Kristine Angeltvedt leder Nixa.io. Foto: Vilde Mebust Erichsen

First Engineers spinner ut remote-startup: Slik vil Nixa.io mette talentbehovet i rekordfart

Publisert Sist oppdatert

Ny plattform skal gi selskaper tilgang på en global "talentpool" av utviklere: "Håper flere snart vil få øynene opp for de store fordelene", sier medgründer.  

– Det hender vi må si nei, "dessverre, nå leter dere etter en unicorn som rett og slett ikke finnes", sier Kristine Angeltvedt om tradisjonell rekruttering av utviklere.

Hun har jobbet i First Engineers de siste to årene, og rett som det er, må de be norske selskaper fire på kravene til ønsket utviklingskompetanse.

– Det er altfor mange selskaper som leter etter utviklere og altfor få utviklere til disse jobbene, sier Angeltvedt. 

Les også: 25 bedrifter sikrer seg lønnede IT-studenter fra norskutviklet konsept

Økende problem

Tematikken om manglende it-kompetanse er en gjenganger, og behovet bare fortsetter å øke, bekreftet IKT Norge-sjef Heidi Austlid overfor Shifter tidligere i år.

Et kronglete norsk regelverk for import av arbeidskraft fra land utenfor EØS, får deler av skylden. Som en konsekvens av dette, vokser nå norske teknologiselskaper for sakte, avslørte en rapport før sommeren.

På kort sikt er det en stor utfordring. På lang sikt er det et dramatisk problem, har Austlid tidligere uttalt. 

Les mer om hvordan andre land har løst problemet

Fra overflod av jobber til overflod av kandidater

I et års tid har First Engineers utforsket problemet i et sideprosjekt, ledet av Angeltvedt. Istedenfor å gjøre det enklere å flytte utviklere hit, vil rekrutteringsbyrået via Nixa.io legge til rette for at talenter kan bli der de er, ved å matche prekvalifiserte utviklere med selskaper i en etter hvert helautomatisk løsning.

– Generelt ser man at kandidatene har overtaket i jobbmarkedet fordi det er en overflod av jobber. Men snur du rundt på det og ser på antallet kandidater som er åpne for remote-work og antallet remote-jobber som er tilgjengelig, så blir det plutselig en overflod av kandidater, sier hun.

Prosjektet er nå skilt ut som et eget selskap under holdningselskapet Skeil AS. Plattformen Nixa.io skal gi selskaper tilgang til prekvalifiserte utviklere som utelukkende jobber remote, potensielt fra hele verden.

– Ambisjonen er å bli den mest foretrukne plattformen for å ansatte remote-utviklere. Det er i den retningen arbeidsmarkedet utvikler seg, og Norge bør henge med på utviklingen, sier Angeltvedt og legger til:

– Ser vi til for eksempel USA og de største markedene i Europa, er det en "boom" av remote-work, men i Norge er det få som praktisere den type ansettelser, sier Angeltvedt.

Hun forteller videre at norske selskaper foretrekker å ansette utviklere som fysisk sitter på kontoret, som snakker norsk og som er en del av den norske kulturen.

– Og det er greit nok det, men det da vil det ta lang tid og bli kostbart for selskapet, sier hun og viser til at gjennomsnittstiden på rekruttering av en utvikler uten å benytte seg av et byrå, ligger på seks måneder.

Nixa.io er allerede testet av norske startups og teknologiselskaper med god suksess, opplyser selskapet videre.

Les også: Rekrutteringsgründere går sammen for å jakte på smartinger

Stort behov

Første versjon av plattformen ble lansert i februar. Etter tre måneder hadde 1500 kandidater registrert seg. Deretter har det kommer til omtrent 100 nye kandidater i uka.

Alle som registrerer seg, må gjennom en kvalifiseringsprosess der kun topp tre prosent av kandidatene slipper gjennom nåløyet. Nå er 50 kandidater tilgjengelig for et førstegangsintervju.

– På denne måten kan selskaper bruke tid på det som faktisk er viktig, nemlig å finne ut om det er en kulturell match mellom kandidaten og selskaper. Vi tar oss av prosessen i forkant og "screener" kandidatenes tekniske ferdigheter og evne, sier Angeltvedt.

Hun forteller at hovedutfordringen blir å endre holdningen til remote-arbeid:

– Mange tror at det å ansette remote medfører ineffektive ansatte som sjonglerer flere prosjekter samtidig. Slik vil det ikke være gjennom vår plattform. Her blir utviklere fast ansatt, enten på en b2b-kontrakt eller på arbeidskontrakt, på lik linje med alle andre ansatte i selskapet, sier Angeltvedt og understreker:

– Det er vanskelig å endre folks holdninger, men jeg håper flere snart vil få øynene opp for de store fordelene ved å ansette remote. Det gir blant annet selskaper en rask og enkel tilgang til en global "talentpool" med kvalifisert kompetanse og en mulighet til å ansatte utviklere innen kun to uker.

Les også: Maren Hjorth Bauer: – Vi har visumordninger for fotballspillere. Vi bør få det samme for gründere som ønsker å gjøre en forskjell