Ledende gründere og sjefer i Telenor og Google inviterer til middagsselskap for å løfte kvinnelige gründere.
Sjelden har det blitt holdt så mange eksklusive middagere på en og samme januarkveld - iallfall for gründere. Startuplab, The Next Billion og She Community organiserer 30 middager rundt i Norge, der næringslivsledere og etablerte gründere får fire til seks kvinnelige gründere hjem til seg. Målet med Access2 er å få tilgang på noen i verten eller vertinnens nettverk, dele erfaringer og bli kjent med hverandre.
Blant middagsvertene som åpner hjemmene sine, er Berit Svendsen i Telenor, Jeanette Dyhre Kvisvik i Villoid, Kjerstin Braathen i DNB, Jan Grønbech i Google, Karen Dolva i No Isolation, Johan Brand i Kahoot, Loveleen Brenna i Seema og Anne Worsøe i Bakken & Bæck.
Unik mulighet for kvinner
– Gründerne får tilgang til et nettverk de normalt ikke har. Det er en unik måte å connecte med folk som vanligvis ikke er tilgjengelige, sier Kristine Kotte-Eriksen, daglig leder av She Community.
I vertens hjem oppstår en stemning som er vanskelig å gjenskape på noen som helst annen arena. Babou Olengha-Aaby i The Next Billion tror dette er en plattform som passer kvinner bedre enn pitchekonkurranser og mannsdominerte samtaler på konferansegulv.
– Vi ønsker å lage et mer inkluderende og autentisk møte. Det blir noe veldig unikt når noen tar deg hjem til deg, og de lager mat til deg. Det bygger ned barrierer, sier Babou Olenga-Aaby.
Hun beskriver pitching som noe veldig kompetativt, sammenlignet med det en fin middagssamtale kan få frem av dybde i et produkt eller av gode råd og tips.
– Flertallet av menn er mer komfortable med å pitche. Investorer opplever at det er menn som møter opp, de vet at menn bullshiter og at de overdriver, men til slutt er det fortsatt de som får investeringene. Because they show up, konstaterer Babou Olengha-Aaby.
Hun mener vi må innse at kvinner og menn er ulike, og at man ikke trenger å oppføre seg på en slik "mannlig måte" for å gjøre suksess i business.
Utålmodige
Daglig leder Lauga Oskarsdottir på Startup Lab er en av dem som inviterer kvinnelige gründere hjem på middag. Hun har tidligere gründet bloggernettverket United Influencers.
– Målet er jo at man etterhvert ikke skal trenge å tenke på kjønn i business. Men akkurat nå er det så enormt store forskjeller, at vi må fortsatte å snakke om det til det faktisk har begynt skje ting. Fortsetter det i samme tempo som i dag, vil det ta hundre år før vi får like mange kvinner som menn i lederposisjoner og styreverv. Og den tålmodigheten har vi ikke, sier Oskarsdottir.
Daglig leder Agnes Dyvik i magasintjenesten Vio er også middagsvert. Hun skulle gjerne vært invitert hjem til noen da hun startet opp.
– Jeg vil inspirere andre kvinner til å gjøre det samme som jeg har gjort. Ikke alltid gjøre så mye analyse over om de er gode nok, bare tenke at de har evnen, og bare gjøre det, sier Dyvik.
Gode forbilder
Flere av middagsvertene er fremgangsrike kvinner. Babou Olengha-Aaby i The Next Billion mener det handler om å skape gode forbilder.
– Vi har ikke nok synlige eksempler på kvinnelige gründere. Du kan ikke bli det du ikke kan se, mener Olengha-Aaby.
Hun understreker at mangelen på kvinner i tech først og fremst er en økonomisk mulighet, ikke bare et kjønnsproblem.
– Det er flere kvinner enn menn i høyere utdanning, men her mangler de. Entreprenørskap må bli et reelt alternativ for disse kvinnene, sier Olengha-Aaby.
Ufiltrert Brand til bords
Det er andre året man arrangerer slike middager. I forrige runde skal Anita Krohn Traaseth ha stilt med egen kokk. Rolf Assev skal ha laget «amazing» mat fra grunnen av. Det skal ha vært lett å få verter til å stille opp. Avtalene har gått i boks, etter en kjapp sjekk av kalenderen. Vertene er en god blanding mellom kvinner og menn.
– Men må man være en veldig god kokk for å være en av vertene, Agnes Dyvik?
– Jeg er en forferdelig kokk, så noen på teamet eller kjæresten min må lage maten, sier Vio-gründeren.
Heller ikke Johan Brand i Kahoot beskriver seg selv som en fantastisk kokk.
– Jeg burde vel gjort dette på sommeren med grill på båten, det er jeg flink til. Men du må ikke skrive at maten blir dårlig. Den blir bra, om muligens ikke helt laget av bare meg, sier Brand.
Han tror det blir knallhyggelig og lærerikt.
– Og ærlig talt tror jeg at jeg lærer mer av å høre smarte folk stille spørsmål og fortelle enn det de kommer til å gjøre av meg. Ufiltrerte samtaler med meg byr ofte på mange ærlige lærdommer, så det skal jeg i det minste by på.
Siste frist
Nå gjenstår jobben med å få gjester til alle middagsselskapene. Det ser heller ikke umulig ut. Det er rundt 200 ledige plasser, og påmeldingene renner inn nå frem mot fristen 21.desember.
– Men det er fortsatt plass til flere, sier Kristine Kotte-Eriksen.
FAKTA
En tredjedel av selskapene som stiftes i Norge er av kvinner - blant aksjeselskapene er det kun 20 prosent.
Det er 0,99 prosent kvinnelige CEOs, styreledere eller gründere i tech-selskaper (pointnineniners).
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Sean Percival er ukens gjest i Shifters podcast, og i denne episoden, får vi høre om livet hans før han kom til Norge.
–Vendepunktet kom da jeg 18 år gammel flyttet til Las Vegas. Mitt liv var ikke på vei noe sted. Jeg bodde hjemme og var «en taper», for å være helt ærlig, sier Percival.
Han er innom sin tid i MySpace og da han gründet et selskap som solgte barneklær på abonnement, men som til slutt gikk dukken.
Og han gir sine syn på Trump, forteller om da han spurte Sylvi Listhaug om mangfold uten å vite hvem hun var, og hvorfor han nå har flyttet til Norge og har et ønske om at vi skal ta igjen svenske startups.
Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster. Hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.