Den nye gründerordningen ble lansert hos forretningsenglenettverket Angel Challenge i Oslo som har fått 8 millioner i presåkorn-kapital. Fv: Rannveig Fadum, Innovasjon Norge, Maja Adriaensen, Angel Challenge, Anita Krohn Traaseth, Innovasjon Norge, Anders Ombudstvedt, Aspelin Ramm, Knut Wien, Angel Challenge, Sverre Landmark, Aspelin Ramm, Carine Zeier, investor, Thomas Berglund, Angel Challenge, Monica Tennfjord, gründer Hubro Education, Kim Chr Haagensen, gründer We Clean. (Foto: Charlotte Wiig/Innovasjon Norge)

Presåkornmidler: 100 nye millioner til deg som er gründer. Se listen over miljøene som skal investere statens penger i norske gründere

Lucas Weldeghebriel

Lucas Weldeghebriel

Journalist og gründer i Shifter

Publisert 8. juni 2016

Staten investerer 100 millioner kroner i gründere via inkubatorer og forretningsenglenettverk. Se hvilke miljøer som er tildelt midler. 

− Vi ønsker å gjøre noe i en fase der gründerne har lite kapital tilgjengelig. 100 millioner kroner skal matches med minimum 50 prosent fra private investorer, så gründerne kan motta minst 200 millioner kroner i investeringer, sier Rannveig Fadum, spesialrådgiver for finansiering i Innovasjon Norge til Shifter.no.

Pre-såkorn er en ny ordning og er forankret i regjeringens gründerplan. Midlene, som tildeles via inkubatorer og andre investeringsmiljøer, er ment å sikre at gode oppstartsbedrifter unngår å bli værende i en «Death Valley«, som er tiden mellom de første investeringene og de første inntektene, som blir regnet som en veldig sårbar periode for selskapet.

− Vi tror at med dette så får vi flere bedrifter over fra den kritiske fasen hvor noen prosjekter dør fordi de ikke har kapital, samt at de kan vokse raskere og skape arbeidsplasser. Det koster mye å skalere opp en ny bedrift. Vi har masse gründerselskaper, men få som tar ut potensialet, sier Fadum.

Selv om man tidligere har mottatt etablererstøtte fra Innovasjon Norge, vil ikke det har noen innvirkning på hvorvidt man mottar presåkorn-penger, opplyser Fadum.

Gir rentefrie lån

Pre-såkornordningen foregår konkret ved at Innovasjon Norge tilbyr et rentefritt lån til investormiljøer. Det var 45 søkere til ordningen i 2016 og 18 av disse er utvalgt til å motta pre-såkornlån.

Disse må matches med privat investorkapital og investeres i selskapene. Dersom selskapet går bra, og det blir en exit med gevinst, betales pengene tilbake med gevinst til Innovasjon Norge. Hvis selskapet går konkurs, så annulleres lånet.

Lovende resultater fra pilotprosjekt

− Økosystemet for kapital i Norge har vært umodent sammenlignet med Danmark og Sverige. Vi har kjørt en pilot som startet rett før jul, og så langt er det investert 27 millioner av de 40 millionene som er tilgjengelig, på kun syv måneder. De 27 millionene har blitt matchet av 40,4 millioner, så totalt har det blitt investert 67,4 millioner kroner i oppstartselskaper.

Disse investormiljøene har fått pre-såkornmidler 2016

TTO og inkubatorer

Investormiljø Millioner kr Fylke
Kjeller Innovasjon 6 Akershus/landsdekkende
Kongsberg Innovasjon 6 Buskerud
Bergen Teknologioverføring 6 Hordaland
Validé AS 5 Rogaland
Inven2 6 Oslo
StartupLab AS 6 Oslo/landsdekkende
500 Nordics 5 Oslo/landsdekkende
NTNU Accel og Ålesund Kunnskapspark 6 Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Oppland
Norinnova 4 Troms

 

Forretningsenglenettverk

Investormiljø Millioner kr Fylke
FFV AS 4 Hordaland
Sagene Tech Ventures 7 Oslo
Angel Challenge 8 Oslo/ landsdekkende
Victrix AS 5 Oslo og Hordaland
Bakken & Bæck Invest AS 4 Oslo
Tidligfasefondet i Nord-Trøndelag AS 5 Nord-Trøndelag
CoFounder 6 Sør-Trøndelag
TELEMARK GROUP AS 5 Telemark
ASETTO CAPITAL AS 4 Telemark