CEO Zahra Ghadyani i NorFib. Foto: Johannes Jakobsen

Solcellegründer Zahra Ghadyani til topps: Gjør teknologien både billigere og enda mer miljøvennlig

Publisert Sist oppdatert

Zahra Ghadyani i NorFib vant gjev pris for solcelleteknologien hun har vært med på å utvikle. Nå snakker hun med store kunder om demoprosjekter.

Trondheim kommune deler hvert år ut Ung Innovasjonspris og 100 000 kroner til kvinnelige gründere. Prisen ble delt ut på Trondheims-konferansen Technoport av ordfører Rita Ottervik.

-- Dette vil være en stor hjelp for selskapet og gjøre NorFib mer kjent. Pengene vil gå tilbake til selskapet og brukes til videreutvikling av teknologien, sa Zahra Ghadyani etter å ha mottatt prisen.

CEO Anita Schjøll Brede i Iris.ai og daglig leder Julia Navarsete i QRRNT var også nominert til prisen.

Kutter kostnader

-- Vi kan redusere produksjonskostnadene med 50 prosent.

Ghadyani, som opprinnelig kommer fra Iran, kom til Norge i 2011 for å ta sin postdoc i fysikk ved NTNU. Der ble hun kjent med professor Ursula Gibson som har utviklet et fiber som kan omgjøre solenergi til strøm. I 2016 bestemte de seg for å starte NorFib for å kommersialisere teknologien.

Den nye teknologien er ifølge Ghadyani potensielt revolusjonerende.

-- Dette materialet er 50 prosent billigere og veldig mye mer miljøvennlig å produsere enn materialet som brukes i tradisjonelle solcellepanel, sier hun.

Mer robust

Ghadyani ramser opp flere egenskaper materialet har.

-- Vår løsning kan enklere integreres i bygningsfasader, noe som er en utfordring anleggsbransjen. Fiberen kan fange opp sollys fra neste alle vinkler. Det åpner opp for at man kan ha paneler på vegger og i vinduer. Hvis man strekker det enda lengre kan man se for seg at det kan veves inn i klær, sier hun.

-- Solcellemarkedet har allerede noen store etablerte aktører. Hvordan skal dere komme dere gjennom nåløyet? 

-- Solcellemarkedet har en lang verdikjede fra produksjon til salg, så det handler i stor grad om hvor man posisjonerer seg. Vi ser nå på et nisjemarked for veggpaneler og er nå i samtaler med store selskaper om å gjennomføre demoprosjekter. På lengre sikt tror vi en lisensieringsmodell , sier Ghadyani.

Ghadyani estimerer at utviklingen av teknologien vil ta rundt to år.