Thomas Allan Nygaard er  produkteier i Sparebank1. Foto: Sparebank1
Thomas Allan Nygaard er produkteier i Sparebank1. Foto: Sparebank1

Sparebank1-bankene åpner kontoene for hverandre. PSD2-implementeringen er i gang

Publisert Sist oppdatert

Som et første steg mot å bli PSD2-kompatibel, lanserer Sparebank1-alliansen et API som gjør det mulig for kunder som har konto i flere Sparebank1-banker å sjekke saldoen i flere banker samtidig.

PSD2 er et EU-regulativ som «tvinger» bankene til å gjøre tilgjengelig kundedata til tredjepartsaktører dersom kundene ber om det. Det vil si at kundene i prinsippet kan sjekke DNB-kontoen sin når de er inne i sin Nordea-nettbank. Bankene jobber nå på spreng for å bli kompatible med direktivet.

--Vi startet med dette arbeidet i høst. Vi ønsket å komme i gang, prøve og å lære, slik at vi kan tilby våre kunder en god oversikt av deres økonomi, sier Thomas Allan Nygaard, produkteier i Sparebank1 til Shifter.

Han forteller at de i førsteomgang vil tilby kundene å sjekke saldo på andre Sparebank-1-kontoer.

Frykter ikke konkurranse som følge av PSD2

--Etter hvert vil vi også tilby transaksjonshistorikk og betaling. For vår del er dette et iterativt læringsprosjekt med tanke på utforske mulighetene som PSD2 gir. Fordi vi er en allianse med 14 banker, kan vi teste dette før PSD2 er en realitet, sier han.

-- PSD2 vil mest sannsynlig føre til større konkurranse. Frykter du konkurransen fra andre banker?

--Nei, jeg tror økt konkurranse er positivt og vil føre til bedre banktjenester. Norske banktjenester er godt posisjoner, har høy tillit og jeg opplever dem som flinke. Vi var tidlige ute med mobile løsninger og grensesnitt og har generelt gode produkter ut mot kundene, sier Nygaard.

-- Men tror du økt konkurranse ikke vil føre til at noen banker mister kunder og andre banker får flere kunder?

--Jeg tror det vil bli flere aktører og flere nisjeaktører som vil ta en del av trafikken. Men det er vanskelig å vite om noen vil tape kunder, eller om det vil føre til generelt økt bruk av ulike banktjenester.

-- Hva tror du?

-- Jeg tror inntreden av mobilbank, viste at det har holdt seg stabilt, men at vi har hatt en økende bruk av mobilbanken. Jeg tror vi vil oppleve økt bruk av ulike tjenester.


Bankene må henge på

-- Nå får man jo tilgang til bankkontoer fra andre banker i nettbanken din. Det representerer jo et fundamentalt skille med tanke på konkurranse, gjør det ikke?

-- Det er vanskelig å spå. Vi har banker på ene siden og fintech-selskaper på den andre. Hvis tjenestene er gode fra begge, så vil ikke nødvendigvis kunden bruke kun den ene, eller kun den andre, sier han.

-- Men er ikke bankene redde for å miste kundekontakten hvis banken tjenester administreres fra en annen banks nettbank?

-- Mye av trafikken er knyttet til saldo-oversikt og transaksjoner. Så her må bankene henge på, sier han.

-- En gang til, tror du konkurransen vil føre til at noen vil tape kunder?

-- Her vil kanskje nijseaktører ta biter av markedet. Vi har gode eksempler på det allerede. Men jeg tror bankene vil bli enda bedre på det det har vært gode på. PSD2 berører jo bare en liten bit av det totale kundeforholdet.

Hva gjør de andre bankene med PSD2? 

*DNB har enheter i syv europeiske land. Banksjef Tom Erdal i DNB fortalte i januar at de har laget rundt 40 APIer for PSD2, og at flere skal rulles ut fortløpende.

-- Vi etablert et nytt område i banken som heter New business, der blant annet API-er er et viktig satsningsområde. Vi er godt i gang med dette arbeidet og opp mot samarbeidspartnere, men det er litt tidlig for oss å snakke konkret rundt dette, skriver kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i en epost til Shifter

*Sbanken setter sin lit til Evrys open banking-plattform, som skal oppfylle kravene i betalingstjeneste-direktivet (PSD2). Banken har blant annet integrert saldo-data fra Coinbase, så Sbanken-kunder kan sjekke sin kryptovalutabeholdning direkte i nettbanken.

*Danske Bank lanserer i april muligheten for å sjekke saldo på andre kontoer i andre banker. Det vil i første omgang kun fungere på mobilappen, og det er i Svergie det lanseres ført.  Deretter følger Danmark, Norge og Finland hakk i hæl.

Med denne nye tjenesten kan du sjekke saldo på andre kontoer i andre banker i Danske Banks mobilapp.

*Nordea og Nordnet vil om kort tid lansere muligheten til å sjekke andre bankers kontoer i deres nettbank. Dette er basert på white-label-teknologi fra den svenske Tink-appen.

 

Powered by Labrador CMS