Fredrik Winther er leder for Oslo Business Region, og tviler på å fortsette samarbeidet med Nordic Startup Awards.

Oslo Business Region vurderer å trekke seg fra Nordic Startup Awards etter jumboplass til Norge

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble det kun én pris til norske startups. I dag vurderer Oslo Business Region om det er et poeng å være samarbeidspartner med Nordic Startup Awards.

– Vi skal gjøre en vurdering internt. Slik det ser ut nå, tviler vi på at det er Nordic Startup Awards vi kommer til å satse på i fremtiden, sier Fredrik Winther, sjef for Oslo Business Region, som nå vurderer å trekke seg som samarbeidspartner.

Nordic Startup awards starter i januar med nominasjonsrunde i hvert av de nordiske landene, deretter går det videre til en åpen stemmerunde, så de nasjonale finalene. Vinnerne fra disse finalene, går videre til den nordiske finalen, som ble avholdt på Island på tirsdag.

I forkant av den nordiske finalen har jurymedlemmer fra alle nordiske land, samt jurymedlemmer fra USA, EU, Asia, alle avgitt stemmer digitalt, basert på innhold hver enkelt startup har fylt ut selv.

Etter tirsdagens kåringer, hvor Norge mottok kun én av 14 priser, forteller Winther at han ble usikker på om det er riktig av hans organisasjon å delta som samarbeidsparter.

Ikke fornøyd med eksponeringen

– Vi mener de selskapene som var med i finalen fra Norge er veldig solide selskaper og jeg tror måten juryarbeidet er gjort på, gjør det vanskelig å synliggjøre deres verdi. Det er ikke noe feil med Xeneta, Unacast og Nlink, for å si det sånn.

– Dette høres litt ut som klaging fordi vi ikke vant flere priser. Er du ikke redd for å fremstå som en dårlig taper.

–  Jo. Klart det.

– Hva er galt med prisen?

– Jeg satt selv i juryen, og jeg ble kun bedt om å avgi stemme digitalt, hvor jeg skulle rate en rekke nominerte selskaper fra en til fem. Vi møtte ikke de andre jurymedlemmene. En jury bør stå sammen om en begrunnelse. Så lenge man ikke har oversikt over hva juryen har vektlagt, er det veldig vanskelig å legitimere vinnerne.

– I fjor gjorde Norge det bra og vant tre av ti priser. Hvorfor sa du ikke i fra da?

– Vi sa ifra også i fjor og hadde direkte dialog med arrangøren om forbedring på en rekke områder. Alt fra å strukturere prosessen bedre, til bedre og tydeligere web, samt mer synlighet gjennom bedre kommunikasjonsstrategi og markedsføring.  Noe av dette ble hensyntatt og har blitt bedre siden i fjor. Jeg har også i år gitt direkte tilbakemelding på våre synspunkter til lederen for Nordic Startup Awards, Kim Balle.

Mener det er Danmark og Norge som er mest aktive

– Er en pris så viktig? Er det ikke viktigere at startupene klarer å tjene penger?

– Det vi ser i startupmiljøene, er at rollemodellene har en enorm betydning. De inspirerer. De som når langt er derfor med på å strekke feltet. Poenget med en pris er å synliggjøre og dyrke frem noen rollemodeller. For selskaper er det markedsføring, og de kan få glede av oppmerksomheten som en pris gir. Vi ble med på Nordic Startup Awards fordi vi mente det kunne være bra for norske selskaper å få mer nordisk synlighet, og generelt mer internasjonal synlighet. Norden er hot, men Norge og Oslo er relativt sett usynlig, sier Winther.

Han sier de gjerne skulle sett at det var en nordisk kåring på et høyere nivå, som var mulig å bruke til å eksponere gode startups.

– Vi trenger en pris som en kanal for å synliggjøre den nordiske startupscenen, men den må gjennomføres på et høyere nivå og fremstå mer troverdig. Slik den er i dag, gir den ikke den nok oppmerksomhet internasjonalt. Til nå virker det som om det er Danmark og Norge som har vært mest aktive på å løfte fram prisen og lage solide arrangementer, mens det har vært mer lunkent i Sverige og Finland. Det trekker også ned helhetsinntrykket for det som skal være en nordisk pris, sier Winther.

– Hva skal til for at dere skal revurdere deres holdning?

– For det første en trygghet på at hele prosessen er mer solid og profesjonelt ivaretatt. For det andre, at det digitale fotavtrykket og oppmerksomheten prisen får internasjonalt hadde vært større, svarer Oslo Business Region-sjefen.

Nordic Startup Awards-gründer Kim Balle lager prisfest. Foto: Nordic Startup Awards

Kan alltid bli bedre

Leder for Nordic Startup Awards, Kim Balle, mener Fredrik Winther har noen interessante innspill og at det er bra med et fokus på hvordan ting kan bli bedre.

– Vi ønsker all innspill som kan forbedre oss velkomne. Et eksempel på det, er en fin prat jeg hadde med Fredrik Winther i går. Han hadde noen gode innspill til hvordan vi kan gjøre det bedre. Jeg har invitert ham til en dialog rundt hvordan vi kan gjøre det bedre neste år, sier Kim Balle i Nordic Startup til Shifter.

Godt forhold til Nordic Startup Awards

Leder for Startup Norway, Maja Adriaensen, mener NSA gjør en kjempejobb for å fremme og synliggjøre heltene i det nordiske startup-økosystemet.

– Det er drevet av ildsjeler som ønsker å fremme Norden som en helhet. Produktet er i stadig utvikling og ledelsen har i år vært ekstra fokuserte på å sikre en god utvelgelsesprosess. Men det vil nok være rom for forbedre denne prosessen ytterligere i årene fremover for å ta NSA til neste nivå, skriver Adriaensen i en epost til Shifter.

Karen Dolva, gründer i selskapet No Isolation, og som var nominert til pris, skrev følgende i en kommentar på Shifter onsdag.

– Det er selvfølgelig alltid kjipt å komme sist, men jeg er mindre bekymret for “norsk innovasjon” nå enn noen gang. Det står ikke dårligere til med norsk innovasjon fordi vi ikke vant masse premier i en konkurranse, skrev Dolva.

LES OGSÅ: Nordic Startup Awards er viktig. Norske selskaper skal vinne flest priser hvert år.