Blockchain-ekspert Olga Kravchenko: "Kunstig intelligens gjør det mer unikt å kunne noe maskinene ikke kan"
Olga Kravchenko fra IBM mener vi bør se mer til Afrika og Asia for å finne nye markeder -- for man blir ikke en vinner uten å ta noen sjanser.
1. Hva jobber du med akkurat nå?
Akkurat nå jobber jeg med ulike Blockchain-prosjekter, innen både Norge og Europa. De dreier seg om forretningsverdien av hvordan man skal lage prosjekter og lykkes med denne spennende teknologien. Hva lønner det seg å gjøre?
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Jeg ville lært å programmere, og brukt enda mer tid på matte, fysikk og biologi mens jeg gikk på skolen. Det er kunnskap som blir viktigere fremover. Dessuten ville jeg brukt mer tid på kreative ting som å spille piano og synge. Å bruke kunstig intelligens forandrer arbeidslivet vårt, og det blir mer og mer unikt å kunne gjøre noe maskinene ikke kan. Det handler om å tenke utenfor boksen, og samarbeide med ulike mennesker. Jo mer kreativitet du har i livet ditt, jo enklere er det å få til dette. Å kunne flere ting gjør deg til et mer helhetlig menneske, enn hvis du bare er veldig smart.
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Jeg synes at den digitale reisen vi har hatt i Norge så langt har vært veldig bra, med gode resultater. BankID representerer revolusjonerende teknologi for hele Skandinavia, og for meg som utlending gjør BankID ting lettere. Jeg bruker mye tid på skjemaer og slikt, og for å få oppholdstillatelser på plass, og jeg setter pris på hvor enkelt og forståelig det er å søke om ting. Men vi tror samtidig at vi har det aller beste innen teknologi, og det bremser opp litt av utviklingen og innovasjonen. Jeg kunne ha ønsket mer debatt og handling for å gjøre Norge mer konkurransedyktig for fremtiden, slik at vi kunne snakket om hva vi trenger og hvordan vi skal gjøre det. Hva trenger vi, 30 -- 40 år inn i fremtiden? Lerchendalkonferansen er en slik arena. Der har IBM vært med flere ganger.
4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
Jeg kunne jeg tenkt meg å bli kreftkirurg, eller kanskje advokat i FN. Eller kanskje noe innen politikken. Mennesker i disse yrkene gjør mye for å forandre verden, og det er også derfor jeg liker å jobbe med Blockchain. Da skaper du noe helt nytt, innen både det teknologiske og det forretningsmessige. Du må bestemme deg for hva du skal gjøre, og hvordan det skal skje.
5. Hva er den største utfordringen i din bransje?
IT-bransjen har det bra nå -- det er mange som skal bruke ny teknologi for å effektivisere og modernisere. Det går bra der, og det er veldig fint å jobbe med IT akkurat nå. IT-bransjen er med på å utvikle morgendagens samfunn. Og det synes jeg er kult!
6. Har du et produktivitetstips?
Jeg liker å skrive ned alt det jeg skal gjøre for denne og neste uke, slik at jeg vet at jeg har planene mine på papir. Og noe jeg har lest fra Warren Buffet er å ha 25 mål du ønsker å oppnå. Skriv dem ned, og se om du greier å velge bort alle de andre tingene du kunne prioritert i livet ditt. Hvor vellykket blir jeg om jeg følger en slik prioritering? Uansett hjelper det meg å holde fokus ved skrive ned ting.
7. Hvordan ser mobilskjermen din ut?
Jeg har kommunikasjon – WhatsApp, Viber, Instagram, Bysykkel, Slack, Ruter, og mye annet som handler om reise... Appene mine er veldig typiske for dette, he-he. Men jeg har 5.174 uleste eposter… På den andre kontoen er det mer enn 10.000… Det er masse spam! Jeg sletter mailer veldig ofte, eller markerer dem som ulest. Men min kjæreste synes det er helt koko å holde på slik, og mener jeg burde hatt det ryddigere...
Mobilen har jo på mange måter blitt en fjernkontroll til livet. Et godt tips er å legge den vekk av og til, og bare være mer til stede i nuet.
8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
Jeg ville investert i bioteknologi, fordi det i dag er veldig mye man kan gjøre for å forbedre livskvalitet hos mennesker som har fått skader eller redusert livskvalitet på andre måter. Bioteknologien kan virkelig gi oss mye hjelp. Potensialet er stort, så her må både offentlig, privat sektor og akademia trekke i samme retning og legge tilrette for økt forskning og utvikling til det beste for samfunnet.
9. Hva er din dårligste egenskap?
Jeg er ikke så tålmodig -- jeg liker når ting skjer, og du føler at du får gjennomslag for det du vil. Jeg synes det er veldig kjedelig å sitte og vente på at ting skal ordne seg på egenhånd.
10. …og hva er din beste?
Jeg ville ha sagt at jeg tør å satse på drømmene mine. Jeg tar ikke et nei for et nei, og jobber for å oppnå det jeg vil. Det var noe foreldrene mine ofte sa til meg da jeg var liten, at hvis jeg virkelig ville noe, da skulle jeg prøve alt jeg kunne for å oppnå det.
11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Jeg ville være en leder for en stor bedrift som forandrer verden. Jeg ønsket å gjøre en forskjell. Og heldigvis jobber jeg nå i denne retningen...
12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Jeg bor langt unna familien min i Ukraina, så jeg ville samlet alle sammen til en middag. Foreldrene og besteforeldrene mine, broren min, og resten av slekten.
13. Hva er din største tabbe?
Jeg tror jeg kan si at jeg er heldig som ikke har hatt så store tabber. Jeg har ikke brukt så mye tid på å reflektere over hva jeg kunne gjort annerledes. Men hvis jeg skal trekke frem noe, så vil jeg henvise til det den østerrikske skiutøveren Hermann Maier sa: ”For å være en vinner, må du ta nok sjanser”. Hvis du har store og ambisiøse mål, så må du ta risikoen som følger med. Så du må kombinere den risikoen med hverdagslige ting du også må gjøre, og det er ikke alltid like enkelt.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
Jeg reiste til Norge for å studere, og fikk en karriere her. Jeg greide å lære norsk fort, og nå jobber jeg i en kul arbeidsgruppe med blockchain på europeisk nivå. Den utviklingen jeg har vært med på, og de mulighetene jeg har fått -- dét er jeg veldig stolt av.
15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
Hans Rosling sa at fremtidens vekst kommer til å komme fra asiatiske land, og ikke Europa og vestlige land. Kina og India vil lede fremtidens verden. Det er ikke vi i Europa som får makt fremover. Så hvilken strategi vil vi velge, og hvordan skal vi greie å opprettholde vekst, verdier og livsstilen vår, samtidig som vi er konkurransedyktige?
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Ikke tenk bare på markedet i Norge og Norden, tenk bredere: tenk på markedet i Asia og Afrika. Jeg tror dette er viktig fordi at man kan gjøre en større forskjell der – og markedspotensialet er enormt. I vestlige og skandinaviske markeder er veldig konkurranseutsatt, men i Afrika og Asia er masse rom for nye produkter, idéer og løsninger. Rosling sier at det er mye å hente i de andre markedene, hvis man tenker på hele verden og ikke bare fokuserer på det amerikanske markedet. Du taper muligheter og investeringer hvis du ikke ser bredere enn noen andre.