Nytt fond vil lokke norske vekstselskaper til Asia: Samler 430 millioner kroner
Mens norske gründere som regel søker vestover for å vokse, tror tunge investormiljøer at asiatiske markeder kan by på bedre veier til internasjonal suksess. Nytt Singapore-fond satser 430 millioner på norsk teknologi.
Et samarbeid mellom kapitalforvalterne Elite Partners Capital (EPC) og AV Group (AVG) har resultert i et nytt Singapore-basert fond under paraplyen AV Growth, på 50 millioner dollar, tilsvarende 430 millioner norske kroner.
Så langt har fondet samlet inn omtrent 80 prosent av kapitalen, som øremerkes investeringer i norske teknologistartups som vil satse i Sørøst-Asia og Kina. Fondet kan ikke avsløre hvem som har gått inn med penger, men bekrefter at det hovedsakelig er familiekontor.
– Selskaper som er superkompetent på for eksempel logistikk og energi, er veldig attraktive i disse områdene. Det er noen virkelige perler i Norge, som tradisjonelle PE- og VC-investorer ikke ser på. Her er det store muligheter, sier norsk-amerikanske Karl Andersen, managing director i AV Growth.
Impact og bærekraft selger
Bedrifter som lager løsninger for stor industri som må gjennom et grønt skifte, er særlig interessant for fondet. Andersen peker på norsk spisskompetanse innen havteknologi og fornybar energi som ettertraktet vare.
– Norge er kjent for energi, nå også ren energi, samt impact-drevne selskaper. Teknologien som utvikles på den fronten er banebrytende. Samtidig legger norske selskaper stor vekt på ESG-kriterier (miljømessige, sosiale og forretningsetiske forhold/"bærekraft", journ. anm.), og legger lista for andre selskaper, sier han, og legger til:
– Disse tingene er selvsagt i Norge, selv i små startups. Slik er det ikke i USA og Asia, selv om etterspørselen etter selskaper som driver med "impact" er enorm. Norge kan ta en ledende rolle på området, mener Andersen.
Viktig brobygger
Fondet legger også vekt på den ikke ukontroversielle kinesiske ideen om en "polar silkevei", som blant annet innebærer en voldsom utvidelse av skipstrafikken mellom Europa og Asia, langs norskekysten og gjennom Nordøstpassasjen.
Deres første investering skjedde tidligere i sommer, da de gikk inn med 19 millioner kroner i Mo i Rana-bedriften Tag Sensors. Selskapet har blant annet utviklet et slags klistremerke som sporer og logger temperaturer under transport og lagring av temperatursensitive produkter. De har også fått støtte av Innovasjon Norge og EUs Horisont 2020-program, men slet lenge med å finne norske investorer.
– Løsningene deres er meget gode på for eksempel frakt av matvarer, som norsk laks til Asia. Men potensialet i andre sektorer er enormt, for eksempel på vaksiner - som er svært temperatursensitive produker, sier Andersen.
Styreformann i EPC, Micheal Tan, tror investeringen i Tag Sensors er startskuddet for "flere økonomiske og teknologiske partnerskap mellom Asia og EU".
– Gjennom denne innledende investeringen i Norge håper vi å medvirke til at Singapore blir en viktig brobygger mellom asiatisk kapital og nordisk teknologi, sier han i en pressemelding.
Samarbeid
Fondet kommer imidlertid sjeldent, kanskje aldri, til å investere i norske selskaper uten at en av aktørene i virkemiddelapparatet også knytter seg til bedriften med kapital og kompetanse.
De har derfor tett dialog med aktører som Innovasjon Norge og Investinor. På egne nettsider lister AV Growth også opp GIEK, Eksportkreditt og det Norsk-amerikanske handelskammeret (NACC) som deler av sitt "nettverk". I ledelsen, som en av tre "managing directors" og informasjonsdirektør, sitter også den erfarne norske finansmannen Jarl Ulvin. Han har blant annet vært investeringsdirektør i Odin og sjef for SEB Enskildas Corporate Finance-avdeling i Norge.
– Norge er et lite land, så det har vært viktig å knytte til oss pålitelige partnere. Det har tatt litt tid, men nå håper vi å forsterke disse båndene, sier Andersen, og legger til:
– At disse er med på de ulike investeringene hjelper også for å holde selskapene åpne og ærlige.
Flere Asia-ruter
Et liknende initiativ ble iverksatt tidligere i år, da det nordiske fondet Nordic Ninja VC ble lansert i februar.
Fondet på 100 millioner euro skal investere i nordiske og baltiske tech-scaleups, og sørge for å gjøre asiatiske markeder mer tilgjengelige for dem.
Les også: Nordisk fond i japansk stil - slik lander du NordicNinja VC som din investor
NordicNinja VC samarbeider tett med store aktører som Honda, Panasonic, Omron og Japan Bank for International Cooperation (JBIC), og skal ifølge investeringsdirektør Claes Mikko Nilsen fungere som en «port mellom det nordiske økosystemet og Asia, gjennom Japan».
– Fondet kunne blitt til hvor som helst i verden, men vi landet i Norden. Her er det bygget et økosystem med interesse for startups – og til og med «unicorns». Det har ikke Japan i samme grad. Der dreier det seg om stor industri. Samtidig vet man at store endringer kommer, og man må aktivere seg i ny form for innovasjon. Så veksten innenfor startups vil bli enorm i Japan, sa han til Shifter i mai.
Andersen i AV Growth applauderer initiativet, men avviser at de to i stor grad vil operere med og konkurrere om de samme selskapene.
– Nord-Asia, Japan og Korea, er sofistikerte teknologisamfunn, og det er norske selskaper som lager komponenter for selskaper der. Men dette er mer "high-end" enn det vi vil drive med. I Sørøst-Asia er det industrielt rettede selskaper som er interessante.
Mer enn olje
Pål Arne Kastmann leder Innovasjon Norges kontor i Singapore. Han forteller at kjennskapen til norske oppstartsbedrifter -og miljøer fremdeles er begrenset i Sørøst-Asia, men forteller at interessen er «definitivt økende».
Årsaken til det er sammensatt, men han peker blant annet på at den økte interessen korresponderer med en økt diversifisering i den norske økonomien, særlig etter oljebremsen i 2013-15.
– Sammenliknet med resten av Norden har det tradisjonelt sett vært en mer ensrettet satsing i Norge på olje og gass, mens vi har hatt et uforløst potensial innenfor andre sektorer. I første halvdel av fjoråret økte for eksempel investeringene i oppstartsbedrifter med 76 % i Norge, mens tilsvarende økning for resten av Norden lå på ca. 2 %, forteller Kastmann, og legger til:
– Det kan derfor sies at det har vært et «lag» her. Det at det nå satses på et bredere spekter av sektorer utover olje og gass, gjør teknologien interessant for et større antall land, også de uten oljeressurser.