Offentlig innovasjon

Vraker startup etter innovasjonskontrakt og kjøper fra annen aktør: – Fremstår helt hårreisende 

Venstre-politiker Alfred Bjørlo ber helseministeren stoppe innkjøpsprosessen i Helse Vest. 

Haukeland universitetssjukehus ved foten av Ulriken er et av sykehusene som ligger under Helse Vest.
Publisert Sist oppdatert

Helse Bergen har hatt en innovasjonskontrakt med oppstartsselskapet Dynamon på automatisering av turnus-planlegging. Nå kommer det frem at Helse Vest, som Helse Bergen ligger under, avslutter samarbeidet med oppstartsselskapet og vil kjøpe et tilsvarende verktøy av Visma.  

Etter hva Shifter kjenner til skal innkjøpet gjøres som en såkalt direkte anskaffelse, der kjøper henvender seg direkte til én enkelt leverandør. Oppstartsbedriften har da ikke mulighet til å konkurrere om kontrakten gjennom en anbudskonkurranse. 

Innkjøpet skal opp i Helse Vest sitt styremøte onsdag denne uken. 

Oppdatering: Helse Vest opplyser at det ikke er gjort noen ny anskaffelse nå. Se hele svaret fra Helse Vest nederst. 

– Det fremstår helt hårreisende det Helse Vest gjør, sier Venstre-politiker Alfred Bjørlo. 

 

Alfred Bjørlo stiller spørsmål ved om det Helse Vest gjør er lovlig.

Offentlig innovasjon

Shifter setter søkelys på utfordringer knyttet til innovasjon i det offentlige. 

Tips oss her.

Det offentlige kjøper inn varer og tjenester gjennom offentlige anbud for 780 milliarder kroner årlig. Kun tre prosent av innkjøpene i antall er såkalte innovative anskaffelser.

Innovasjon Norge beskriver innovasjonskontrakter slik: Innovasjonskontrakter gir tilskudd til leverandørbedrifter som har et innovasjonsprosjekt i et forpliktende samarbeid med en pilotkunde. Kjernen i prosjektet er forskning- og utviklingsaktiviteter med formål om å styrke bedriftens konkurransekraft og gi varig verdiskaping i Norge.

Les også: 

Her vil det offentlige bruker penger på å utvikle noe som en startup allerede tilbyr: – Nesten en parodi

Løsningen som hjalp Oda i gang sakker akterut: Norge gruses av Finland 

Når det offentlige vil konkurrere: – Et syndrom i det offentlige at alle skal lage sin egen løsning 

Både Haraldsplass diakonale sykehus og Haukeland universitetssjukehus har brukt verktøyet til Dynamon, gjennom innovasjonskontrakten med Helse Bergen. 

Rammen for innovasjonskontrakten mellom Helse Bergen og Dynamon har vært på totalt 15 millioner kroner og de to sykehusene har lagt ned 4200 arbeidstimer i pilotprosjektet. 

Shifter har tidligere skrevet at Dynamon totalt har fått ti millioner fra Innovasjon Norge for å utvikle den automatiske turnusplanleggeren. 5,9 millioner var øremerket innovasjonsprosjektet i Helse Bergen. 

Innovasjonsperioden gikk fra august 2023 til mai 2024 ved Haukeland, og fra mai 2023 til november i 2024 ved Haraldsplass. 

Skal avgjøres på styremøte denne uken 

Onsdag denne uken er innkjøp av AI-turnusplanlegger en av sakene på styremøtet i Helse Vest. I saksdokumentene kommer det frem at det regionale helseforetaket vil gjennomføre anskaffelse og innføring av ny løsning for kunstig-intelligens-basert arbeidsplanlegging. 

Dette er bestillingen fra Helse Vest: 

«Ein KI-basert arbeidsplangenerator som kan planlegge og administrere komplekse arbeidsplanar». 

Etter hva Shifter kjenner til vil helseforetaket kjøpe verktøyet fra sin eksisterende IT-leverandør Visma.  

Helse Vest ble nylig tildelt Visma-pris for årets Gat-kunde. Der blir det trukket frem at Helse Vest stadig generer gode ideer til prosjekter og at AI-generert turnusplanlegger er en av disse ideene. 

Krever svar om eventuelle lovbrudd

Bjørlo reagerer på anskaffelsen og spør om det er i tråd med føringene helse- og omsorgsministeren har gitt til helseforetakene, og om det er en lovlig anskaffelse. 

Han stilte mandag 18.november et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre om Helse Vest sin planlagte anskaffelse. Vestre må svare innen åtte dager. 

– Kan helseministeren garantere at Helse Vest ikke bryter loven når de går til direkte anskaffelse av et system for KI-basert arbeidsplanlegging fra en eksisterende stor leverandør, etter først å ha gjennomført et innovasjonskontrakt-prosjekt med en gründerbedrift om utvikling av samme type løsning, spør Bjørlo. 

Han mener praksisen til Helse Vest kan skade innovasjon inn mot helsefeltet. Han beskriver helseinkubatoren Eitri i Bergen, der Dynamon er med, som «et stjerneeksempel på det å bygge opp en ny kultur - der gründerbedrifter jobber sammen med det offentlige». 

Ådne Iden Høiland er direktør for helseinkubatoren Eitri.

– Ødelegger hele samarbeidsmodellen

– I Eitri jobber man helhetlig for å bygge fremtidens nye tech-bedrifter. Hvis det er riktig som det fremkommer i styredokumentene, at Helse Vest vil kutte prosessen med startupselskapet og gå til en direkte anskaffelse med sin IT-leverandør, er dette skadelig for all innovasjonen på feltet. Dette handler ikke bare om Dynamon, men man ødelegger hele modellen for samarbeid, sier Bjørlo. 

Eitri er et samarbeid mellom Haukeland universitetssjukehus, VIS-Vestlandets innovasjonsselskap og Universitetet i Bergen

Hilde Ulvik Hordnes, gründer og administrerende direktør i Dynamon, tolker det slik at selskapet ikke blir invitert til å konkurrere på lik linje. 

– Vi er for konkurranse, men vi må likebehandles. Vi har en ferdig løsning som er utviklet sammen med Helse Bergen. Her tolker jeg det dithen at Helse Vest foretar et innkjøp, utenom anskaffelseseregelverket for offentlige anskaffelser, sier Hordnes.

Direktør i Eitri, Ådne Iden Høiland, mener det er en utfordring for innovasjon og gründere innen helse dersom det stemmer at Dynamon ikke har fått konkurrert på lik linje. 

– Når offentlige aktører prioriterer store leverandører uten konkurranse, kan det svekke verdien av arbeidet som gjøres i helseklynger og innovasjonsmiljøer. På Eitri jobber vi for å fremme samarbeid mellom offentlige og private aktører, og det er avgjørende å gi gründere en reell mulighet til å bidra med løsninger for å øke innovasjonstakten i helsevesenet, noe det er stort behov for, sier Høiland.  

– Ingen vil ønske å selge til norsk helsevesen

I forrige uke skrev Shifter at St. Olavs hospital har fått innovasjonspenger fra Helse Midt-Norge til utvikling av automatisering av turnusplanlegging, samtidig som en avdeling ved sykehuset har tatt i bruk den ferdig utviklede løsningen til Dynamon. 

Høyre-politiker Nikolai Astrup beskrev situasjonen i Trondheim som en parodi

Bjørlo mener situasjonen i Bergen er «minst like grov». 

– Hvis det offentlige bare skal kuppe ideen, enten gjennom å utvikle det selv eller ved direkte anskaffelse gjennom store it-leverandører, vil ingen andre gründere ønske å selge sin løsning til norsk helsevesen, sier Bjørlo. 

Jan Christian Vestre vil ikke svare på spørsmålene knyttet til denne saken nå.

Ber helseministeren stoppe innkjøpet 

– Hva mener du helseministeren bør gjøre? 

– Jeg mener han bør stoppe prosessen før styremøtet i Helse Vest onsdag. Jeg kan ikke forstå noe annet enn at dette bryter med oppdragsbrevet til helseforetakene, sier Bjørlo.

I spørsmålet til ministeren viser Bjørlo til at det står i oppdragsbrevet at Helse Vest skal «vere ein føreseieleg samarbeidspartnar for næringslivet, under dette bruke høva til innovative offentlege anskaffingar».

Se hele spørsmålet og bakgrunnen for spørsmålet til Bjørlo nederst i saken. 

Shifter har stilt Bjørlo sitt spørsmål til Helse - og omsorgsdepartementet og fått til svar at «det er naturlig at statsråden svarer Stortinget før han svarer media».

Helse Vest opplyser til Shifter at det ikke er gjort noen ny anskaffelse nå. 

– Kan Helse Vest bekrefte at helseforetaket har utviklet løsninger for dette parallelt med Visma og med Dynamon? 

– Det er ikke gjort noen ny anskaffelse nå. Dette er unøyaktig omtalt i styresaken som det vises til i spørsmålet til statsråden. Oppgraderingen som gjøres er en del av de eksisterende løsningene vi har for lønn, kompetanse, rekruttering og arbeidsplanlegging. Helse Vest RHF har ikke vært involvert i innovasjonskontrakten som ble inngått med Helse Bergen HF, sier Hilde Christiansen, direktør for medarbeider, organisasjon og teknologi i Helse Vest.

– Tenker Helse Vest at helseforetaket handler i tråd med føringene fra regjeringen og regelverket rundt anskaffelser? 

– Helse Vest RHF forholder seg til oppgradering av eksisterende systemløsninger, sier Christiansen. 

Saken er oppdatert med svar fra Helse Bergen 19.11 klokken 14.55. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Dette spør Alfred Bjørlo om

Spørsmål

Kan helseministeren garantere at Helse Vest ikkje bryt lova når dei går til direkte anskaffing av eit system for KI-basert arbeidsplanlegging frå ein eksisterande stor leverandør, etter først å ha gjennomført eit innovasjonskontraktprosjekt med ei grunder-bedrift om utvikling av same type løysing, og meiner helseministeren denne framgangsmåten er i tråd med statsrådens oppdragsdokument til Helse Vest om å «..vere ein føreseieleg samarbeidspartnar for næringslivet, under dette bruke høva til innovative offentlege anskaffingar»?

Begrunnelse

Helse Bergen inngikk i 2023 ei innovasjonsprosjektkontrakt med grunderselskapet Dynamon om utvikling av ein plattform for KI-basert arbeidsplanlegging med ei ramme på 15 mill NOK, herunder eit tilskot på 5,9 mill NOK frå Innovasjon Norge. I prosjektet har Helse Bergen brukt 4 200 arbeidstimer på pilotarbeid i å utvikle løysinga.Som del av førebuingane til å inngå innovasjonsprosjektkontrakten, vart det kartlagt om etablerte aktørar i marknaden kunne tilby ei slik løysing. Svaret var nei.

I sakspapira til Helse Vest sitt styremøte 20. november 2024, går det likevel fram at helseforetaket parallelt med dette har utvikla og no går til anskaffing utan konkurranseutlysing av ei ny løysing for KI-basert arbeidsplanlegging i samarbeid med sin eksisterande IT-leverandør VISMA.Av VISMA si LinkedIN-side framgår det at det har vore eit tett samarbeid mellom VISMA og Helse Vest om utvikling av løysinga over lang tid – så tett at Helse Vest er kåra til «Årets kunde» av Visma i 2024: ” 

Sammen med dem har Visma utviklet Opptur Plus, et produkt som allerede etterspørres av mange av våre kunder og som vil effektivisere arbeidet for mange Gat-brukere."Helseministeren har eit prisverdig engasjement for å utvikle helsenæringane som enorsk eksportnæring, og at det offentlege må bruke si marknadsmakt til å legge til rette for auka bruk av innovative anskaffelsar som vil vere til det beste både for det offentlege helsevesenet og for norsk verdiskaping. 

I Bergen og på Vestlandet har ein fått til eit forbilledlig samarbeid mellom næringsliv og forskingsmiljø og Helse Bergen om å bygge opp ei sterk helseklynge, der ein viktig del av verdien er at selskapa i klynga får teste ut sine løysingar «ute i felten». 

Dersom det viser seg at grunderbedriftene berre blir brukt som «prøvekaniner» av det offentlege helsevesenet før dei sjølve anten utviklar tilsvarande løysingar i eigen regi (ref. Helse Midt) eller kjøper inn tilsvarande løysingar frå store aktørar dei har rammeavtale med frå før, så fell heile poenget med klyngesamarbeid på helseområdet bort. 

Helseministeren må derfor etter mitt syn sørge for at det no blir «trekt i nødbremsa» i den svært uheldige prosessen med direkte anskaffelse frå eksisterande leverandør som er på gang i Helse Vest knytt til KI-basert arbeidsplanlegging.