Den tidligere varianten av Sean Percival var ikke bare mer skjeggete, men også mindre ydmyk og langt tøffere i trynet i business. Foto: Lucas Weldeghebriel

Sean Percival slutter i 500 Startups Nordics: Siste rest har flyttet til Sverige. Sverige har en mye større appetitt for risiko, de er mye bedre på markedsføring, kommersialisering og internasjonalisering, sier han.

Publisert Sist oppdatert

For et år siden var 500 Startups på full vei inn i Norge. Nå gir sjefen seg og den andre halvdelen flytter til Stockholm

–Vi prøvde å sette sammen et nordisk fond på 15 millioner dollar, og jeg hadde ett år på meg til å få det til å skje, men til slutt hadde vi ikke nok støtte fra investorer, sier Sean Percival, leder for 500 Nordics, til Shifter, som fratrer sin stilling i månedskiftet september/oktober.

Han tror timingen for fondet ikke var riktig.

–Kanskje vi kom inn for tidlig med vår modell, som er dramatisk annerledes enn hva dere har i Norden. Den er også dramatisk annerledes modellen i Silicon Valley. Spesielt dreier det seg om at vi gjør veldig mange små investeringer, og vi har en veldig høy feilrate, sier han til Shifter.

Sverige er ikke interessert i Norge

Han forteller at den andre feilen han gjorde var å se på Norden som ett.

–Vi var et for lite team og de nordiske landene har ikke et spesielt ønske om å samarbeide med hverandre. Folk i Norge bryr seg ikke om hva som skjer i Danmark, og folk i Sverige bryr seg virkelig ikke om hva som skjer i Norge, sier han.

–Det var en nyanse jeg ikke forsto som en fra utsiden, forteller Percival.

–Kulturen er så lik, men den er også veldig segmentert. Jeg tror det ville vært lurere å lage regionale fond, type et norsk fond, et svensk fond osv. Å få alle til å samarbeide på et nordisk nivå, er praktisk talt umulig, så det er vel derfor veldig få som prøver det, sier Percival.

Lanserte pre-akselerator

For et år siden offentliggjorde 500 Nordics sine planer om å starte en pre-akselerator i Oslo. Den gang sa Percival til nettavisen "tech.eu" at de ville starte i Oslo fordi byen er best posisjonert til å dra nytte av et slik program, og han mente Stockholm var modent nok.

Pre-akseleratoren ble lansert og kjørt i januar i år.

–Vi hadde 12 selskaper i programmet, og det gikk veldig bra. Vi lærte dem hvordan de skulle ha en «sense of urgency», hvordan drive med vekst-markedsføring, og hvordan hente penger. Det har uten tvil vært dét akselerator-programmet med høyest innvirkning i Norge. Flere av selskapene har hentet penger og fortsetter å vokse. Jeg er veldig stolt av å ha introdusert en ny måte hjelpe tidlig-fase startups på, sier han til Shifter.

Norge sliter med markedsføring

–Hva er de største forskjellene mellom Norge og Sverige?

–Sverige har en mye større appetitt for risiko, de er mye bedre på markedsføring, kommersialisering og internasjonalisering. Sverige kommer til å lage de suksessfulle konsument- og fintech-selskapene, mens Norge må gjøre det de kan best, som er (business to business) b2b og programvarearkitektur.

Finland prøver å bevege seg vekk fra spill og over til nye industrier. Hvert land har ulike styrker, men nordmenn sliter veldig med markedsføring og de er for trege med å lansere internasjonalt, som jeg mener man bør gjøre fra dag én, sier han.

–Så du hadde et år på det til å få det til å fungere, men så gjorde du det ikke, og det er derfor du slutter?

–Ja, det er en del av det. Jeg har jobbet med 500 Startups i tre år. Jeg har hatt fire ulike jobber der. For at jeg skal kunne forplikte meg i lang tid, så trenger jeg et incentiv. Jeg trengte kapital og kompensasjon for meg, slik at jeg kunne ha et fokus i fem til ti år. Jeg prøver å tjene penger og å kunne gjøre en forskjell, jeg klarte ikke å tjene nok penger eller å gjøre en forskjell uten fondet, forteller han.

Liten forståelse for venture-fond

–Da jeg prøvde å hente penger i Norge, var det veldig få som virkelig forsto hva et venture-fond var. De forsto ikke mekanismene, de forsto ikke hvordan de fikk pengene tilbake. Det betyr at for hver samtale jeg hadde, startet jeg på minussiden, og måtte bruke tid bare på å komme til startstreken, og så må jeg videre for å få dem til å investere.

Det har vært så få venture-fond i Norge, så jeg tror folk er skeptiske til dem, de forstår dem ikke. Eiendom, for eksempel, er veldig forutsigbart, trygt og det er likvid. Et venturefond er det ikke. Pengene kan være låst i opptil ti år. Et bra venturefond vil gi en avkastning på mellom to- og ti-gangeren, men det har vært så mange som har gitt null i avkastning i Europa, så det er kanskje derfor mange er skeptiske.

–Ser du noen lyspunkter?

–Ja, jeg ser forandringer. Etablerte selskaper kommer til, jeg ser flere fond kommer sammen. Innovasjon Norge gjør mye bra, men mitt syn da vi startet, var at vi kanskje er et-to år unna før det blir virkelig hett i Norge. Nå tror jeg det ligger tre år frem i tid, eller mer.  Vi amerikanere er veldig markedsfokuserte, og vi vil ha mye konkurranse i markedet, hvor den beste vinner. Du har ikke mye konkurranse når det bare er to-tre fond i byen, sier han.

Han ønsket ikke at fondet han skulle etablere skulle være det eneste.

–Jeg ønsket at det var minst fem til ti fond som gjorde det eksakt samme som oss, hvor vi kunne konkurrere, så ville gründerne og avkastningen bestemme hvem som var best, sier han.

Skal jobbe med nordmenn i Silicon Valley

–Hva skal du gjøre nå?

–Har ikke noen fulltidsplaner, og vil ikke hoppe inn i noe heller. Nå skal jeg jobbe litt som konsulent med vekst-markedsføring, eller hjelpe selskaper med å sette opp akseleratorer. Jeg skal gjøre en liten jobb for TINC-programmet til Innovasjon Norge i Silicon Valley, og jeg er i samtale med en rekke norske selskaper om å hjelpe dem med vekst-markedsføring, men ingenting er signert.

–Vil du fortsette å jobbe med Norden?

–Ja, det er noe jeg vil, for jeg ser fortsatt en stor mulighet der. Alt jeg gjør handler om å gjøre en forskjell, og jeg tror jeg kan gjøre størst forskjell i Norden. Det er mye vanskeligere i Silicon Valley. Vil heller ikke kaste bort det siste halvannet året jeg har bygget kontakter og tillit der ute, og dere har en stor utfordring med vekst-markedsføring, sier han.

Programkoordinator Stina Liland Nysæther i 500 Nordics har også pakket kofferten og reist til Sverige, og skal jobbe videre for 500 Nordics fra den svenske hovedstaden, forteller Percival.

Fakta

  • 500 startups er en amerikansk akselerator og investeringsselskap fra San Francisco som ble startet i 2010 av David McLure.
  • Selskapet har investert i over 1500 startups i over 50 ulike land.
  • 500 Nordics ble etablert i 2015 for å finne spennende oppstartsselskaper i Norden.

 

OBS!!! NYHET!! Vi har lansert podcast! Søk på «Shifter» i podcast-klienten du vanligvis bruker.

I Shifters første podcast forteller Kolonial-gründer Karl Munthe-Kaas om hvordan de startet selskapet, hvilke utfordringer de støtte på og hvorfor han ikke har tro på matkassene.