Venstre til kamp for gründervennlig opsjonsskatt: Nå starter budsjettforhandlingene
-- Dette blir en svært viktig sak, sier nestleder Terje Breivik.
Et så å si samlet gründermiljø har slaktet regjeringens forslag til nye regler for opsjonsskatt, og mener de mange begrensningene gjør at det ikke blir et effektivt virkemiddel for norske oppstartsbedrifter som skal vokse seg store. I morgen starter forhandlingene om neste års budsjett. Dagens forslag til alternativt statsbudsjett for 2018 viser at Venstre vil presse regjeringen til å snu.
-- Kort og godt fjerner vi alle tak. Skal du først gjøre endringer, må de føre til at opsjoner kan bli et reelt supplement til ordinær lønn, sier nestleder Terje Breivik i Venstre.
Regjeringen hadde satt følgende begrensninger for hvilke bedrifter som skulle få nyte godt av en ny ordning, med "rett skatt til rett tid":
• Gjelder kun bedrifter som har under 10 ansatte
• Gjelder kun bedrifter som omsetter for mindre enn 16 millioner kroner
• Begrenser seg til en skattefordel opp til 30.000 NOK
Må få betydning
– Hvor viktig blir denne saken for Venstre inn i forhandlingene med de to regjeringspartiene?
– Dette blir en svært viktig sak. Venstre fikk gjennomslag for prinsippet, og når de først har sagt ja til prinsippet, må vi få et regelverk som gjør at det får betydning i hverdagen til nystartede bedrifter.
– Hvilke forventninger har dere til å få gjennomslag?
– Det er håpløst å vurdere sjanser i slike forhandlinger. Men for Venstre står dette høyt på kravlista, fordi vi prioriterer politikk som er god for næringslivet og arbeidsplasser, sier Breivik.
Budsjettforhandlingene bør være over i løpet av to uker, for at det ikke skal kludre til Stortingets øvrige saksgang.
Legger til og trekker fra
Det alternative statsbudsjettet til Venstre har fått overskriften «På lag med framtida». Breivik innrømmer at det kan høres noe pompøst ut, men mener det er et budsjettforslag som tar den såkalte perspektivmeldingen på alvor – med tung satsing på utdanning og det nye næringslivet. Breivik understreker at alle tiltakene med kostnadene vil bli fulgt opp av reell omprioritering og kutt på andre budsjettområder.
– Vi finansierer tiltakene med å få ned utgiftene i offentlig sektor, og henter ikke dette fra økte økte skatter og avgifter.
– Men det er jo begrenset hvor mye man kan bringe til torgs i budsjettforhandlinger?
– Ja, vi i Venstre må gjøre noen gymnastikkøvelser på hva vi skal prioritere. Det vil bli enda tøffere enn i arbeidet med alternativt budsjett, påpeker han.