investor

Vinod Khosla på Nicolai Tangens podcast: – AI vil snart være bedre enn mennesker på de fleste områder

Nikolai Tangen på scenen i Bergen.
Publisert Sist oppdatert

Vinod Khosla, medgründer av Sun Microsystems og en av verdens mest vellykkede venturekapitalister gjennom Khosla Ventures, gjestet oljefondssjef Nicolai Tangens podcast. 

I intervjuet gir Khosla innsikt i hvordan teknologi kan drive radikal endring og forme en fremtid der arbeid, ressurser og ekspertise blir både tilgjengelige og billige.

Teknologi som katalysator for transformasjon

Khosla er overbevist om at teknologi vil være den primære drivkraften bak fremtidige endringer. Sentralt i hans visjon er ideen om at teknologiske fremskritt, spesielt innen kunstig intelligens (AI) og robotikk, vil gjøre ekspertise og arbeidskraft nesten gratis.

– AI vil snart være bedre enn mennesker på de fleste områder, og den vil kunne reproduseres uendelig, sier Khosla, som ser for seg en verden der ekspertise blir allment tilgjengelig til en brøkdel av dagens kostnader.

Vinod Khosla.

Robotikk og fremtidens arbeidskraft

Khosla ser for seg en verden der humanoide roboter kan utføre oppgaver mennesker gjør i dag, fra industriarbeid til husholdningsoppgaver. Innen fem år mener han at vi vil se bipedale roboter som kan erstatte menneskelig arbeidskraft i mange sektorer, noe som potensielt kan gjøre arbeid nesten gratis.

– Roboter vil bli en form for gratis arbeidskraft, sier han, med store implikasjoner for bransjer som produksjon og landbruk.

Fra eksklusiv til allment tilgjengelig ekspertise

AI vil også demokratisere tilgang til ekspertise. Khosla hevder at vi snart vil leve i en verden hvor AI kan utføre mange av de oppgavene som i dag krever spesialisert kunnskap, som innen medisin og utdanning. Dette vil skape et samfunn der kostnadene for slike tjenester faller drastisk.

Personlig tilpassede opplevelser og persontilpasset medisin

En annen sentral idé er hvordan AI vil revolusjonere underholdning og helsevesen. Khosla ser for seg en fremtid der musikk, treningsprogrammer og annet innhold kan tilpasses individuelt, basert på personlige preferanser.

Innen medisin vil AI muliggjøre skreddersydde behandlinger, som spesifikke proteiner designet for å behandle en enkelt persons krefttype. Khosla viser til selskapet N1 Bio, som allerede jobber med teknologier som kan tilpasse medisiner ned til individnivå.

Teknologidrevet overflod og ressursutnyttelse

Khosla mener at teknologiske fremskritt også vil løse ressursutfordringer. Gjennom bedre verktøy for å oppdage og utnytte mineraler, som litium og kobolt, ser han for seg en fremtid med bærekraftig og rikelig tilgang til kritiske ressurser.

– Vi er på samme sted med mineraler i dag som vi var med olje på 1960-tallet, sier Khosla, og peker på en fremtid der teknologi vil sørge for at ressursknapphet blir en saga blott.

Transport og energi: Ren, billig og effektiv

Innen transport ser Khosla for seg at selvkjørende biler vil gjøre personlig offentlig transport til en realitet, mens fremtidens flyteknologi kan redusere reisetidene dramatisk gjennom hypersoniske flyvninger. Når det gjelder energi, er han optimistisk på vegne av kjernefusjon, som han mener vil kunne erstatte kull- og gasskraftverk med ren energi.

– Fusjon vil løse problemet med pålitelig fornybar energi, sier han, og ser dette som en nøkkel til en fremtid med ren, overflødig energi.

Samfunnsmessige utfordringer og nødvendige endringer

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Selv om Khosla er optimistisk med tanke på teknologiens evne til å forme fremtiden, anerkjenner han også de potensielle utfordringene som følger med. Teknologisk arbeidsledighet og samfunnsmessig uro er mulige konsekvenser, og han understreker viktigheten av at myndigheter tilpasser politikk for å håndtere denne overgangen.

Khosla foreslår at politikk som universell borgerlønn kan bli nødvendig for å støtte mennesker i en verden der arbeid blir mindre knyttet til økonomisk overlevelse.

Råd til den yngre generasjonen

Til unge mennesker oppfordrer Khosla til å følge sine lidenskaper, da han mener fremtidens samfunn vil tilby nok overflod til at levebrødet ikke lenger vil være avhengig av tradisjonelt arbeid.

– Om 20 år vil jeg si til unge at de skal forfølge sine lidenskaper, sier Khosla, som tror at den teknologiske fremtiden vil åpne opp for nye måter å leve og jobbe på, frigjort fra dagens økonomiske begrensninger.