Torvald Kvamme og Bulder Bank er på god vei å innfri målene som ble satt da banken ble lansert for to år siden.

Utfordreren Bulder Bank doblet kunder og utlån: «Turbulens må til for at kundene skal oppdage oss»

Flere utenlandske investorer har vist interesse for Bulder Bank. Men når utfordreren utvider tilbudet til høsten, vil det fortsatt være godt under paraplyen til Sparebanken Vest.

Publisert

Da Bulder Bank skulle lanseres for to år siden, fortalte Torvald Kvamme om de ambisiøse planene til den nye banken i Shifter. Før utgangen av 2021 skulle banken ha 20.000 kunder og 20 milliarder i utlån.

Da Sparebanken Vest la frem tallene for andre kvartal rett før helgen, kom det en god pekepinn på hvordan banken ligger an. Kvamme kunne da fortelle at banken nå har 19.300 kunder og 13,2 milliarder kroner i utlån. Det er opp fra 8500 kunder og 5,6 milliarder kroner i utlån et år tidligere.

– Kundemålet vil dere klare, men klarer dere virkelig å øke utlånsvolumet med nesten 50 prosent det siste halvåret?

– Med den veksten i utlån vi har hatt de siste månedene, ligger vi godt an til å kunne klare det, sier Kvamme til Shifter.

Helt siden det i vår ble kjent at DNB ønsket å kjøpe Sbanken, har Bulder Bank vært på en opptur. Men det er langt fra bare sure Sbanken-kunder som har vurdert å bytte til Bergensbanken. Ifølge Kvamme har oppmerksomheten ført til nye kunder fra flere hold.

– Bare vi får dere i media å skrive om bankbytte og om hva som er rettferdig eller urettferdig, får vi nye kunder. Er det helt stille, er det vanskeligere å få folk til å oppdage oss.

Han nevner et annet eksempel fra i fjor sommer, da E24 kunne avsløre at Bulder Bank ikke lånte ut penger til alle. Tittelen var «Norges billigste bank nekter å låne til ikke-nordiske»

– Hva tror du folk husket av den tittelen, spør Kvamme retorisk.

– Våre søknadstall økte drastisk etter den saken. Der og da var det en litt belastende sak, men i ettertid kom vi veldig positivt ut av det, legger han til, og poengterer at mulighetene til å søke om lån nå er tilgjengelig for alle.

– Så litt støy og turbulens i media er bare bra, mener du?

– Det er fint, det. Vi er noe nytt - et alternativ. Turbulens må til for at kundene skal oppdage oss, sier han.

Cash-positive

På kvartalspresentasjonen kunne Sparebanken Vest melde om et sterkt andrekvartal, med et resultat før skatt på 748 millioner kroner. Og Bulder Bank er med og bidrar til resultatet, selv om Kvamme ikke vil si med hvor mye.

– Vi er cash-positive når kostnader og avskrivninger er trukket fra. Med en balanse på cirka 10 milliarder kroner gir vi et nettobidrag til Sparebanken Vest.

Med 13,2 milliarder i boliglån utgjør Bulder Bank fortsatt en liten andel av den Sparebankens Vest totale boliglånsportefølje på 109,6 milliarder kroner. Men den lille porteføljen blir en stadig viktigere del av utlånsveksten til banken.

I siste kvartal hadde Sparebanken Vest en boliglånsvekst på 5,2 prosent. Bulder Banks andel av dette var 3,2 prosent. Tilsvarende tall for siste tolv måneder er henholdsvis 9,0 og 5,7 prosent. Det betyr at Bulder Bank står for litt over 60 prosent av boliglånsveksten i Sparebanken Vest.

Det er Kvamme mer enn fornøyd med. Neste mål er å nå opp til Sparebanken Vests krav om 12 prosents egenkapitalavkastning

Nye mål

– Når vi bikker 20 milliarder i utlån, har vi den egenkapitalavkastning vi skal ha og være en god case for Sparebanken Vest.

– Og der kan dere vært omtrent ved årsskiftet. Hvilke nye mål vil dere sette?

– Det jobber vi med akkurat nå, og det kommer nok en løypemelding i løpet av høsten. Man må huske på at vi har bare eksistert i to år. Det å adressere et nasjonalt marked er fortsatt nytt for Sparebanken Vest. Vi trenger litt tid til å legge en god strategi, sier Kvamme.

– Men kan Bulder Bank virkelig bli sett på som er bankutfordrerarvtaker til Sbanken så lenge dere en del av Sparebanken Vest?

– Det avhenger av hvordan du måler. Er det kundeopplevelse eller eierkonstellasjon som avgjør om dette er en god banktjeneste? Det er jo bare noen år siden Sbanken gikk ut av svenske Skandiabanken

– Bulder får stor tillit og autonomi, så vi har alle forutsetninger for å kunne lage den banktjenesten vi vil under paraplyen til SPV.

– Kan resultatet av disse diskusjonene bli at Bulder Bank får en mer selvstendig rolle?

– Det er investorer, særlig utenlandske, som spør oss om det. Men det ville kreve en annen eierkonstellasjon og er ikke noe vi har på agendaen akkurat nå.

Utvider tilbudet

For Kvamme er det viktigere at banken til høsten utvider kundetilbudet med fondssparing. Det er noe særlig Sbanken-kunder i bankbyttemodus har etterspurt. Bulder vil imidlertid måtte ta til takke med et enklere tilbud enn hva Sbanken har i dag.

– Vi skal tilby en god løsning for dem som har enkle behov for sparing, men man må kalle en spade for en spade. Vi er ikke på nivå med Sbankens satsing på fondssparing. Men vi er ganske sikre på at vi skal treffe de aller fleste kundenes behov likevel.

Et annet område som til alle tider er prioritert i Bulder Bank, er den automatiserte boliglånssøknaden. Fordi i prinsippet alle som søker boliglån hos Bulder Bank, har lån fra før, blir prosessen med å skaffe et nytt og billigere lån forskjellig, sammenlignet med om søkeren trenger å søke lån for å kjøpe en bolig.

– Vi må klare å få bort all tenkbar friksjon i søknaden. Den som faller bort, kommer ikke tilbake, forklarer Kvamme.

Han løfter frem et eksempel som de færreste lånesøkere er klare over. Kredittkort, også med en ubenyttet kredittramme, må behandles som forbrukslån ved en lånesøknad. Det betyr at en person med en ubenyttet kredittramme på 250.000 kroner, vil få en nedsatt betjeningsevne med én million med de regler banken må følge.

Kvamme forteller at banken har klart å få lagt inn en beskjed om dette i den automatiserte søknadsprosessen, og forklare for søkeren at om den kvitter seg med noe av dette, vil sjansen for at en ny søknad gå bedre.

– Dette er ekte rådgivning i en digital prosess, og vi ser at halvparten av dem som har fått et slikt råd kommer tilbake, sier Kvamme.