Konkurs
Wework til Shifter: Fortsetter i Norge, tross konkursen i moderlandet
Konkursen i USA vil foreløpig ikke gå ut over kontordelingsselskapets virksomhet i Norge.
Wework-konkursen i USA vil foreløpig ikke føre til stenging av kontorene i Norge, får Shifter bekreftet av en talsperson i Wework over epost.
Etter å ha varslet om den mulige konkursen allerede i forrige uke, som ble omtalt i flere medier, meldte altså kontordelingsselskapet oppbud tidligere i dag.
«WeWorks virksomhet i Norge er ikke en del av denne prosessen, og alt fortsetter som vanlig», skriver talspersonen til Shifter.
Wework har nå offisielt søkt konkursbeskyttelse hos en domstol i New Jersey.
«Over hele verden fortsetter vi å ta proaktive skritt for å styrke selskapet vårt, inkludert tilpasning av vårt eiendomsportefølje. Vårt fokus er på våre medlemmer og å sikre at vi fortsetter å tilby førsteklasses produkter og lokaler som møter deres stadig skiftende arbeidsbehov», skriver talspersonen videre i eposten.
Wework har altså to kontorer i Oslo, Haakon VIIs Gate 5 og Tjuvholmen Allé, som altså foreløpig holder åpent som før.
Shifter har tatt kontakt med flere av selskapene som sitter hos Wework i hovedstaden. Betalingstjenesten Klarna er blant de som bekrefter at de ikke har fått noen annen beskjed enn at Oslokontoret fortsetter.
– Veldig trist
Salman Saeed, tidligere direktør for Wework, ledet selskapets ekspansjon i Norden og Nederland, som senere ble avlyst. Han synes nyhetene om Wework er svært triste:
– Chapter 11 er en intrikat prosess, men det betyr ikke nødvendigvis kroken på døren. For min egen del har jeg alltid hatt troen på Wework, og jeg tror det er for tidlig å si hva Wework har betydd, sier han.
Saeed forteller videre at han og flere kolleger sluttet etter at selskapet la om til driftsmodus da ekspansjons-prosessen ble avlyst.
– Jeg tror fremdeles på konseptet, men ett eller annet sted i løypa har man vokst for raskt og tatt på seg for store forpliktelser, sier han og legger til:
– Men jeg håper selskapet vil overleve i en eller annen form.
Saeed selv jobber i dag for Skanska, og vet ikke hvordan konkursen vil gå ut over driften i Oslo.
– Når det gjelder virksomheten til Wework i Norden og Nederland er det snakk om ulike typer strukturer, med forskjellige typer leiekontrakter. Noen steder er det snakk om omsetningsbaserte leieavtaler med begrensede garantier, som gjelder virksomheten i Norge. Wework i Norge kan dermed potensielt slå seg selv konkurs uten for store kostnader, forklarer Saeed.
Flere søker konkursbeskyttelse
Selskapet var i en periode det oppstartsselskapet med den aller høyeste verdsettelsen i USA, på 47 milliarder dollar.
Årsaken til de finansielle problemene skal være for aggressiv vekst i en periode med høye priser frem til pandemien. I ettertid ble flere lokaler stående tomme og Wework fikk problemer med å betjene de langsiktige leiekontraktene sine.
Flere av Weworks internasjonale avdelinger har også søkt om konkursbeskyttelse, og disse sakene skal behandles som en.
Softbanks Vision Fund eide rundt 56 prosent av selskapet før konkursen.