Folkehelseinstituttets nye app smittestopp for smittesporing. Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Utsetter nasjonal utrulling av Smittestopp

1,5 millioner mennesker har lastet ned smittesporingsappen, men bare 600.000 bruker den. Nå er det nasjonale varslingssystemet utsatt - igjen.

Publisert

Det er to måneder siden nordmenn ble oppfordret av statsminister Erna Solberg til å laste ned appen. Etter planen skulle den fra juni sende ut varsel til alle brukere som hadde vært i nærkontakt med smittede.

Nylig fortalte FHI at validering av appen var utfordrende på grunn av liten smitte i testområdene. Derfor hadde de også utsatt den landsdekkende utrullingen én gang.

Nå utsettes dette ytterligere, bekrefter FHI overfor Shifter.

– Utfordringen nå er at smittetallet er så lavt at vi ikke får validert og testet appen godt nok, og vi sitter nå og justerer fremdriftsplanen. Appen trenger ytterligere validering før kan innføre automatisk nasjonal varsling, sier områdedirektør Gun Peggy Knudsen i FHI.

I et svarbrev til Datatilsynet skrev FHI nylig at de har startet en parallell valideringsprosess i en testgruppe hvor rekrutterte studenter har gått spesielle ruter og simulert kontaktpunkter, og at de planlegger et nytt samarbeid med flere kommuner enn testkommunene de hittil har hatt; Drammen, Trondheim og Tromsø.

Fortsatt nyttig

– Hvis smittetallet forsetter å synke, slik man håper, vil appen da være nytteløs?

– Utbruddet og pandemien er ikke over, det finnes foreløpig ikke vaksine og vi har ikke flokkimmunitet. Dermed må vi ta høyde for at smitteutbrudd kan og vil skje, og vi tror fremdeles appen vil være svært nyttig, spesielt nå som stadig flere av oss er i nærheten av folk vi ikke kjenner, for eksempel på restauranter, på reise eller arrangementer, sier Knudsen.

– Appen vil være et supplement til andre tiltak, som testing for virus, isolering av smittede, manuell smittesporing og karantene. Når vi nå åpner samfunnet og slipper opp på de store samfunnstiltakene, vil disse andre tiltakene være svært viktige for å håndtere situasjonen.

Vet ikke hvor mange

Mandag fortalte Knudsen til Bergens Tidende at appen til nå har sendt SMS-varsel til færre enn ti personer.

Så langt har over 1,5 millioner lastet ned Smittestopp-appen. Men FHI påpeker at dette er et bruttotall, og at de ikke har tall på hvor mange som har avinstallert appen, eller ikke fullført registreringen.

– Vi vil imidlertid etter hvert kunne se hvor mange apper som fremdeles er på telefoner, sier Knudsen.

Tall fra FHI viser at appen per 3. juni har 592.924 aktive brukere. En aktiv bruker beregnes som noen som har godkjent bruk av GPS og Bluetooth.

Vurderer andre løsninger

Samtidig som ulike måter å validere løsningen på vurderes, ser FHI på flere tiltak for å styrke personvernet.

Blant tiltakene som vurderes, er dataminimering, økt brukerfunksjonalitet, bred informasjon om analyseresultatene, å dele appen i to frivillige deler, og vurdering av andre teknologiske løsninger, som Apples og Googles API-løsninger.