Trond Kittelsen i SevenSix lager et økosystem for å koble tennis-spillere og trenere. Foto: Per Ivar Nikolaisen

Millioner til tennis-tech: Nå drømmer han om å få med seg Federer og Nadal

Publisert Sist oppdatert

Trond Kittelsen og SevenSix samarbeider med ledende internasjonale tennismiljøer for å bruke teknologi til å skape bedre tennisspillere. Nå drar de til Silicon Valley.

Trond Kittelsen lager et økosystem for å koble spillere og trenere, både de som er sammen med hverandre i hverdagen og de som er på hver sine side av kloden. Spillerne får «strukturert» sin egen utvikling, sammen med de lokale trenerne som da får bedre oversikt over utøverne.

Samtidig kan spillerne få eksperthjelp via «online coaching», ved hjelp av video og sensorer, mot en betaling. For eksempel kan de laste opp servene sine i slowmotion, få data om spinn fra sensorene, og så få tilbakemelding på hvordan det kan gjøres bedre. Online-trenerne får 80 prosent av inntektene, mens 20 prosent går til Kittelsen og hans SevenSix. Forretningsmodellen går videre ut på at spillere og trenere betaler en månedlig lisens.

-- Vi blir et lim mellom spillere og coacher. Spillerne utvikler seg ikke bare på banen, men også når de er utenfor, sier Kittelsen.

-- Det høres jo litt ut som en brevskole for tennis, trenger man ikke tettere oppfølging og møte treneren ansikt til ansikt?

-- Vi tenker at dette er «både og», ikke «enten eller», ikke minst lokalt. Elitegruppa på Norges toppidrettsgymnas har ulike trenere hver dag, og det er lite samhandling. Her får de en «performance tracking» som alle kan forholde seg til. Det blir ikke bare én bolk i kvartalet der trenere snakker sammen, sier Kittelsen.

Les også: De vil revolusjonere trening: Men finansierer det med tau til skip

Til Silicion Valley

-- No offence, men Norge er jo ingen stor tennisnasjon?

-- Det er en liten sport her i landet. Og dette gjør at de norske spillerne kan få mer profesjonelle råd på et tidligere stadium i karrieren. De gode spillerne har jo et team rundt seg og masse teknologi, som hjelper dem å samle og analyse data, for å bli enda bedre. De andre har ikke tilgang til det, så dette vil hjelpe tennissporten frem, også her i landet.

Kittelsen drar nå til San Fransisco, der han skal delta i Innovasjon Norges teknologiakselerator TINC i Silicon Valley. Han håper dette kan gi både et verdifullt nettverk og kunnskap om hvordan selskapet kan vokse videre nå fremover. Foreløpig er det 156 spillere og trenere som har registrert seg, og da hovedsakelig i Norge.

-- Det er et begrenset antall brukere, men dette er første versjonen av plattformen. Nå skal vi teste den, og gjøre forbedringer.

Dessuten har SevenSix landet en avtale med Orange Coach, den internasjonale jobbplattformen til tennisindustrien som har en database med over 25.000 trenere verden over. Planen er å integrere det norske systemet i plattformen. En annen aktør på lista over partnere er den internasjonale tennisrankingen UTR (Universal Tennis Rating) i San Fransisco.

-- Jobber det mot deg at du kommer fra Norge, som sagt en liten tennisnasjon?

-- Frem til nå har det jobbet mer med meg enn mot meg. Det gir en verdi at det er et norsk selskap, folk vet at Norge er et av de mest digitaliserte landene i verden. Og de liker mentaliteten til nordmenn, sier Kittelsen.

Landet millionkontrakt

Kittelsen har til nå brukt egne sparepenger, men også hatt stang inn på annen finansiering, og fått mye «soft funding». Blant annet vant han såkalte «credits» for 120.000 dollar i en konkurranse hos Microsoft. Han vant også Capgeminis «Summer of code», en konkurranse der de seirende selskapene ofte er mer etablerte aktører.

SevenSix har også landet en innovasjonskontrakt med Innovasjon Norge. Kittelsen skisserer opptil 10 millioner kroner, hvorav 4,5 millioner er tilskudd, 3,5 millioner skal dekkes av eksterne investorer og resten av SevenSix samt kunden i prosjektet.

Nå ser han for seg noen store navn som kan dra prosjektet videre.

-- Drømmen er at Federer eller Nadal kan fortelle hvordan teknologi gjør en forskjell, og at det ikke bare gjelder å stå å slå i 10.000 timer. Jeg har ikke millioner å bla opp til dette, men det er en drøm, og jeg håper at jeg kan snakke til hjertet deres.

-- Får du egentlig spilt noe tennis selv oppi dette?

Trond Kittelsen i SevenSix. Foto: Christina Mihaela Carare, Nordic Tennis

-- Jeg prioriterer alltid det, og reiser alltid rundt med bagen med tennisutstyr. Jeg spiller med kontakter, gamle som unge, hvor enn jeg kommer. Foruten at det er god trening og et friminutt for meg, så får jeg testet utstyret. Akkurat nå har jeg mistet flyten i backhand-slaget, så da laster jeg opp data fra sensorer som viser hvor ballen treffer på strengene, med hastighet og spinn. I SevenSix bestiller jeg da og betaler for eksperthjelp, denne gang fra Øivind Sørvald, en av verdens fremste tennis analytikere.

Les også: Svenskene dominerer nordisk sports-tech. Startup fra Göteborg får med seg norske håndballstjerner.