#ikkealene
Voldshendelse endret livet - nå bruker Jon Sakarias erfaringen til å hjelpe andre
Å bli utsatt for vold fratok Jon Sakarias Liknes tryggheten. Nå starter han selskap for å hjelpe andre til å hente ut sine beste ressurser.
I august startet Jon Sakarias Liknes og medgründer Johan Haugstad selskapet Ember i Stavanger. Selskapet har som mål å frigjøre menneskers potensial slik at de skaper resultater de er virkelig stolte av.
En episode fra ungdomstiden har vært med på å forme Liknes, og han tar med seg disse erfaringene inn i sitt nye selskap.
Det var helg og Jon Sakarias Liknes gikk på ungdomsskolen da det skjedde.
– Jeg ble banket opp en helg. Jeg ble utsatt for uprovosert vold, er det ikke det det heter?
Hendelsen ligger langt tilbake i tid, men det formet årene hans som ungdom og ung voksen. Etter voldsepisoden mistet han tryggheten og pågangsmotet, og fikk også en depresjon da han gikk på videregående skole.
– Jeg mistet helt troen på meg selv.
Som ung voksen hadde han ingen tro på eller tanke om at han en dag skulle starte sitt eget selskap. Han gir honnør til alle som har støttet ham gjennom vanskelige og utfordrende perioder. De har sett han på en annen måte enn han har sett seg selv.
– De har trodd på at jeg kan få til ting som jeg ikke har trodd på selv.
Nå ønsker han å bruke denne lærdommen videre inn i sitt nystartede selskap.
Han mener det finnes mange uforløste ressurser i mennesker, som man ved hjelp av støtte, coaching og de rette metodene kan frigjøre.
Fra byggebransjen til lederutvikling
Liknes har bakgrunn som tømrer og byggingeniør, og innen innovasjon, ledelse og HR. Makker Haugstad har blant annet erfaring med ledelse fra utdanningsfeltet. De var kolleger i teknologiselskapet Veni da de bestemte seg for å satse alt på ledelse og coaching.
Liknes brenner særlig for at vi alle skal bli bedre på selvledelse, og dette er kanskje særlig viktig for gründere som gjerne jobber alene eller i små team.
I Shifter sin serie #ikkealene har en rekke gründere fortalt om sine utfordringer, og mange nevner at det er vanskelig for eksempel å skille mellom person og selskap.
Som gründer er man gjerne også nødt til å gjøre en rekke ulike oppgaver, selv om man ikke er like kompetent til alle oppgavene.
70/30-prinsippet
Når det gjelder selvledelse, trekker Liknes frem særlig én ting han mener flere bør lære mer om.
– Bli bedre kjent med deg selv og finn ut hva som du er naturlig god på og hva som er tillært. Det som er naturlig for deg, kan du gjøre mye mer av og det får du energi av, sier Liknes.
Han beskriver det du er naturlig god på som høyrehånden og det tillærte som venstrehånden. Selv hadde han en misoppfattelse av hva som var høyre- og venstrehånden hans.
– Foreldrene mine er veldig gode på struktur og detaljplanlegging. Jeg trodde det var dette som lå naturlig for meg også, men jeg liker bedre å jobbe med visjoner og strategier i samarbeid med andre enn å sitte på pulten og detaljplanlegge alene, sier Liknes.
Han oppfordrer folk om å bli bevisst på hva som er deres høyre- og venstrehånd.
– Ideelt sett bør det være 70 prosent høyrehånd. Da får du nok energi til å gjøre de 30 prosentene med venstrehåndsarbeid som du må gjøre. Hvis en over tid har overvekt av oppgaver for venstrehånden sin, er det stor fare for å gå på en smell, sier Liknes.
I bedriften vil de jobbe både med coaching av enkeltpersoner og team. Begge de to gründerne er sertifiserte i den internasjonale «GiANT»-metoden. De benytter også «GiANT» sin online plattform hvor det finnes kurs og kartlegginger man kan ta i bruk på egenhånd.
På nettsiden sin beskriver de plattformen som «Netflix for lederutvikling», med ulike verktøy som skal styrke ledere til å motivere og lede sine team.
Forebygge konflikter
Liknes mener ledere og ansatte på arbeidsplassen ofte mangler et felles språk for å snakke om det som er vanskelig. Da kan det lett oppstå gnisninger.
– Det er ingen som begynner i en jobb fordi de ønsker å havne i konflikt. Men mange havner i konflikter likevel. Vi må lære oss å snakke om det og finne frem til et felles objektivt språk. Det handler også om at vi må forstå hvordan det er å være på den andre siden av oss, hvordan andre oppfatter oss.
– Når vi har et felles objektiv språk og får ærlige tilbakemeldinger av andre, kan vi oppdage blindsonene våre og unngå at vi ødelegger for oss selv uten å være klar over det, sier Liknes.