Skatt
Venter med å hente penger som planlagt til de får mer klarhet om exit-skatten
I forrige uke lanserte den Antler-støttede fintech-startupen plattform. Nå utsetter de kapitalinnhenting på grunn av usikkerhet rundt exit-skatten
– Vi vet vi må skaffe kapital, og vi vet vi er i den sterkeste posisjonen vi noen gang har vært for å gjøre det nå når vi har demonstrert verdien av plattformen og produktet, sier Gigi Hewison, gründer og daglig leder i den Antler-støttede startupen Annuum.
Forrige uke lanserte selskapet en fintech/proptech-plattform designet for å direkte koble låntakere og långivere for kommersiell gjeldsfinansiering for eiendomsoppkjøp og utvikling – som Hewison har jobbet med sammen med gründerkollega Christopher Einarsrud siden i fjor våres.
Selv om lanseringen var en suksess, og plattformen ble tatt i bruk fra første stund, er det likevel noe som kaster skygger over det rykende ferske selskapets planer for neste steg i selskapsbyggingen – nemlig de foreslåtte endringene av exit-skatten.
Opprinnelig planla Annuum å skaffe investorkapital i mars/april 2024, altså etter lanseringen, men på grunn av usikkerheten knyttet til exit-skattens implikasjoner for startups, har de valgt å utsette planene inntil videre.
Et stort spørsmåltegn
Planen om å hente penger etter lansering ble lagt i desember i fjor etter at de snakket med markedet og potensielle investorer, som indikerte interesse for å investere i selskapet når tiden var inne, i følge Hewison.
– Tilbakemeldingene var alltid «Si ifra når dere er klare og kom tilbake til oss». Nå er spørsmålet når vi faktisk skal komme tilbake, sier hun og fortsetter:
– Vi ønsker ikke å starte en prosess og deretter oppleve en ny utvikling i skattepolitikken som tvinger oss til å pause. Når vi skal gå tilbake til investorene som en del av vår offisielle kapitalinnhenting, ønsker vi å ha en full forståelse av situasjonen.
Reaksjonene har nemlig vært mange i det norske startupmiljøet, etter at exit-skatt forslagene ble lagt frem av regjeringen i mars.
For Annuums del har det vært vanskelig å navigere hva som er best å gjøre i tiden fremover, mens reaksjonene har kommet fra flere hold.
– Alle prøver å finne ut av hva dette betyr. Det er mange som er engasjerte og kommer med sterke meninger. Vi får ulike historier fra ulike hold, så vi vil bare gi oss selv litt mer tid til å fullt ut forstå situasjonen. Vi ønsker å vente til ting roer seg ned litt, sier Hewison.
Ønsker oppklaring
Hewison understreker at de skjønner regjerings-forslaget er i et tidlig stadium, og at å håndtere uventede ting er en naturlig del av å starte et selskap.
Hun håper likevel det blir mer klarhet i hva forslagene faktisk betyr for startups i tiden fremover:
– Jeg tror det er flere individuelle caser som blir fanget av et stort nett som følge av exit-skatten som ikke nødvendigvis var meningen å fange. Jeg håper på mer åpenhet og anerkjennelse av usikkerheten forslagene har skapt.
Mange spørsmål
Regjeringen har altså foreslått en endring som gjør at man må betale en skatt på de verdi-endringene som har skjedd mens man har bodd i Norge, uansett om man velger å realisere gevinstene eller ikke.
Skatten betales innen 12 år etter utflytting, men frafaller om man velger å flytte tilbake til Norge. Om man flytter til Norge, bor her i noen år, for så å flytte tilbake til hjemlandet uten planer om å komme tilbake, risikerer man imidlertid en skatteregning fra Norge.
Den potensielle exit-skatten har dermed også implikasjoner for amerikanske Hewison personlig, som flyttet til Norge for bare tre år siden sammen med sin norske mann.
– Det gjør at du tenker på mange forskjellige fremtidige scenarioer. Ikke bare er det usikkert hva exit-skatten er og hva implikasjonene er for en bedrift, men det skaper også spørsmål om de sekundære konsekvensene, sier hun og fortsetter:
– Målet vårt er å bygge et norsk selskap, men vi må samtidig gjøre det som er best for selskapet. Norge er et flott sted å teste og lansere, men for at dette produktet skal kunne gi verdi for potensielle brukere, må vi kunne tenke internasjonalt.
Bootstrapper
Annuum har siden oppstart sommeren 2023 blitt finansiert av midler fra Antler og Innovasjon Norge. Fremover vil gründerne finansiere driften fra egen lomme, gjennom såkalt «bootstrapping», og samtidig utforske mulige samarbeid med andre aktører.
– Hvordan påvirker utsettelsen selskapet?
– Planen var å bringe inn ekstra team-medlemmer for å fortsette å utvikle plattformen, som var hovedgrunnen til at vi skulle skaffe midler.
– Har du anslag for når dere potensielt vil begynne å skaffe midler?
– Akkurat nå er det vanskelig å si. Jo før desto bedre. Vi har hatt rundt en måned til å tenke på konsekvensene og er ganske forberedt på alle scenarier. Hvis det bare blir meg og Christopher i lengre tid, så er vi fullt kapable til det, sier hun og legger til:
– I en ideell verden ville vi skaffet midler for å bygge et større team slik at vi kunne beveget oss raskere for å lansere et enda bedre produkt i markedet.