StyreR
Vil ha flere teknologer i styrerommet
Bare hvert fjerde aksjeselskap har teknologer i styret, viser ny undersøkelse fra rekrutteringsselskapet Bønes Virik.
Bønes Virik har kartlagt hvor mange teknologer som sitter i styrene til de 50 største aksjeselskapene i Bergen og de 50 største i Oslo.
– Vi mener at alle selskaper bør ha minst én teknolog i styret, sier partner og rekrutterer Andreas de Lange i Bønes Virik.
Han utdyper:
– Styrer uten nok teknologikompetanse sliter med å utfordre administrasjonen og it-ledere på teknologi. Det kan særlig være en utfordring ved komplekse og kostbare it-investeringer, revolusjonen innen AI-teknologi, it-sikkerhet og skyløsninger, sier de Lange.
Bønes Virik har gjort samme kartlegging både i 2019 og høsten 2023. I 2019 var det 22 prosent av styrene i Bergen som hadde en teknolog, så det har økt litt på fire år. I faktiske tall var 27 av 289 styrerepresentanter teknologer.
Bedriftene i Oslo ble tatt med i kartlegging først i 2023. Tallene for Oslo viser at 34 prosent av styrene har minst en teknolog, og at 24 av 341 styremedlemmer er teknologer.
I kartleggingen er rene teknologi-bedrifter utelatt, da man mener det er selvsagt at disse har teknologer i styret.
Skal forstå hva CTO-en snakker om
Han mener for mange styrer mangler tilstrekkelig it-kompetanse til å kommunisere godt med CTO-en, den tekniske sjefen.
– Hvis man har en teknolog i styret kan denne oversette og forstå hva CTO faktisk sier, sier de Lange.
Et styre med teknologikompetanse vil også være i bedre stand til å utfylle blindsonene til en teknisk sjef, og kunne vurdere kommersielle trusler og muligheter i markedet innen digitalisering i den aktuelle bransjen, mener de Lange.
De Lange presenterte funnene under arrangementet First Tuesday i Bergen i januar. Mange av de 3-400 oppmøtte var teknologer. De fikk tips til hvordan de burde gå frem for å gjøre seg tilgjengelige og kjent for styreverv.
– Erfaring med å flytte til skyen, CTO/CEO/CCO-erfaring fra it-selskaper og skalering internasjonalt er etterspurt kompetanse, fortalte de Lange.
4000 teknologer i Bergen
Han tipset ferske styrekandidater om å søke seg mot startups.
Han hadde også noen tips til etablerte bedrifter på jakt etter teknologisk kompetanse i sitt styre:
– Utvid søket til miljøer utenfor organisasjonenes nettverk eller i deler av organisasjonen det ikke har vært rekruttert kandidater fra før, definer kravspekk og hvilken digital kompetanse og erfaring selskapet trenger.
Tidligere har de Lange kartlagt teknologiselskaper i Bergen, den viser at det finnes rundt 4000 teknologer i Bergen og rundt 300 teknologiselskaper.
Han beskriver den typiske bergenske teknologen på følgende måte:
– Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Bergen og Høyskolen Kristiania «produserer» brorparten av teknologene i Bergen, men vi får også stadig flere fra Norges Handelshøyskole sitt analytics-miljø, og en del returnerer hjem fra NTNU. Selv om rundt 70 prosent av teknologene i Bergen jobber i konsulenthus og finanssektoren, ser vi en sterk vekst i tech-miljøene i Vestlandsnæringene marin og energi, sier de Lange.