FINTECH
Folkefinansierte emisjoner for over en halv milliard
Både Dealflow og Folkeinvest slo flere rekorder i løpet av fjoråret. Lønnsomheten til selskapene lar derimot vente på seg.
Med tanke på fjorårets lange rekke av rentehevinger og at dyrtid var et av ordene som definerte 2023, er det lett å tro at investeringer i unoterte aksjer ikke sto så høyt i kurs hos nordmenn.
Fasit er derimot at stadig flere ble nysgjerrige på investeringsformen. Begge de norske selskapene i dette markedet fikk et skikkelig tilsig av nye medlemmer i investorbasen i fjor.
Kraftig investorvekst
Folkeinvest gikk fra cirka 50.000 i investorbasen ved inngangen av året til over 63.000 ved utgangen.
– Vi fikk omtrent like mange nye investorer som Oslo Børs i fjor. Det er et tall vi er stolte av, sier Amalie Holt, kommunikasjonssjef i Folkeinvest.
Dealflows «crowd» hadde omtrent den samme veksten, fra 23.000 i 2022 til cirka 30.000 i fjor.
Dermed består styrkeforholdet mellom selskapene, med litt over dobbelt så mange investorer hos Folkeinvest.
Den økte interessen besto ikke bare i at flere registrerte seg hos de to selskapene. Villigheten til å faktisk bruke penger økte også – i hvert fall hos deler av investorbasene.
– Historisk sett har gjennomsnittlig investert beløp vært på rundt 50.000 kroner. I fjor endte vi på 65.000 kroner, sier Stine Sofie Grindheim Simonsen, daglig leder i Dealflow.
Hun mener økningen beror på en kombinasjon av at småinvestorene som putter inn rundt 10.000 kroner i et selskap i større grad har falt fra, samtidig som de større har valgt å satse mer. At Dealflow har gjennomført færre emisjoner, men til større beløp, har også bidratt til å øke snittinvesteringene.
– Med tanke på hvordan markedet har sett ut i 2023, synes jeg egentlig det er en riktig og god utvikling. For mange småinvestorer har det nok vært klokere å betale ned på boliglånet enn å plassere penger i unoterte aksjer, sier Dealflow-sjefen.
LES MER: Gikk med store underskudd i 2022 – nå slår Dealflow og Folkeinvest nye rekorder
Beste året noensinne
Bildet er det samme i Folkeinvest. Der har gjennomsnittlig investert beløp økt med 23,7 prosent siden 2022, og endte i fjor på 30.283 kroner. For investeringsselskaper er økningen på hele 55.9 prosent og gjennomsnittlig investert beløp var på 150.577 kroner.
Det bidro til at det Trondheims-baserte selskapet nådde «all time high» i totalt emisjonsvolum med 357 millioner kroner. Totalt ble det gjennomført 34 vellykkede emisjoner på plattformen. I tillegg var det fem som ikke nådde minimumsbeløpet.
Men de gode tallene fra Folkeinvest endte ikke der. Selskapet begynte året med rekordemisjonen til Torghatten Aqua på 80 millioner kroner. Det er en rekord som ikke er helt enkel å slå.
Med dagens regler kan et selskap hente inntil åtte millioner euro, cirka 90 millioner kroner, med et såkalt forenklet prospekt. Skal det hentes mer penger enn det, må det utarbeides et såkalt EØS-prospekt, som må godkjennes av Finanstilsynet. Det har hittil ikke vært prøvd i Norge.
Når det nye folkefinansieringsregelverket til sist blir implementert i Norge, kan det bli enda vanskeligere. Det inneholder en begrensning som sier at en aktør ikke kan hente mer enn fem millioner euro, cirka 56,5 millioner kroner, i løpet av en 12-månedersperiode.
Hvorvidt den grensen også skal gjelde for selskaper som er regulert som verdipapirforetak, er noe blant andre Folkeinvest er uenig i.
Passerte milliarden
I tillegg nådde Folkeinvest ytterligere en milepæl, da man i fjor høst passerte én milliard i emisjonsvolum siden starten i 2018.
– At vi har bidratt til å plassere over én milliard kroner i norske tidligfaseselskaper, viser at vi har en modell som er liv laga, sier Holt.
– Har det faktum at mange investorer og fond skrudde igjen kranen i fjor, ført til at flere startups har valgt å prøve seg på folkefinansering?
– Det er i hvert fall flere som oppdager vår modell. Vi er et av veldig få verdipapirforetak for selskap som skal hente under 50 millioner kroner. At vi kan være en partner som kan hjelpe til å hente kapital i det spacet, er mange som har fått opp øynene for, sier hun, og legger til:
– Hadde vi hatt et litt lettere kapitalmarked i fjor, tror jeg vi ha sett enda større vekst.
LES MER: 19 folkefinansierte selskaper har gått konkurs på 12 måneder
Firi-fest i mai
Dealflow klarer ikke helt å vise til den samme rekordrekken, men også hos bergensselskapet bød 2023 på den største emisjonen noensinne.
Det var da kryptobørsen Firi skulle hente penger i mai, og forhåndsinteressen slo alle rekorder da over 4000 personer meldte sin interesse for å delta. Emisjonen endte til slutt på drøyt 45 millioner kroner og 1500 nye investorer.
Firi-emisjon var en av i alt 16 emisjoner hos Dealflow. 14 kom i mål og to nådde ikke opp til minstemålet.
Totalt la Dealflow til rette for emisjoner til et samlet beløp på 215 millioner kroner. Det er en bit fra rekorden på 295 millioner i 2021, men langt bedre enn i 2022 som endte på 148,6 millioner kroner.
– Første halvår var fantastisk bra, så merket et tydelig skift i høst, oppsummer Grindheim Simonsen året.
LES MER: Sveriges svar på Dealflow og Folkeinvest gir opp
Interesse for «unotert» børs
En annen viktig ting for selskapet var at man relanserte Dealflow Exchange, plattformen for kjøp og slag av unoterte aksjer. Den ble lansert i 2020, men tok aldri av.
Da den ble relansert i mai i fjor, var den blitt åpnet for alle unoterte selskaper, ikke bare de som gjennomført kampanjer hos Dealflow.
Og nå er interessen større. På et drøyt halvår ble det omsatt unoterte aksjer for cirka fire millioner kroner. Det er mer enn hva det ble omsatt for fra starten og frem til gjenåpningen.
LES MER: Monio-kjøpet tar Folkeinvest i ny retning
Ingen bedring på bunnlinjen
Det finnes imidlertid et sted der tallene til Dealflow og Folkeinvest ikke ser like bra ut. Det er på bunnlinjen.
Noen dager inn i januar er fjorårsresultatet ikke klart for noen av selskapene, men både Holt og Grindheim Simonsen kunne fortelle at 2023 vil ende i minus, til tross for bedre omsetning enn året før.
– Vi er fortsatt i en fase der vi investerer i vekst, sier Holt om Folkeinvest,
– I begynnelsen av året håpet vi på å kunne komme tilbake i pluss, men det fikk vi ikke til. Samtidig har vi en liten og effektiv organisasjon, så underskuddet vil ikke bli veldig stort, sier Grindheim Simonsen om Dealflow.