Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache .
Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache .

Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache om norske planer for en «e-krone» og hypen rundt kryptovaluta

Selv om vi nesten ikke bruker den til å betale med lenger, vet alle hva en norsk hundrelapp symboliserer. Så hva skjer om den blir erstattet av en digital utgave? Kan man innføre en «e-krone» uten å skape uønsket finansiell «disrupsjon»? Det er et spørsmål Norges Bank bruker mye tid på å besvare.

Publisert Sist oppdatert

– Norges Bank søker jo stabilitet. Vi skal opprettholde en stabil pengeverdi og et sikkert og effektivt betalingssystem. Vi ønsker ikke å skape disrupsjon som kan true stabiliteten. Samtidig er det ikke til å stikke under stol at det å innføre digitale sentralbankpenger (DSP) potensielt kan få stor betydning for finansmarkedet. Det er avgjørende hvordan utformingen av disse pengene blir, sier visesentralbanksjef Ida Wolden Bache til Shifter.

– Når vi ser på ulike måter å utforme DSP, prøver vi å begrense risikoen for at DSP skal få store konsekvenser på bankenes finansieringsmuligheter, sier Bache.

Hun har takket ja til å svare på Shifters spørsmål om hvordan det går med Norges Banks planer om å innføre «e-krone», sammen med fagekspertene Knut Sandal og Peder Østbye. Men hos Norges Bank blir det ikke kalt «e-krone» enda. Der er det digitale sentralbankpenger, eller DSP, som gjelder.

For å lese artikkelen må du ha abonnement på Shifter+

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Årsabonnement på SHIFTER+
3690,- per årBestill her

Månedsabonnement på SHIFTER+
369,- per mndBestill her

Jobber du i en oppstartsbedrift med sårbar økonomi? Kjøp SHIFTER+ til 1290,- per år

Bestill her

Jobber du i en oppstartsbedrift med sårbar økonomi? Kjøp SHIFTER+ til 129,- per mnd

Bestill her