utdanning
Utfordrer Ind-øk: Nå skal NHH utdanne tech-øk-er
Siden Norges Handelshøyskole åpnet i 1936 har skolen kun tilbudt et bachelorløp - økonomi og administrasjon, Nå starter de et helt nytt bachelor-program som går på økonomi og tech.
– NHH har alltid hatt bare ett bachelorprogram og er kjent for å være konservativ, så dette er litt «big deal», sier Håkon Otneim.
Selv har han doktorgrad i statistikk fra Universitetet i Bergen og har aldri studert ved handelshøyskolen som ligger et par kilometer nord for Bergen sentrum.
– Forrige endring som ble gjort i studieprogrammet var visst i 1986 eller deromkring, men ikke spør meg hva det var!
Hvert år tar NHH opp 500 bachelorstudenter til tre år med økonomi og administrasjon. Fra høsten vil de også tilby bachelor-programmet «Business, Economics and Data Science».
Merket etterspørsel fra næringslivet
Målet med den nye bacheloren er å tilby mer av det de opplever at næringslivet etterspør.
– De aller fleste som har studert her blir ansatt i privat næringsliv. Vi skal være en del av samfunnet og produsere kandidater det er bruk for i næringslivet. Gjennom flere år har vi fått et signal om bedrifter trenger tekniske økonomer, sier Otneim.
De som tar den nye bachelorgraden skal lære både matematikk og programmering.
– Det å kunne programmere og kunne regne er nyttige ferdigheter. Men dette er ikke en ingeniørutdanning, studentene her blir fortsatt siviløkonomer etter fullført mastergrad, forklarer Otneim.
Studentene vil lære bruk av programmering og AI på «et ganske bra nivå»- til å løse oppgaver innen administrasjon og økonomi.
– Mens tekniske kompetente ingeniører gjerne «ser inn i en datamaskin», ser økonomer tradisjoner ut mot markedet. Det er sjelden vare med en kombinasjon av disse. Det er det vi ønsker å bringe til torgs her - siviløkonomer som lener seg innover mot det ingeniørfaglige, og er trygge på realfag og digital teknologi, sier Otneim.
Internasjonalt
Til forskjell fra den eksisterende bachelorgraden, vil all undervisning foregå på engelsk.
De planlegger å ha mellom 70 og 100 studenter. Målet er å ha en god miks av internasjonale og norske studenter.
Det vil også påvirke antall plasser på den tradisjonelle bachelorgraden ved skolen.
– Vi vil kutte ned antall plasser der, slik at totalantallet fortsatt blir 500. Har du sett hvor fullt det er på lesesalene her allerede klokken åtte om morgenen? Vi har dessverre ikke plass til flere.
Otneim er tydelig på at det er vanskelig å vite hvordan tech og data science utvikler seg fremover.
– Vi kan ikke vite hvilke teknologier som brukes flere tiår inn i fremtiden, og hvilke ferdigheter som vil bli etterspurt, for den teknologien er ikke funnet opp ennå. Det vi derimot kan ha en kvalifisert mening om er at realfag og datateknologi vil være viktige elementer også i utviklingen som er foran oss.
Ønsker ny type studenter
NHH håper nå å tiltrekke seg studenter som ellers ikke ville søkt skolen.
– Ambisjonen er å få en ny type studenter. Vi har opplevd stor interesse både i Norge og utlandet når vi har vært ute på skolebesøk og utdanningsmesser, sier Otneim.
– Hvordan er nervene før samordnet opptak?
– Jeg er ikke veldig nervøs. Jeg er rimelig trygg på at vi har truffet planken.