Hit vil Silicon Valley-eliten flykte når dommedag kommer
New Zealand har en menneskelig befolkning på 4.8 millioner, seks ganger så mange sauer, og kan bli "invadert" av gründere hvis det blir atomkrig.
Det har tilsynelatende vært et hett tema rundt middags- og lunsjbordene i Silicon Valley -- hvor man skal flykte hvis apokalypsen kommer. Og svaret -- dét har Bloomberg LP funnet på New Zealand. Blant annet har syv amerikanske gründere i løpet av de to siste årene kjøpt bunkere av Rising S Co. og plassert dem på øystaten, forteller selskapets CEO Gary Lynch til avisen.
-- New Zealand er ikke noens fiende. Det er ikke et atommål. Det er ikke et mål for krig. Det er et sted folk søker dekning, sier Lynch.
Bloomberg LP har for anledningen laget en mørk og dyster tegneseriefremstilling av frykten som får noen av USAs mest fremgangsrike gründere til å planlegge for eksil på øyen, som ifølge artikkelen kan friste med mer enn bare å være upartisk i enhver konflikt: Nettverking ryktes å være spesielt enkelt, landskapene er vakre, leien er halvparten av den man ser i San Francisco Bay Area -- og de usnobbete politikerne sykler ofte til jobben.
Kjøper multimillion-dollar eiendommer
Særlig etter at det amerikanske presidentvalget i 2016 har frykten for en nært forestående apokalypse fått Silicon Valley-gründerne til å planlegge sine egne rømningsruter til New Zealand. Kun to dager etter presidentvalget skrev Bloomberg LP en sak om at amerikanerne nå flokket seg til New Zealands immigrasjonssider, men det er ikke bare den omstridte presidenten som får "æren" for å øke andelen gründere på øystaten.
-- Det har blitt et av de stedene for folk i Silicon Valley, først og fremst fordi det ikke er som Silicon Valley i det hele tatt, sier Reggie Luedtke til Bloomberg LP.
Han er en amerikansk biomedisinsk ingeniør, som skal flytte til New Zealand i oktober for å bli en del av Sir Edmund Hillary Fellowship -- et program designet for å lokke til seg innovatører. Mark Harris, administrerende direktør for det lokale Sotheby-kontoret, forteller avisen at mer enn 10 amerikanere fra vestkysten i løpet av de siste to årene har kjøpt multimillion-dollar eiendommer i Queenstown-området.
Forbyr utlendinger å kjøpe hus
Peter Thiel, medgründer av Paypal, skapte debatt da han fikk statsborgerskap etter å ha bodd kun 12 dager på New Zealand. Han eier så langt to store eiendommer på øyen -- det ene verdt 13.8 millioner dollar, og den andre utstyrt med et eget sikkerhetsrom.
Som svar på amerikanernes kjøp av dyre eiendommer, har New Zealands myndigheter gjort det forbudt for utlendinger å kjøpe hus. Den nye loven er ventet å tre i kraft i løpet av de kommende månedene.
Tidligere var den relative isolasjonen New Zealand er gjenstand for regnet som et handicap, men nå kan det altså vise seg at det er befolkningen der som har best odds -- når det er ille ute med alle oss andre.