for Norge i tråd med konklusjonene fra Elsäkerhetsverket.
Til avisen sier han at de ikke sitter med indikasjoner på at utstyret har en særskilt risiko som krever tilbakekalling.
Tar oppgjør med gammel kultur
Til DN sier Færevaag at ansatte under den forrige ledelsen trolig fikk for mye frihet.
Gründer og tidligere sjef Jonas Helmikstøl var en stor tilhenger av å gi ansatte mye ansvar, men har senere tatt et oppgjør med en del av sine egne avgjørelser på det området. Færevaag utdyper nå at organisasjonen ikke ble bygget med nok tydelighet rundt hvem som skulle ha hvilket ansvar.
– Men den største feilen de gjorde, var jo kanskje det på forhånd å ikke ha en organisasjon som støttet akkurat håndteringen både av compliance, altså dokumentasjon, og håndteringen av den type informasjon, sier Færøvaag til Dagens Næringsliv.
Går vesentlig bedre enn budsjettert
– Hvordan kommer dere til å følge opp denne saken videre?
– Vi ønsker å jobbe tett med myndighetene, og føre en god dialog med dem. Det er ikke nytt at banebrytende produkter ikke alltid passer inn i gjeldende regulatoriske rammer.
– Elsäkerhetsverket vil nå vurdere det dere har oversendt. Hva gjenstår fra dem før dere kan gå videre?
– Vi ønsker å tenke fremover. Nå er det våre nye produkter som gjelder, og de er merket i henhold til kravene og et produkt som vi selger i andre land i Europa.
– Dere oppgir å ha bedre salg nå. Hva legger dere i det?
– Jeg ønsker ikke å bli konkret. Men det går vesentlig bedre enn hva vi så for oss i desember da vi la siste hånd på budsjettet og planer for vekst. Det er fint å se all støtten vi har fått der ute hos kundene og leverandørene som ønsker å tilby produktene våre.
Til DN medgir han at en omsetning på to milliarder kroner kan være mulig allerede i løpet av neste år.