De finanspolitiske talsmennene f.v.: Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Terje Breivik (V), Helge André Njåstad (Frp) og Nicolai Astrup (H) snakker med pressekorpset etter budsjettforhandlingene i statsrådsalen i Stortinget onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Budsjettavtalen: Venstre presset gjennom endringer i opsjonsskatten

Publisert Sist oppdatert

Budsjettavtalen i boks, og taket på opsjonsfordelen økes kraftig.

Et så å si samlet gründermiljø hadde slaktet regjeringens forslag til nye regler for opsjonsskatt, og mente de mange begrensningene gjorde at det ikke ble et effektivt virkemiddel for norske oppstartsbedrifter som skal vokse seg store. Nestleder Terje Breivik i Venstre hadde lovet å presse Høyre og Fremskrittspartiet hardt i forhandlingene om det nye statsbudsjettet, for å fjerne følgende begrensninger som regjeringen hadde lagt frem for den nye gründervennlige opsjonsskatten:

• Gjelder kun bedrifter som har under 10 ansatte
• Gjelder kun bedrifter som omsetter for mindre enn 16 millioner kroner
• Begrenser seg til en skattefordel opp til 30.000 NO

Krevende

Da partene møttes til pressekonferanse på Stortinget onsdag kveld, etter å ha blitt enige, kalte Breivik det nye budsjettet for "fremtidsrettet", og sa at "det hadde blitt enklere for gründerne".

Det viste seg imidlertid at Venstre bare har fått delvis gjennomslag for en av sakene gründerne har vært mest opptatt av. Skattefordelen økes kraftig fra 30.000 til 500.000 kroner, i det som skal ha vært forholdsvis tøffe forhandlinger. Begrensningene i antall ansatte og på omsetning består.

Regjeringspartiene skal ha vært enige med Venstre om retningen, men ikke om tempoet i innføringen av en ny gründervennlig opsjonsskatt.

-- På borgerlig side er det en felles forståelse for å gjøre det lettere for nystartede bedrifter og gründere, og det er ikke spesielt tungt å få gjennomslag for slike saker. Men samtidig er vi i Venstre de mest utålmodige, vi er nødt til å skape enda flere arbeidsplasser, og ha gode ordninger for oppstartsbedrifter. Endringer i opsjonsskatten har vært det vanskeligste å få gjennomslag for, fordi det koster mer, sier næringspolitisk talsmann, Andre N. Skjelstad i Venstre.

Glemte en null

IKT-Norge gleder seg over at man har fått økt taket på den maksimale opsjonsfordelen.

-- Det er gledelig og helt i tråd med det vi har jobbet for, på vegne av teknologinæringen, sier IKT-Norges direktør for næringsutvikling Fredrik Syversen i en pressemelding.

Han mener at opsjonsbeskatning nå vil bli et gunstigere alternativ til lønn for flere oppstartsbedrifter som har begrenset med kapital.

-- Endelig innretning gjenstår å se, men uansett er dette bra for norske techselskaper. Det må være lov og spørre om man glemte en null i regjeringens forslag, sier Fredrik Syversen.

Fornøyd

Venstre er på sin side fornøyd med totalen. Gjennom budsjettforhandlinger har partiet vunnet fram med følgende:

+50 mill. kroner til SIVA-inkubatorer
+ 100 mill. kroner til Innovasjon Norges miljøteknologiordning
+ 50 mill. kroner til innovasjonskontrakter

-- Disse satsingene viser at vi tar gründerne på alvor. Staten skal støtte og tilrettelegge, ikke være en demper på innovasjon. Å fostre fram norske gründere er avgjørende for å skape flere arbeidsplasser, og derfor har vi styrket disse ordningene i budsjettforhandlingene, sier Skjelstad.

Dette har vært lettere enn opsjonsforhandlingene.

-- Det har gått som kniv gjennom smør, smør som har stått på kjøkkenbenken. Regjeringen har forstått hvor Venstre vil, og det har gått veldig greit, hevder Skjelstad.

Milliarder i bevegelse

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet satte seg 7. november ned sammen med Venstre og KrF for å forhandle om statsbudsjettet for 2018. Det har flere ganger vært påpekt at inndekning – hvor man skal hente penger for å kunne betale for partienes hjertesaker – har skapt størst problemer i forhandlingene, ifølge NTB.

Det er mulig at en noe lettere opsjonsskatt for gründere koster noen kroner, men det er uansett småpenger i forhold til det som samlet sett er endret fra forslaget til budsjett til det nå er et endelig budsjett. Det flyttes på rundt 5 milliarder kroner i budsjettavtalen, etter det NTB erfarer. Tallet som presenteres av partene vil ligge høyere, på rundt 7 milliarder kroner, men det er fordi kostnaden på en del av tiltakene ikke får helårsvirkning før i 2019, melder TV 2.