Sarsia Seed får 300 millioner til helse- og energigründere

Publisert Sist oppdatert

Bergensfond får kjempepott til innovative vekstbedrifter.

Sarsia Seed var i forrige uke i delvis hardt vær, etter at Shifter og Kampanje omtalte Rianne Vogels i Bergens-startupen Volusense, som hevder hun ble trakassert på jobb og senere skviset ut av selskapet fordi hun sa fra. Hun hevder at styret i det Sarsia-eide selskapet prioriterte salg fremfor å rydde opp. Påstandene om en slik «prioritering» blir kraftig tilbakevist av styret i selskapet. På tampen av denne uka kom det imidlertid gode nyheter for fondet og dets styre.

Nytt såkornfond

På oppdrag fra regjeringen har nemlig Innovasjon Norge og Sarsia Seed Management opprettet et nytt landsdekkende såkornfond på 300 millioner kroner, Sarsia Seed II. Fondet skal holde til i Bergen, og fokuserer på innovative vekstbedrifter innenfor helse og energi, går det frem i en pressemelding fra Innovasjon Norge.

– Dette fondet bidrar til å utløse potensialet i to næringer der Norge har kompetanse og internasjonale muligheter, sier næringsminister Monica Mæland.

Selv om fondet er landsdekkende, tror hun det også vil få stor betydning for kunnskapsbaserte nyetableringer i Bergen.

Mer penger til gründere i tidligfase

Sarsia Seed fikk mandatet i desember 2015, og består av 50/50 privat og statlig kapital. Etter å ha hentet inn 150 millioner kroner fra investorer, er de nå investeringsklare.

– Vi er veldig fornøyd med at fondet nå er operativt og har lykkes med å hente inn den private kapitalen. Helse og energi er to av mulighetsområdene Innovasjon Norge har pekt på for norsk næringsliv. Begge sektorene er modne for økt kommersialisering, og de bedriftene som satser har behov for kapitalen som kreves for å utvikle seg raskt og konkurrere på et internasjonalt marked, sier Pål T. Næss, direktør for gründere og oppstartbedrifter i Innovasjon Norge, i pressemeldingen.

Krever kontakt med forskningsmiljøene

– Den viktigste forutsetningen for at vi skal lykkes er evnen og kapasiteten til å vurdere teknologien, samt den gode relasjonen vi har med forsknings- og utdanningsmiljøene, sier daglig leder i Sarsia Seed Erlend Skagseth.

– Vi har også veldig god erfaring med å finne ytterligere kapital til selskapene vi investerer i, faktisk seks til åtte ganger det vi selv investerer.

Fondet velger ut bedrifter som er yngre enn fem år, og som har prosjekter rettet mot medisin og energi. Bedriftene må kunne vise til godt dokumentert teknologi, ha stort internasjonalt potensiale, gode milepælsbaserte planer og et sterkt team.

– Helseindustrien er upløyd mark

– Norge har en sterk offentlig helsesektor med mye god forskning ved fem relativt store universiteter. Det er allikevel en veldig liten helseindustri, så vi ser på dette som upløyd mark med store muligheter, sier Skagseth i pressemeldingen.

Forvalterne ser blant annet på bedrifter innen onkologi/immunterapi, men også hjerte/kar og diabetesrelaterte medisin. På energifeltet har fondet fokus på teknologi innen fornybar energi, instrumentering og kraftsystemer.

Vil øke andelen privatkapital

Fondet vil ifølge pressemeldingen investere i rundt 15 bedrifter, og forventer å foreta to investeringer i løpet av andre kvartal. Det antar å investere fra fem til 20 millioner kroner i et enkelt porteføljeselskap gjennom mange milepæler. Planen er å øke fondets kapasitet ved å hente inn ytterligere privat kapital i løpet av et års tid.

Sarsia Seed forvalter allerede et annet såkornfond, Sarsia Seed I, som ble etablert i 2007, der den omtalte medtech-startupen Volusense er en av investeringsobjektene. Størrelsen på fondet var 390 millioner kroner og har investert i 22 selskap. Fondets portefølje har så langt blitt tilført 1,2 milliarder kroner fra fondet og andre investorer, samt tilskudd på over 500 millioner kroner fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet og EU.


20. april går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt

Og hør for øvrig vår seneste podcast med seriegründer Per-Otto Wold i Spond. Han forteller om de første tabbene og hvordan han fikk skuta på rett kjøl igjen. Nå vet han hvordan han skal tjene penger, og er klar for å prøve seg i Amerika. Om den utrolige tiden i supersuksessen Point Carbon, der han satt ved maktens bord. Som en av grunnleggerne av denne analysetjeneste for karbonmarkedet, var han med på å rigge til EUs marked for klimakvoter, ga råd til verdens største kraftselskaper, det amerikanske senatet og statsminister Jens Stoltenberg. Vi får høre hvordan Wold gikk frem for å bygge det han hevder er «det perfekte team» i Spond. Og ikke minst hvordan han gjennom meditasjon blir en bedre gründer, far og kjæreste – blant annet ved å være helt taus i ti dager, og at han nå bygger et buddhistisk kloster i skogen i Østfold.  Og m.m.