Fra venstre: Jon Nordby, Ole Johan Aspestrand Bjerke og Erik Sjølund i Soundsensing (tidligere ION). Foto: Privat / Heiko Junge / NTB scanpix

Stillhet er gull: Gründere bruker sensorer i kampen mot lydforurensing i Oslo

Publisert

SoundSensing vil bekjempe støyproblemer, og skal nå overbevise Oslo kommune med sin metode.

Hvert år går én million menneskeliv tapt i støyrelaterte plager, viser en nyere rapport fra WHO. Studien avdekker sammenheng mellom støy, irritasjon, søvnplager samt øvrige alvorlige helseskader.

En undervurdert trussel, konkluderer rapporten.

– Det finnes tusenvis av sider med reglement og anbefalinger om støy og lyd, og det blir brukt milliarder av kroner på dette hvert år, sier Ole Johan Bjerke (24).

Han er daglig leder i selskapet som nå skal levere sanntidsinformasjon om støy til Oslo kommune. Soundsensing var også blant prosjektene som i år mottok én million fra Forskningsrådets Stud-ENT-ordning.

– Vi håper dette sender et signal i markedet om kvaliteten av vår teknologi. Sammen med tilskuddet fra Forskningsrådet, bidrar dette til å validere behovet for hva vi kan levere, sier Bjerke videre.

Les også: Listens "hørepropper" 3D-printes - i et «litt vrient» hjemmemarked

Høythengende avtale

Piloten inkluderer installering av selskapets sensorer i et par av byens rundt 15 stilleområder, der begrensning av støy er av betydning for rekreasjonsverdien.

– Vi er klar over at det er mye støy i byen. Derfor syns vi det var interessant å teste selskapets sensorer i de områdene som har potensiale til å være stille, sier Hans-Ottar Verlo til Shifter.

Han er overingeniør, og jobber med støy i bymiljøetaten.

– Forskning viser jo at støy har en negativ påvirkning på folks helse, og da er det viktig å begrense støy i stilleområder som ligger i rimelig nærhet til der folk bor, sier Verlo.

Han trekker frem områdene ved vassdragene som renner gjennom byen, som et eksempel.

– Vi lager allerede støykart og gjennomfører støyberegninger, men vi ønsker nå å teste ut om for eksempel sensorer, kan vise hvordan lyden forandrer seg over tid. Da kan folk velge å oppsøke stedet basert på når det er stille og ikke, sier Verlo, og legger til:

– Det blir spennende og se om vi finner nytteverdien for oss. Det vil tiden vise.

Kan identifisere lyden

Selskapets maskinlæringsalgoritme kan trenes opp til å differensiere mellom ulike typer støy. Dermed kan de gi informasjon om lokasjon og styrke, men også hva slags lyd.

– Det er det ingen andre som gjør i dag, sier Bjerke, og fortsetter:

– Vi bidrar med datagrunnlaget slik at man kan måle effekten av de milliardene og tusenvis av timene som går med på å utvikle og iverksette tiltak og reguleringer mot støy.

Han viser blant annet til en dansk Rambøll-rapport som har regnet seg frem til at cirka 0,4 prosent av EUs årlige BNP går til støyrelaterte omkostninger.

– Vi gir kunder innen trafikk, boligeiendom og utelivsbransjen et solid informasjonsgrunnlag for støyreduserende tiltak, sier Bjerke.

Skal tilby en total støypakke

SoundSensing hevder det finnes konkurranse fra ulike aktører innenfor akustikk, men at disse har lagt seg på et litt annet nivå.

– En akustiker kan måle og skrive en ekstremt detaljert, dog subjektiv, støyrapport om et område. På den andre siden har vi matematisk generte støykart, som byen er pålagt å lage hver femte år, sier Bjerke. 

Han kaller sistnevnte informative, men at de står i fare for å bli noe generiske da de ikke tar spesielt hensyn til tidsmessige forandringer, sesonger, tid på døgnet, faktisk forhold, blant flere faktorer.

– Videre finnes det forskjellig forskning som har laget og testet effekten av liknende teknologi som det vi har utviklet, men såvidt vi vet, finnes det ingen direkte kommersielle konkurrenter til den totalpakken vi tilbyr, sier Bjerke.

Omfattende spesialkompetanse

Avtalen gjennomføres vederlagsfritt, men selskapet håper den kan resultere i et kundeforhold:

– For en oppstartsbedrift er det stort å oppnå en avtale med Oslo kommune rett ut fra start, sier Bjerke, og legger til:

– Oslo er en spennende by som bruker mye ressurser på å ha omfattende spesialkompetanse i byutvikling. At Oslo kommune er europeisk miljø-hovedstad, er noe vi burde være stolte av. Det ligger mye spesialkompetanse og arbeid til grunn for å fortjene en slik utnevnelse. At vi får ta del i det, er kjempekult.

Teamet for øvrig består av elektronikk-ingeniør Erik Sjølund (24) og teknisk sjef Jon Nordby (30).

Sistnevnte og Bjerke leverte nylig masteroppgaver om henholdsvis lydklassifisering ved bruk av maskinlæring, og forretningsutvikling i elbilmarkedet. Sjølund starter på siste år av en master i maskin, prosess- og produktutvikling ved NMBU.

Les også: Studie avdekker store hørselsplager i utypiske yrkesgrupper: Disse utvikler et smart «mini-hørselvern»

Det du trenger å vite

  • SoundSensing har utviklet en teknologi som skal hjelpe kommuner og eiendomsbransjen til å ta riktige beslutninger i utviklingen av «sunne og støyfrie» samfunn.
  • Selskapet inngår et pilotprosjekt med Oslo kommune denne sommeren.