nysnø

Venstre om Nysnø:
– Kanskje burde de ta mer risiko 

Alfred Bjørlo (V) er ikke enig at Nysnø skal investere mer i utlandet.

Alfred Bjørlo (V) under NAST-møte.
Alfred Bjørlo (V) under NAST-møte.

UiS-rektor og tidligere Equinor-økonom Claus Mohn kritiserte torsdag mandatet i statens fond for investeringer i klimastartups. Han trakk seg fra styret i Nysnø i høst. 

Til flere medier gjorde han det klart at bakgrunnen for det var uenighet i at Nysnø skal investere i selskaper og fond med en tilknytning til Norge. 

– Dette begrenser ikke bare mulighetene til å redusere klimagassutslippene, men også mulighetene til å tjene penger. Klimaspørsmålet er selvfølgelig et globalt problem, og Nysnø bør bidra også utenfor Norges grenser, uttalte Mohn til Dagens Næringsliv.

Ifølge Mohn er det også lite gunstig at Nysnø investerer stadig mer i relativt modne selskaper og teknlogier. 

– Siden Nysnø ikke har anledning til å investere ute, har fondet nå begynt å investere i mer modne selskaper i Norge. Det er svake faglige begrunnelser for statlige engasjement i slike selskaper. Dersom de ikke klarer seg uten statlige penger, så er de sannsynligvis ikke gode nok. Her bør kapitaltilgangen reguleres av markedet, uten statlig økonomisk hjelp, var den klare meldingen til DN.

– Ikke enig

Partiet Venstre var fødselshjelper i opprettelsen av Nysnø. Nå tar gründerpolitisk talsperson i partiet, Alfred Bjørlo, delvis til motmæle. 

– Jeg er ikke enig i at Nysnø bør investere mer i utlandet, sier han. 

– Poenget med Nysnø er ikke nødvendigvis maksimal avkastning, men at vi får fart på klimaomstillingen i Norge. Det står veldig tydelig i mandatet at fondet skal investere i unoterte selskaper med virksomhet i eller ut fra Norge, sier han.

Bjørlo peker på at staten har flere verktøy for å investere i klima- og miljø utenfor Norges grenser, blant annet Oljefondet (Statens pensjonsfond Utland - SPU) og Norfund som investerer i utviklingsland.

– Kunne man sett for seg en løsning hvor SPUs investeringer i klima- og miljø kanaliseres inn i for eksempel Nysnø? 

– Man kan diskutere om profilen på de statlige fondene er feil, men jeg er skeptisk til å fratra SPU dagens krav om å investere i tråd med klimamål.

Tar gjerne en debatt om modne selskaper

Samtidig er han klar til å diskutere en side ved Mohns kritikk, dette med at stadig mer kapital plasseres i modne selskaper. 

– Det er verdt å ta en debatt om for mye settes i modne selskaper. Staten setter av penger for å dekke tap nettopp fordi Nysnø skal ta høy risiko, men så langt har de vel ikke realisert noe tap i det hele tatt, så vidt jeg vet. Kanskje burde de gå tøffere inn i umodne selskaper og ta mer risiko, sier Bjørlo.

– Får Nysnø nok støtte fra politisk hold til å stå i potensielt store tap? 

– Det er godt mulig de trenger mer backing, og vi i Venstre gir gjerne det, for hvis man tar høyere risiko, så vil man nødvendigvis ikke lykkes med alt. Samtidig er det noe uklart for meg hva som er problemet, ettersom mandatet er tydelig på dette.

 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.