politikk

Venstre, Frp og SV går sammen: Får gjennom tech-visum 

Næringskomitéen gir regjeringen frist til oktober om å innføre ordninger som kutter ned behandlingstiden for arbeidstillatelser for «top talent» fra land utenfor EU/EØS.

Fra venstre: Kari Elisabeth Kaski (SV), Alfred Bjørlo (V) og Sivert Haugen Bjørnstad.
Fra venstre: Kari Elisabeth Kaski (SV), Alfred Bjørlo (V), Ingvild von Krogh (Abelia) og Sivert Haugen Bjørnstad.
Publisert Sist oppdatert

Det er ikke alltid Venstre (V), Fremskrittspartiet (Frp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) er enige. 

Denne gangen har de likevel gått sammen om å mobilisere Næringskomitéen om en marsjordre til den ferske Arbeiderparti-regjeringen – nemlig å innføre et såkalt «techvisum» innen oktober. 

Vedtaket er en del av Næringskomiteens innstilling til regjeringens og Venstres «Gründermelding», som skal behandles på Stortinget 13. februar. 

Rent konkret ber komitéen regjeringen innføre ordninger som kutter betydelig ned saksbehandlingstiden for arbeidstillatelser for høykompetent arbeidskraft fra land utenfor EU/EØS. 

Dette er tiltak flere aktører fra næringslivet og gründermiljøet, deriblant Startup-foreningen NAST og Abelia, har etterspurt. 

– Vi er svært glade for å se at komiteen innstiller på Abelias forslag for å gjøre det lettere å innhente kompetanse fra tredjeland, etter modell fra Kompetansespor, jubler Ingvild von Krogh, leder for teknologipolitikk i Abelia.

Dette er forslaget:

«Stortinget ber regjeringen snarest mulig og senest innen statsbudsjettet for 2026, komme med forslag som får ned saksbehandlingstiden for arbeidstillatelser for høykompetent arbeidskraft fra tredjeland betydelig. Det vises til Oslos pilotprosjekt Kompetansespor som en mulig modell for en slik løsning». 

Bred politisk enighet

Teknologiforeningen har tidligere rost SV for deres forslag om å få innført techvisum i Norge. 

Von Krogh peker på at Abelia har hatt møter med de fleste partiene på Stortinget og gleder seg over bred politisk enighet:

– Vi har hatt møter om meldingen med nær samtlige partier på Stortinget og er glad for at partiene, anført av Frp, SV og Venstre, viser at de kan samles om tiltak som er viktig for gründer-Norge. Dette håper vi å se mer av. 

Det er altså representanter fra de tre partiene som har vært pådriverne for forslaget, som har fått støtte av en samlet Næringskomité bestående av representanter fra de øvrige partiene på Stortinget.

Når innstillingen behandles på Stortinget neste uke, er sannsynligheten dermed stor for at den også får bred støtte derfra. 

Næringskomiteen viser spesielt til «Kompetansespor», et pilotprosjekt lansert av Oslo kommune for å redusere ventetiden for arbeidstillatelser for ikke-EU-borgere, som en mulig modell for å kutte saksbehandlingstiden for høykompetent arbeidskraft i Norge.

– Ikke til å leve med

Venstre har lenge kjempet for et «techvisum» og viser til hvordan andre land allerede har innført lignende ordninger:

– Både EU, Storbritannia, Canada og USA har allerede innført «hurtigspor» for behandling av arbeids- og oppholdstillatelser for høykompetent arbeidskraft fra utlandet, sier Alfred Bjørlo (V) næringspolitisk talsperson. 

– Derfor er «Tech-visum» ett av forslagene i Venstres Gründermelding for å gjøre Norge til verdens beste land å starte og bygge bedrifter i, legger han til. 

Alfred Bjørlo (V) med Invild von Krogh i Abelia.

Sivert Bjørnestad, næringspolitisk talsperson i Frp, påpeker også at saksbehandlingstiden i offentlig byråkrati må ned: 

– Skal vi på fart på fremtidens næringsliv, må vi sørge for at norske bedrifter og teknologimiljøer kan rekruttere de beste folkene fra hele verden minst like lett som bedrifter i andre land. 

SV understreker viktigheten av ordningen for teknologitunge oppstartsbedrifter, universiteter og forskningsinstitusjoner:

– Dagens lange saksbehandlingstid for folk med slik kompetanse fra land utenfor EU/EØS er rett og slett ikke til å leve med – derfor er dette en viktig sak for meg og SV, sier Kari Elisabeth Kaski, næringspolitisk talsperson i SV.

Ikke nok

Von Krogh peker altså på komité-innstillingen som et viktig gjennomslag, men mener fortsat flere tiltak må til for å utløse potensialet som ligger i det norske gründermiljøet. 

– Blant annet trengs grep knyttet til skatt og kapital. Abelia ser derfor frem til videre dialog med stortingspolitikerne om hvordan vi kan gi gründerne våre enda kraftigere løft fremover, sier hun. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.