Hun er i ferd med å gi opp Silicon Valley: Nå vil engleinvestoren skyte millioner inn i norske startups
Det internasjonale englenettverket Astia investerer kun i "inkluderende" bedrifter: – Om ett års tid har vi en solid norsk portefølje, spår CEO Sharon Vosmek.
Organisasjonen med røtter i Silicon Valley, støtter utelukkende startups med kvinnelige gründere eller ledere.
Siden oppstarten har Astia vokst fra en håndfull medlemmer til mer enn 5000 investorer og entreprenører verden over.
– De er der, rett ved havet. Men har det kommet hav-innovasjon eller "ocean-tech" verdt å merke seg derfra? Nei, alt handler om å putte ting i en app, sier Vosmek om utviklingen i miljøet rundt Silicon Valley.
"Ensporet" og "endringsvegring" er ord den rutinerte investoren bruker om det som fortsatt anses som den fremste huben for nyskaping i verden.
– Derfor leter vi globalt. Nå er jeg i Norge, og jeg kommer til å komme tilbake ofte i tiden fremover. Med verdiene her, og litt veiledning, kan norske selskaper hoppe bukk over mange av utfordringene Silicon Valley har støtt på. Her legges det vekt på impact, og det blir stadig viktigere, sier hun, og legger til:
– Derfor vil vi etablere oss her. Om et års tid har vi en solid norsk portefølje.
Ord og handling
Denne uken gjestet Vosmek Norge og The Shift for å prate om hvorfor og hvordan bedrifter bygger en "bærekraftig innovasjonskultur". Nøkkelen, mener hun, er inkludering.
– Ordene vi bruker, betyr noe. Det handler ikke om kvinner eller menn, men om inkludering. Og som den økonomen jeg er, legger jeg harde fakta til grunn. Og tallenes tale er klar: selskaper med en god miks leverer bedre resultater.
Vosmek lener seg tungt på MIT-forsker Thomas Malones forskning på kollektiv intelligens i argumentasjonen, og viser til tall som sier at 64 prosent av suksessfulle, VC-støttede exits, hadde minst én kvinnelig leder.
Samtidig går kun en brøkdel av internasjonal risikokapital til denne typen selskaper.
– Det er bare sunn fornuft å legge pengene sine her, sier Vosmek.
Tar det personlig
Engleinvestorene til Astia, 60 investorer, investerer hvert år fire millioner dollar i tidligfase startups.
Siden dette nettverket ble dannet i 2013 har de investert 24 millioner dollar og utløst ytterligere 380 millioner gjennom sine respektive nettverk.
Introduksjonen til Norge kom gjennom Kristin og Johan Odfjell og deres investeringsselskap Planet 9 Capital.
– Før det hadde jeg bare feriert i Norge. Så ringte de og sa at det norske økosystemet kunne passe profilen godt. Og det hadde de jammen meg rett i, sier Vosmek.
I dag er fem norske engleinvestorer tilknyttet nettverket, og ytterligere ti er interessert.
– Jeg skulle gjerne gått i gang med investeringer med det samme. Men vi må gjøre dette på vår måte. Og det betyr å bli godt kjent med selskapene og økosystemet. Investering er en veldig personlig aktivitet, sier hun.
Mannstungt
Nylig ble et liknende norsk initiativ etablert av gründer-profil Thea Messel. Sammen med blant andre Julie Hella Bauge, Kimberly Larsen, Marie Mostad og Åste Einn, lanserte hun i september investorkollektivet Unconventional Ventures, som skal investere i selskaper som representerer mangfold.
– I dag er det ikke alltid de beste ideene som får finansiering, og det er ikke bare urettferdig, men også dårlig for bedriften, sa Inzpire.me-gründer Mostad i den anledning.
Kollektivets oppdrag springer ut av de samme trendene Vosmek har sett i Silicon Valley. En kartlegging av det nordiske funding-landskapet viser en tydelig skjevfordeling av venture-kapitalen, der menn drar inn mesteparten.
Når venture-kapitalen skal fordeles i Norge, ender skarve to prosent hos selskaper med kun kvinner, mens bedrifter med utelukkende menn får 80 prosent. Resterende 18 prosent gikk til selskaper der minst én av gründere er kvinner.
– Mange av problemene du påpeker i Silicon Valley, finnes også her. Hvorfor er Norge likevel av interesse?
– Mitt oppdrag er å komme inn på et tidlig nok stadie, slik at vi kan være en del av samtalen og og bygge den på en annen måte. Så vi kommer til å se etter investeringsmuligheter, men også andre måter å støtte selskaper innen vår målgruppe på, sier hun.
Hun skal imidlertid ikke gå foran, presiserer hun:
– Dette er en utvikling som må drives av entreprenører. Det fine med denne økonomien er at alle kan delta. Men lederskapet må i utgangspunktet komme fra entreprenører. De er i en unik lederposisjon. Og hvis de går foran, vil resten følge etter.