Medgründer og CEO Kjell Are Furnes forteller at Ably Medical sin smarte seng har fått økt relevanse i corona-tiden.
Foto: Peben Winther Hansen, Maskinen/ Johannes Lovlund
Viruskrisen gjorde de smarte sykehussengene høyaktuelle: Henter inn 15 millioner i støtte
Ably Medical vil ta med seg tysk kompetanse til Norge for å starte serieproduksjon av ny sykehusseng.
Ålesund-selskapet Ably Medical vil minke belastningen for sykepleiere og gi bedre behandling til pasienter med smartere sykehussenger.
Vil ha norsk produksjon
Nå har selskapet fått med seg 15,4 millioner kroner i utviklingstilskudd fra Innovasjon Norge for å kunne serieprodusere sengen i Norge. Og aller helst i Sunnmøre-regionen.
– Vi har alltid hatt en visjon om å få til dette i Norge. Mange produkter blir tatt ut av landet, men vi ønsker å få industrialiseringen opp her hjemme, forteller medgründer og CEO Kjell Are Furnes.
Han mener Norge mangler serieproduksjonskompetansen av høyteknologi som Sverige og Tyskland kan best i verden. Selskapet har nå produksjon av sengene i Tyskland.
– Så prosjektet omhandler også det å hente hjem tysk serieproduksjonskompetanse til Norge, og “servere” mulige produksjonspartnere i Norge en ferdig oppskrift på skalering.
Furnes startet selskapet sammen med Arve Voldsund, Jørn Refsnæs og Cato Bjørkli i 2017. Ably Medical ble til ved at gründerne besøkte sykehus og fant ut at sengene påvirker alt fra liggesår til fallskader og tunge løft som gir svært mange sykepleiere belastningsskader. Siden den gang har selskapet fått partnersykehus i flere land, og vokst til et team på 18 fordelt på kontorene i Ålesund, Oslo, Toronto og Munchen.
Selskapet utvikler i dag to produkter; Ably Bed - en revolusjonerende smart sykehusseng med et helt nytt bevegelsessystem, monitorering og analysemuligheter for å bidra til tidlig mobilitet hos pasienter; og AblyMat- et kontinuerlig og kontaktløst monitoreringssystem med analysemuligheter som kan gjøre enhver flat overflate til et smart monitoreringssystem.
Corona-boost
MedTech har fått økt relevanse i corona-krisen, og flere selskapet har jobbet med løsninger som kan hjelpe både pasienter og helsepersonell under krisen. Furnes forteller at Ably også fikk vist viktigheten av smarte sykehussenger under krisen. En av utfordringene med coronapasienter at de må snus ofte, og ligge mye på magen, som er utfordrende for helsepersonell.
– Vi har sett bilder av 4-5 personer snu og vende på pasienter for å få pasientens sirkulasjon til å bedres, og mange kabler festet til kroppen for monitorering. Alt dette kan Ably løse, sier Furnes og legger til at sengen gjør vendingen av pasienter en "enmannsjobb".
– På partnersykehuset i Canada kaller de det et «2 to 1 project». Oppgaver som vanligvis krever to personer, kan nå gjøres med bare én.
Sengen som veier og måler
Selskapet har også hele tiden hatt som mål å kunne tilby et produkt som måler pasientens vitale mål uten bruk av ledninger eller tilkoblinger på kroppen. Ably fant tidlig måter å måle puls, respirasjon, vekt, temperatur og mikrobevegelser, og har basert på det kunne gjøre predikasjoner og se hendelser som skjer med pasienten i forløpet. I januar fant teamet i Oslo data som ser veldig lovende ut for å måle blodtrykk i sanntid.
– Dette er en av de virkelig store MedTech-utfordringene og noe som virkelig kan skape medisinsk verdi, og er et milliardmarked i seg selv. Dette er noe som til nå er løst med gode gamle «cuffs», så dette skaper helt nye muligheter, sier Furnes.
Vil bli vinnere
Furnes forteller at selskapets partnersykehus i Canada, Tyskland og Singapore har vært klare på at teknologien vil være en av vinnerne når det sees på tiltak som må gjøres for å rigge helseverden for fremtiden.
– I tillegg er medtech-sektoren ekstremt fragmentert i sine produkter. Næringen er fullt på vei til å bli en sektor som ikke er bærekraftig når det kommer til håndtering av alt som skal inn på sykehusene. Ja, de trenger ny teknologi, men man trenger færre produkter som gjør flere ting, fremfor mange enkeltstående produkter.
Furnes forteller at det første produktet skal rulles ut i 2021, og at pengene fra Innovasjon Norge vil skyte selskapet gjennom COVID19-tiden og gjøre de klare til skalering neste år.