Uber, illustrasjonsfoto.

Chicago saksøker Uber etter hemmelighold om hackerangrep

Publisert Sist oppdatert

Byen Chicago har bestemt seg for å gå til sak mot Uber, etter at det ble kjent at transportselskapet har latt være å oppgi at de ble hacket i fjor. 

Nyheten om søksmålet kommer bare få dager etter den forrige store nyheten om Uber: at personlig informasjon om alle deres 57 millioner brukere hadde kommet på avveie etter et hackerangrep i 2016, som selskapet siden valgte å holde hemmelig. NBC Chicago skriver at det er Ubers manglende åpenhet om at det hadde skjedd et hackerangrep, og mangelen på sikkerhetstiltak i forkant, som nå gjør at Chicago velger å gå til sak mot gründerselskapet.

Inngikk avtale med hackere

Nettstedet Recode skriver at i stedet for å være åpne om at angrepet hadde skjedd, valgte Uber å betale $100 000 til hackerne for at de skulle slette kopiene av brukernes informasjon. Hackerne måtte også signere taushetserklæringer.

Chicagos søksmål mot transportselskapet skjer på vegne av Illinois' innbyggere også, mens byene Massachusetts, Missouri, New York og Conneticut gjør sine egne etterforskninger.

Tettet ikke hullene

En del av søksmålet Chicago nå retter mot Uber, dreier seg om at Uber ble hacket i 2014 også, og at de den gang lovet å tette sikkerhetshullene som gjorde hackerangrepet mulig. Dette har imidlertid ikke skjedd, noe som har kommet frem nettopp fordi det samme hullet ble brukt i hackerangrepet som Uber måtte betale seg ut av i 2016.

I 2014 kom "kun" 50 000 brukeres data på avveie, skriver ABC7. Begge hackerangrepene skjedde som følge av at brukere av nettstedet GitHub -- en plattform for programvareutvikling -- fikk tilgang på en database der personlig informasjon om brukere var tilgjengelig.

For å bøte på skadene Chicago mener Uber har forårsaket, krever byen økonomisk erstatning og at dommeren bøtelegger Uber med $10 000 for hver dag de unnlot å sikre brukernes personlige informasjon. I visse tilfeller skal både navn, addresser og bilnummerskilt ha kommet på avveie da hackerangrepet skjedde, og det er blant annet dette som gjør at flere byer nå foretar sine egne undersøkelser i saken.