Seriegründer og investor Geir Førre. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Podcast: Depresjonen tvang supergründeren til å selge milliardselskapet. Så angret han
Seriegründer Geir Førre forteller om hemmeligheten bak sin eventyrlige suksess, men også om de mørke tankene da han møtte veggen. Nå er han selv investor og ser etter gründere som kan «stå løpet».
Det var i forbindelse med at Bill Clinton skulle holde et foredrag i Oslo i 2001, at Geir Førre i Chipcon ble inspirert til å tenke stort. Det var ikke den amerikanske eks-presidenten som fikk tankene til gründeren til å kverne. Nordmannen var egentlig mest skuffet over Clintons innsats. Det var mannen som varmet opp foran amerikanerens show -- nemlig Ingebrigt Steen Jensen med sitt Ona Fyr-foredrag -- som gjorde varig inntrykk på Førre. Budskapet handlet om å sette seg høye mål.
-- Jeg inviterte Steen Jensen til en samling hos oss i Chipcon. Da satte vi oss et mål om å selge en milliard chiper, forteller Førre.
-- Vi trodde egentlig ikke på det til å begynne med, ikke jeg heller. Men det hadde en magisk effekt, og vi begynte etter hvert å forholde oss til det, og tok konsekvenser av det, sier Førre.
Oppstartsselskapet som laget radiobrikker for trådløs kommunikasjon, begynte å prioritere knallhardt.
-- Vi hadde aldri klart å bli en av de to største chipprodusentene i verden dersom vi ikke hadde fokusert. Jeg ser at mange startups i dag sliter med å holde fokus. Strategi dreier seg om å si nei, velge bort, forteller han i podcasten.
Chipcon ikke flaks
Førre solgte etter hvert Chipcon for en milliard kroner til amerikanske Texas Instruments. Deretter startet han mikrokontrollerselskapet Energy Micro som også ble solgt for en milliard, denne gangen til Silicon Labs, også amerikansk.
-- Jeg ville bruke det jeg hadde lært i det første selskapet, ja det var nesten som en plikt. Det var også for å bevise at den første gangen ikke bare var flaks. Jeg er ikke så forfengelig av meg i klesveien, men jeg tror jeg er litt forfengelig av meg med tanke på å prestere og levere.
Etter det bestemte han seg for å bli investor og mentor, og var med på å selge droneselskapet Prox Dynamics for 1,1 milliarder kroner i fjor.
Nedturen
Selv om han er det man kan kalle «inkarnasjonen av en vellykket seriegründer», har det vært mørke stunder for Førre -- for en dag smalt det.
-- Det er ensomt å være leder og entreprenør. Du blir siste skansen. Det er en del som du holder for deg selv, sier han.
Førre er åpen om hvordan han møtte veggen i sitt andre selskap i 2013. Han hadde jobbet ekstremt hardt, og Energy Micro hadde doblet omsetningen fra kvartal til kvartal. Men plutselig kom det et kvartal der de ikke doblet.
-- Det var egentlig ingen krise, det var ikke mye det var snakk om. Men plutselig over noen uker ble alt mørkt. Jeg gikk fra å være den optimistiske og energiske, alltid ganske positive personen til å tenke at «ja, nå går vi konkurs, vi kommer ikke til å klare dette".
-- Alt var mørkt i livet. Det var ikke noe spesielt med det, annet enn at det var klassisk utbrenthet og depresjon. Jeg angret, og tenkte at jeg var den største idioten i verden som hadde startet dette selskapet, og spurte meg hvordan jeg kunne være så dum. Det eneste jeg hadde klart å bevise nå, var at det første selskapet faktisk var flaks.
Derfor ble han investor
I podcasten forteller han den dramatiske historien og de store konsekvensene smellen fikk for selskapet. Han deler også sine råd om rekruttering, hva han tenkte da han bygde opp sine milliardbedrifter, og nå hjelper andre gründere som investor - deriblant Disruptive Technologies, Airthings, Ardoq og Zivid Labs. Dessuten forteller 49-åringen hvorfor han ikke vil prøve seg som gründer en tredje gang.
-- Hvis jeg skulle toppet hele driten en gang til, startet enda et selskap i en enda høyere alder, hadde det kanskje drept meg. Det ville vært et dårlig valg, og jeg bruker heller tiden på å hjelpe andre som skal gå noe av den samme løypa som jeg gjorde.
Hør han fortelle hele historien om oppturer og nedturer i selskapsbygging og familieliv, samt hvordan han ser på dagens startupbransje, hva han ser etter hos gründerne han nå investerer i, og hvordan han jobber med dem.
Last ned i Itunes eller din foretrukne podcast-platform på Android, eventuelt lytt her i nettleseren. Ikke glem å abonnere og gi oss gjerne en rating hvis dere er fornøyd.