intervju

– Vi var aldri i tvil om at AI ville lede til den revolusjonen vi ser i dag

Seriegründer Knut Johansen har jobbet med AI siden forrige årtusen. Han har innsett fordelene med å jobbe metodisk og sverger spesielt til en bok utgitt i 1991. 

Shifter møter seriegründer Knut Johansen på AI+, konferansen om nettopp kunstig intelligens, avholdt i Halden for femte året på rad.
Publisert Sist oppdatert

– Har du hørt om teorien bak «Crossing the Chasm»? 

Seriegründer Knut Johansen (se egen faktaboks) stiller spørsmålet og svarer selv: 

– Det er en gammel bok, men alle som driver med innovasjon bør lese den. 

– Den handler om den dype kløfta som mange gründere ramler ned i når de virkelig skal ut i markedet med ideen sin. Det gapet der, det er knallhardt å hoppe over, altså. 

– Finnes det en oppskrift på å hoppe også?

– Ja, faktisk. Det er for eksempel en oppskrift utviklet på MIT (The Massachusetts Institute of Technology). En bok, det også, med 26 steg. Den er bra, og den har jeg brukt en del. 

– Har du alltid gått så metodisk til verks? 

– Jeg, nei! 

– Tvert imot. Men i ettertid har jeg vel innsett at jeg burde ha gjort det. Da jeg startet mitt første selskap, visste jeg jo knapt hva likviditet var. Så det har blitt noen erfaringer. 

CV: Knut Harry Helland Johansen (f. 1958), Halden

  • Gründer & CEO, WattScout Solutions AS (2022 - nå)
    Optimalisering av energiressurser, Halden.

  • Gründer & styreleder, Smart Innovation Østfold AS (2003 - nå)
    Støtte til oppstartsselskaper, Halden.

  • Gründer & styreleder, eCapital AS (2000 - nå)
    Investeringer i energi og teknologi, Halden.

  • Gründer & CEO, eSmart Systems (2012 - 2021)
    Utvikling av smart grid-systemer, Halden.

  • Initiator & styreleder, NCE-Smart Energy Markets (2005 - 2021)
    Samarbeid med energiindustrien for bærekraft, Halden.

  • CEO, Brady Energy (2012)
    Handel og risikostyring i energimarkedet, Halden.

  • Gründer & CEO, Navita Systems AS (2005 - 2012)
    ETRM-systemer for energimarkeder, flere internasjonale lokasjoner.

  • Medgründer & styremedlem, INTPOW (2009 - 2011)
    Fornybar energi og internasjonalisering, Oslo.

  • Styreleder, Power Clearing Systems (1999 - 2004)
    Finansielle tjenester for energimarkedet, Oslo.

  • President, OMX Technology Energy Systems (1998 - 2004)
    Ledelse av energisystemer på globalt nivå, internasjonale lokasjoner.

  • Gründer & CEO, Hand-El Skandinavia AS (1996 - 1998)
    Pionér innen energibørs- og ETRM-systemer, Halden.

  • Avdelingsleder, Institutt for energiteknikk (1988 - 1996)
    Forskning og utvikling i energisystemer, Halden.

    Denne oversikten er utarbeidet i ChatGPT og desket av journalist.
    Kilde: Linkedin. 

Shifter møter Johansen på AI+, konferansen om nettopp kunstig intelligens, avholdt i Halden, og seriegründeren deler i pausen fra en over 30 år lang historie som gründer. 

– Du må tåle den tøffe reisen. Det er litt som å springe maraton, legge inn noen sprinter, og så begynne på nytt igjen. Ikke alle tåler det stresset. 

– Vi har nylig kartlagt at mange gründere gir seg etter typisk seks til åtte år. 

– Generelt tror jeg det er bra at gründeren er med hele veien. Det er noe spesielt med den initielle ideen. Mange investorer er også opptatt av å få inn en annen CEO etter hvert. Det mener jeg de skal være forsiktige med å mene. Samtidig må gründeren ønske det selv. 

– Du etablerte Smart Innovation i 2003 og er der ennå. Hvorfor har du blitt? 

– Jeg syns det er ekstremt motiverende å få en idé og se at den kommer seg helt ut i markedet. Jeg vurderer jo meg selv som veldig god på å skalere innovasjoner, og så er jeg relativt mild på å være forretningsmann. 

 – Men selv om du kommer over i en fase med stabil drift, stopper ikke innovasjonen opp. Du lanserer kanskje nye produkter, og da er du på en ny kurve. Fasene er ikke konstante. 

– Har du aldri nådd et punkt? 

– Joda, jeg har vært ordentlig sliten ...

– Ja, hva skjer da?

– Er du ordentlig sliten, legger du deg ned og sover godt en natt eller kanskje to. Da reparerer kroppen seg selv, hvis du ikke har for store mentale belastninger, da. 

– Bare det?

– Jeg er nok ganske sterk i psyken, og så har jeg aldri hatt problemer med å sovne. Uten søvn klarer du ikke å lade batteriene, og da blir det vanskeligere. 

– Så det er rådet ditt til unge gründere i dag? 

– Det aller viktigste er virkelig å tro på ideen sin. 

– Da vi startet Esmart Systems i 2012 var vi helt sikre på at kunstig intelligens kom til å bli det viktigste verktøyet fremover, også i energibransjen. Men vi visste jo ikke, og vi prøvde oss på seks, syv ulike områder før vi landet på det selskapet gjør i dag. 

– Det er den type sterk overbevisning som må være en drivkraft i alle gründere. 

– Og da kommer du deg over den dype dalen?

– Jeg trodde vi skulle være over på tre år, men det tok ti år med Esmart Systems. Så ja, men du må hele veien håndtere usikkerheten, og vi er alle skrudd sammen forskjellig, men det å være gründer er for mange mye tøffere enn de fleste forstår. 

– Nvidia-gründeren ble jo nylig spurt hva han ville gjort annerledes dersom han hadde startet selskapet i dag. Han svarte at han mest sannsynlig ikke ville ha etablert selskapet gitt det han visste om den tøffe reisen nå. 

– Hva ville du svart på et slikt spørsmål?

– Jeg kunne gjort alt igjen, men gjort en del ting annerledes, og på et enda tidligere tidspunkt, sier Johansen og viser igjen til boken «Crossing the Chasm». 

– Hvor lenge har du ventet på denne AI-bølgen?

– Halden har vært i forkant med utviklingen av avansert AI siden slutten av 80-tallet. Dette kompetente AI-miljøet oppsto som en del av et OECD-prosjekt ved Institutt for Energiteknikk. I nesten ti år hadde jeg gleden av å arbeide som forsker i dette internasjonale miljøet. Erfaringene derfra ga meg et solid fundament for å forstå AI-teknologiens potensial til å drive frem distruptive endringer. 

– Selv om utviklingen krevde mer tid enn forventet, var vi aldri i tvil om at AI ville lede til den revolusjonen vi ser i dag. 

Les også: Esmart Systems signerer storkontrakt: - En viktig milepæl

Crossing the Chasm av Geoffrey A. Moore

  • Boken Crossing the Chasm av Geoffrey A. Moore tar for seg en sentral utfordring innen markedsføring av innovative produkter, nemlig hvordan man effektivt kan overføre teknologi fra et tidlig marked dominert av såkalte entusiaster og visjonære, til et mainstream-marked bestående av mer pragmatiske kunder. Dette skillet mellom de to markedene er kjent som «kløften», og boken tilbyr strategier for hvordan man kan krysse denne kløften.
  • Moore argumenterer for at selskaper ofte feiler fordi de ikke tilpasser sin markedsføringsstrategi til de fundamentalt forskjellige behovene hos tidlige adoptører sammenlignet med det bredere mainstream-markedet. Han foreslår en segmentert tilnærming, der man fokuserer på spesifikke nisjemarkeder med et klart definert sett av behov og problemer, før man ekspanderer til bredere markeder.
  • Strategiene som foreslås inkluderer å skape en helhetlig produktløsning for et nøye utvalgt målsegment og å bruke dette segmentet som utgangspunkt for å spre produktet til tilstøtende markedssegmenter. Moore understreker viktigheten av å posisjonere produktet på en måte som adresserer de spesifikke "smertepunktene" for disse tidlige flertallskundene i mainstream-markedet.
  • Tredje utgave av boken oppdaterer de originale konseptene med nyere eksempler og gir ytterligere innsikt i hvordan dagens teknologibedrifter kan anvende disse prinsippene effektivt.
  • Crossing the Chasm av Geoffrey A. Moore ble først publisert i 1991. Den tredje utgaven, som er den siste og mest oppdaterte, ble utgitt i 2014.

  • Denne teksten er skrevet av ChatGPT og desket av journalist.